|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Verniks: "Ružna" bela sluz koja vašoj bebi donosi velike koristi

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.5.2022
Možda ćete želeti da, čim vidite ovu sluz na telu vašeg novorođenčeta, uklonite i operete je, ali se suzdržite! Naime, verniks bebama donosi mnoge prednosti!

image
Verniks miriše na amnionsku tečnost, tako da pokreće proizvodnju oksitocina i kod bebe i kod majke. (Foto: Wee Peek Prenatal Imaging)
/11


Nakon rođenja, verniks odnosno sirasti maz na bebinoj koži možda ne izgleda lepo, ali pruža brojne zdravstvene koristi. Postoje mnoge stvari na koje se majke pripremaju kada je u pitanju porođaj, ali šta učiniti sa verniksom na koži beba nakon rođenja, verovatno nije jedna od njih. Neke možda ne znaju što je to verniks, ali nakon što vide belkastu sluz na bebinom telu, odmah će ga prepoznati.


Verniks bebinoj koži pruža zaštitu, ali je važan i za njeno celokupno zdravlje. Zato ostavljanje verniksa na koži, neko vreme nakon porođaja, jeste nešto na čemu trebate insistirati.

Koža novorođenčeta je veoma osetljiva. Stoga, u danima nakon rođenja, nije retkost da se na bebinoj koži pojave crvene, suve i ljuskave mrlje. Kako nežna koža počinje da se navikava na život van materice, proizvodiće ulja koja joj pomažu da se hidrira. Zbog toga se ne preporučuje preterano kupanje i izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, kako bi koža imala vremena da se prilagodi.


ŠTA JE VERNIKS?

Verniks, ili vernix caseosa, je zaštitni sloj koji se nalazi na koži beba dok su još u materici. Ovaj bio-film, prema klinici Mejo, počinje da se formira oko 19. nedelje trudnoće. Cilj bele materije je da spreči boranje i pucanje kože u materici, s obzirom na to da bebe provode devet meseci u okruženju punom tečnosti.

Da li ste znali da je čak 39% proteina u verniksu povezano sa imunološkim sistemom. I ne samo to, glutamin, koji se nalazi u verniksu, sastavni je deo aminokiselina i utiče na razvoj digestivnog sistema deteta, odnosno pomaže u sazrevanju crevne sluzokože. Pored toga, sluz štiti kožu bebe u majčinoj utrobi od infekcija u prvim danima nakon rođenja. Lekari upozoravaju i na uticaj antimikrobnih proteina, koji štite od streptokoka grupe B i ešerihije koli.

Količina sirastog maza sa kojim se bebe rađaju varira. Kako se bliži termin porođaja, biće ga sve manje. To je zato što amnionska tečnost počinje da reapsorbuje deo verniksa pre nego što se beba rodi. Prevremeno rođene bebe će imati više verniksa na sebi jer su manje vremena provele u materici. Verniks ima i druge prednosti. Štiti bebe od infekcija stvarajući zaštitnu barijeru na koži koja inhibira rast bakterija, koje pak izazivaju infekciju, i smanjuje šanse za bolna stanja kože.


KOJE SU JOŠ ULOGE VERNIKSA?

 

Verniks takođe olakšava prolazak bebama kroz porođajni kanal uz manje trenja. 
Pomaže bebama da regulišu telesnu temperaturu nakon rođenja. 
Sprečava isušivanje kože, kako ne bi postala suva, ljuskava i iritirana. Pruža prirodan način da se očuva vlažnost kože bez upotrebe hidratantnih krema, koje, iako su dizajnirane za bebe, ipak mogu izazvati iritaciju nežne kože. 
Ako verniks ne sadrži mekonijum i majke nisu pozitivne na HPV ili HIV, potpuno je bezbedno ostaviti ga na koži. U stvari, njegov veći deo će se ponovo apsorbovati u telo u roku od 24 sata i tako pomoći u procesu hidratacije.
  • Verniks takođe olakšava prolazak bebama kroz porođajni kanal uz manje trenja. 
  • Pomaže bebama da regulišu telesnu temperaturu nakon rođenja. 
  • Sprečava isušivanje kože, kako ne bi postala suva, ljuskava i iritirana. Pruža prirodan način da se očuva vlažnost kože bez upotrebe hidratantnih krema, koje, iako su dizajnirane za bebe, ipak mogu izazvati iritaciju nežne kože. 
  • Ako verniks ne sadrži mekonijum i majke nisu pozitivne na HPV ili HIV, potpuno je bezbedno ostaviti ga na koži. U stvari, njegov veći deo će se ponovo apsorbovati u telo u roku od 24 sata i tako pomoći u procesu hidratacije.


KOLIKO ČEKATI PRE ISPIRANJA VERNIKSA?

Ranije su bolnice praktikovale ispiranje verniksa odmah po rođenju, radi čišćenja beba, jer se smatralo da sve što je na bebinoj koži, odmah po rođenju, nije higijensko. Međutim, u poslednjih nekoliko decenija to se promenilo. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, novorođenčad ne treba kupati prva 24 sata nakon rođenja, kako bi se sprečila hipotermija i omogućila veza između majke i bebe. Dakle, prema preporukama svetskih pedijatara, dobro je sačekati pre ispiranja preostalog verniksa. Jer, ako se bebama pruži prilika da ovaj prirodni bio-film zadrže na svom telu dan nakon rođenja, njihova koža će vam biti zahvalna.

 

Izvor: Roditelji.story.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
13
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
7
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
Didy: Moja porođajna priča
Minuti kao godine, svi su skupljeni oko bebe nedaleko od mene, ništa ne govore, panika je prisutna, ja sam u nekom polus...
4





Porođajna priča: Moja beba je imala moždan...
Mali Tim je bio dugo očekivano dete. Svi smo mu se radovali, i mama i tata, kao i njegova starija sestra Tia.
Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here