|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zanimljive ideje za farbanje jaja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.5.2013
Bliži se Vaskrs, najveći verski praznik. Ovaj dan se slavi kao večita radost, dan kada je Isus Hrist vaskrsao i tako pobedio smrt.
Ključne reči:

image
/11


 

Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i posetila cara Tiberija. U znak pažnje poklonila je caru crveno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”. Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu, krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.

Jaja se farbaju na Veliki petak, dan kada se inače ništa drugo ne radi. Neki od običaja kažu i da jaja ne treba farbati na Veliki petak već u četvrtak ili subotu. Smatra se da je Veliki petak dan stradanja Isusa Hrista i nije radostan momenat kakvo je farbanje jaja. S druge strane, mnogi sveštenici pak kažu da nije bitno kada farbate jaja, bitno je da su ofarbana. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti. Prvo ofarbano jaje odvaja se i čuva u kući do sledećeg Vaskrsa, otuda i potiče ime “Čuvar kuće”. Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za sve ukućane, posebno za decu.

Svake godine trudimo se da jaja budu drugačija, interesantnija i šarenolika. Ja sam malo eksperimentisala – primenila sam par ideja, meni najinteresantnijih.

Želim samo da napomenem, za mlade i neiskusne domaćice: nemojte kuvati jaja koja ste upravo izvadili iz frižidera – tako povećavate mogućnost da jaja naprsnu tokom kuvanja. Izvadite jaja iz frižidera na vreme i ostavite da se ugreju na sobnoj temperaturi. Nekada ni ovo nije dovoljno, pa nam se ipak desi da ljuska pukne, no i za to postoji rešenje ..

Pre isprobavanja bilo koje tehnike za farbanje, porebno je skuvati jaja. Ja sam ih kuvala oko 5 minuta.


1. Ljuska jaje i jaje bez ljuske – kombinacija 

 

Farbanje jaja 

 

Ukoliko vam se desi da ljuska ipak napukne, nije sve propalo. I takva jaja možete ukrašavati. Jaje koje mi je napuklo tokom primarnog kuvanja izlupala sam pažljivo kašikom, kako se ljuska ne bi odvojila od jajeta. U dve posude pripremila sam jestive boje za farbanje jaja (po uputstvu sa kesice ). Ja sam se odlučila za crvenu i žutu. Izlupana jaja stavila sam u posudu sa crvenom bojom i kuvala sam ih na tihoj vatri dok jaja nisu poprimila boju. Cela jaja obojila sam u žuto. Nakon farbanja, pod mlazom hladne vode sa česme, pažljivo sam oljuštila izlupana jaja i ostavila ljuspice da se suše. Kada su se ljuspice osušile, zalepila sam ih lepkom za žuto jaje i vhola, eto jedne super kombinacije. Što su sitniji delovi ljuspica to su mozaična jaja lepša. Možete se igrati i drugim bojama i kombinacijama, maštovitost prepuštam vama. Farbanje jaja bez ljuske je takozvana kineska tehnika farbanja jaja. Kinezi pored boje koriste i različite čajeve za farbanje npr. zeleni i crni. Ja tehniku farbanja u čaju, nisam probala, tako da ne mogu da garantujem.


2. Šljokice

 

Farbanje jaja

 

Za ovu tehniku potrebno je prvo obojiti jaje bojom iz kesice na tihoj vatri. Kada se jaje prohladi, prošarati jaje lepkom i posuti po njemu šljokice. Ja sam kupila šljokice za noktiće u zlatnoj bolji. Kada pospete jaje šljokicama dunite i protresite malo jaje, kako bi se skinuo višak šljokica. Jedina mana ove tehnike je ta, što šljokice lete svuda po kući, pa bih vam preporučila da ovu vrstu ukrašavanja radite iznad sudopere ili da postavite neke novine na radnu površinu, kako vam se kuhinja ne bi pozlatila


3. Fanny faces 

 

Farbanje jaja

 

Obojite jaja željenom bojom na tihoj vatri. Poželjno je da boja za jaja bude svetla kako bi se iscrtavanja videla. Kada se jaja ohlade uzmite flomaster u ruke i magija počinje. Ja sam imala i dva okca (možete ih naći u bolje opremljenim knjižarama i cena im je oko 20 din.), pa sam i njih zalepila lepkom. Ova jaja su se meni najviše dopala, jer su tako vesela i slatka. Igrajte se, igrajte… 

 

Farbanje jaja

 

Izvor: uzkafu.rs od 20.4.2011. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
20
Babaroga
Ima jedna pećina stroga, u kojoj živi babaroga, ...
10
Kad si sretan
Autor: Unicef (prepev na hrvatski jezik), Peva: Lea Mršić
10
Pepeljuga ( srpska narodna bajka)
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
8





Sa mamama je vožnja zabavnija
Anketa koju je sprovela američka kompanija “Budget car” pokazala je da su mame bolje za volanom od tata. Prema mišljenju...
Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here