|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tata, mama, mi smo sa vama!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.2.2024
UNICEF nastavlja da oprema Razvojna savetovališta namenjena deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

image
U Srbiji je svake godine potrebna podrška za 60.000 dece predškolskog uzrasta i njihove porodice u prevazilaženju razvojnih rizika, smetnji i teškoća u razvoju. Foto: UNICEF Srbija/2017/Vaš
/11


Beograd, 26. februar 2024. godine  – U Srbiji je svake godine potrebna podrška za 60.000 dece predškolskog uzrasta i njihove porodice u prevazilaženju razvojnih rizika, smetnji i teškoća u razvoju. Kašnjenje u razvoju se kod dece ne prepoznaje dovoljno rano, pa porodice često izgube mnogo vremena tragajući za odgovarajućom podrškom. Ključno je da deca sa razvojnim rizicima dobiju podršku na vreme, jer blagovremenim uključivanjem u program ranih intervencija oko 70 odsto dece može da nadoknadi razvojna kašnjenja i sustigne svoju generaciju pre polaska u školu.

„Kada ste roditelj deteta sa autizmom ili nekom drugom razvojnom poteškoćom, vrlo često nailazite na osudu okoline, kako potpunih stranaca tako i nekih vama bliskih ljudi. Kada nas je pedijatar uputio na Razvojno savetovalište, već smo znali da postoji mogućnost dijagnoze autizam, ali smo se nekako nadali da nije. Baš tu u Razvojnom savetovalištu je bilo naše najsigurnije mesto na kome je naše dete prvi put dobilo podršku van porodice, slobodu da bude svoje, priliku da uči i razvija se svojim tempom, ne onim koji mu nameće sredina i društvo. Za nas je to značilo postavljanje jakog temelja za dalji razvoj cele porodice i osnaživanje zbog kojeg danas znamo da naše dete nije ,manje’ u odnosu na druge, da biti drugačiji nije nužno i loše“, izjavila je Biljana Vasković, mama dečaka sa poremećajem iz spektra autizma.

Uspeh usluga rane intervencije oslanja se na podršku pedijatra, psihologa, logopeda, defektologa, socijalnih radnika i drugih stručnjaka, kroz kućne posete porodici, ali i zahvaljujući radu vaspitača u vrtićima. Roditeljima su od ključne važnosti i Škole za jačanje roditeljskih veština na kojima uče kako da razvoj svog deteta podrže većim uključivanjem u porodične i vršnjačke aktivnosti, kako da se nose sa izazovnim situacijama, kako da brinu o sebi i kako da jačaju i gaje partnerske odnose.

 

podrška

UNICEF, u saradnji sa relevantnim ministarstvima nadležnim za zdravlje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, radi na tome da se proširi mreža Razvojnih savetovališta u kojima timovi obučenih stručnjaka deci sa kašnjenjem u razvoju i njihovim roditeljima pružaju podršku. Samo prošle godine podršku za rano prepoznavanje kašnjenja u razvoju i rane intervencije dobilo je 3.360 dece. U Subotici, Kraljevu, i Rakovici smo adaptirali i kompletno opremili razvojna savetovališta koja su potpuno osposobljena i za rad na terenu, a usluge porodično orijentisanih ranih intervencija zaživele su u čak 19 gradova i opština.

Ove godine plan je da za postojeća razvojna savetovališta u Nišu, Čačku, Šapcu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Kikindi obezbedimo vozila kojima će stručnjaci redovno odlaziti u posete porodicama i deci. Takve posete omogućavaju da sva deca dobiju podršku i priliku za učenje, jer je porodično okruženje najprirodnije za svako dete, a roditelji se tako osnažuju da se oslanjanju na sopstvene snage i mogućnosti.

U  Užicu, Pirotu, Valjevu, Smederevu, Boru i Jagodini planiramo da formiramo nove timove koji će raditi sa decom i porodicama kojima je potrebna podrška i tako omogućimo da sva deca imaju jednake mogućnosti za napredovanje.

Za roditelje i decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju čekanje nije opcija. UNICEF poziva građane i kompanije u Srbiji da se uključe u kampanju za podršku deci sa razvojnim teškoćama i smetnjama i njihovim roditeljima donacijom na žiro račun 160-666-18, svrha uplate 0222 – Tata, mama, mi smo sa vama.

Od prikupljenih donacija biće nabavljeni nameštaj i didaktička sredstava, asistivna i digitalna tehnologija, kao i vozila kojima će stručnjaci ići u redovne posete deci i njihovim porodicama.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto moje dete jede sline?
Vaš anđelak stupa na improvizovanu binu u vrtiću ukrašenu novogodišnjim simbolima. Istog trenutka zaboravljate neprospav...
6
Fraze za podsticanje razvoja mozga vašeg d...
Znamo da je život pun obaveza, i roditelji žele ono što je najbolje za razvoj njihovih mališana.
6
Zvončići no.1
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
6
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
5





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here