|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Na kraju školske godine 43,2 odsto osmaka odlično, šta još pokazuje statistika

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 13.11.2021
Analiza je pokazala da su na završnom ispitu na kraju školske 2020/2021. godine u poređenju sa prethodnom školskom godinom ostvareni prosečno bolji rezultati.

image
Osmi razred je sa prosečnom ocenom 5,00 završilo 12.256 učenika, odnosno, 19,1 odsto. (Foto: Freepik)
/11


U izveštaju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja navodi se da je na kraju osmog razreda u školskoj 2020/2021. godini odličan uspeh ostvarilo 43,2 odsto učenika, dok je dovoljan uspeh imalo 1,2 odsto. Podaci pokazuju i da je osnovnu školu sa Vukovom diplomom završilo 8.886, odnosno 13,9 odsto učenika.

Na kraju osmog razreda 34,1 odsto učenika bilo je vrlodobro, a 21,5 odsto njih ostvarilo je dobar uspeh, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema podacima iz izveštaja o rezultatima završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2020/2021. godini, koji je obuhvatio 64.043 učenika koji su u junu polagali završni ispit, prosečan opšti uspeh u osmom razredu iznosio je 4,12.

Osmi razred je sa prosečnom ocenom 5,00 završilo 12.256 učenika, odnosno, 19,1 odsto.

Podaci pokazuju i da je osnovnu školu u školskoj 2020/2021. godini sa Vukovom diplomom završilo 8.886, odnosno 13,9 odsto učenika u Srbiji, što je približno na istom nivou kao i prethodne školske godine, kada je taj procenat iznosio 13,8 odsto.

Kada je reč o završnom ispitu koji su učenici polagali 23, 24. i 25. juna, više od polovine zadataka iz matematike rešilo je 68,4 odsto učenika.

Na testu iz maternjeg jezika više od polovine zadataka rešilo je 76,5 odsto, a na kombinovanom testu 86,7 odsto učenika.

 

Šta pokazuje analiza završnog ispita

Analiza postignuća na završnom ispitu ukazuje da učenici koji imaju bolji opšti uspeh ostvaruju i bolje rezultate na sva tri testa, dok bolje rezultate od proseka ostvaruju učenici nosici Vukove diplome.

Analiza je pokazala da su na završnom ispitu na kraju školske 2020/2021. godine u poređenju sa prethodnom školskom godinom ostvareni prosečno bolji rezultati.

Prosečno postignuće učenika na testu iz matematike, izraženo u bodovima iznosilo je 12,50 što je za 10,6 odsto više u odnosu na prosek od 11,18 boda na testu u okviru završnog ispita 2019/2020. godine.

Kada je reč o testu iz maternjeg, odnosno srpskog jezika, prosečano postignuće iznosilo je 13,37 bodova što je u odnosu na 11.02 boda koliko su učenici u proseku imali na ovom testu na kraju školske 2019/2020. godine poboljšanje od 17,6 odsto.

Prosečan broj bodova na kombinovanom testu iznosio je 14,82 u odnosu na prosečnih 14,17 bodova na kraju školske 2019/2020. godine, što je više za 4,4 odsto.

Završnim ispitom proverava se stepen ostvarenosti standarda postignuća i zbog toga stručni timovi koji pripremaju zadatke koji reprezentuju izabrane standarde postignuća pri sastavljanju testova vode računa o odnosu broja zadataka sa osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa.

Izbor standarda postignuća koji će se proveravati na završnom ispitu uslovljen je opštim ishodima osnovnog obrazovanja, ciljevima, zadacima i sadržajem nastavnog programa određenog predmeta i zadatim obimom testa.

 

Kakvi su bili zadaci  

U testu iz matematike koji se u junu našao pred učenicima bilo je šest zadataka otvorenog tipa i učenici su bili u obavezi da navedu postupak rešavanja, dok se od učenika u 14 zadataka očekivalo da izaberu tačan odgovor od nekoliko ponuđenih.

Test iz maternjeg jezika imao je devet zadataka osnovnog nivoa, sedam srednjeg nivoa, a četiri je bilo naprednog nivoa.

Kada je reč o zadacima u kombinovanom testu, svi zadaci su bili zatvorenog tipa, takozvani zadaci višestrukog izbora, kao i povezivanje u tabeli. Inače, ovaj test se sastoji od 20 zadataka iz pet nastavnih predmeta (fizika, hemija, biologija, geografija i istorija).

U testovima je odnos zadataka sa različitih nivoa postignuća bio ravnomerno raspoređen. Na testu iz maternjeg jezika i kombinovanom testu bilo je više zadataka zatvorenog tipa u odnosu na test iz matematike.

U testu iz matematike bilo je više otvorenih zadataka nego u druga dva testa, što je moglo uticati na učenička postignuća.

U izveštaju se, takođe, navodi da se školska 2020/2021. godina odvijala u posebnim uslovima zbog pandemije virusa, koji su diktirali promenu organizacije nastave i učenja, piše u saopštenju.

 
Izvor: rts.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
9
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6





Kako pritisak vršnjaka deluje na vaše dete
Način na koji vršnjaci utiču jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koje...
Labkovski: Kako ne dozvoliti školi da slom...
Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here