|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Značaj gvožđa tokom trudnoće: Saveti doktora za zdravu mamu i bebu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.4.2024
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe je važno za razvoj bebinog mozga i nervnog sistema.



Uvođenje novog života u svet je jedan od najčudesnijih trenutaka u životu svake žene. Međutim, taj period takođe zahteva pažljivo vođenje i brigu o zdravlju kako majke, tako i nerođenog deteta. Jedan od ključnih faktora u tome je pravilna ishrana, koja uključuje i adekvatan unos gvožđa. Gvožđe igra ključnu ulogu u trudnoći, pružajući podršku zdravlju majke i razvoju bebe. Kolika je važnost upotrebe gvožđa u trudnoći, koja je njegova funkcija i koje se komplikacije javljaju usled nedostatka, razgovaramo sa Dr Dragoslavom Šekularcem iz KC Srbije sa klinike sa ginekologiju i akušerstvo.

Prvo, treba razumeti važnost gvožđa u trudnoći. Gvožđe je mineral koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća u ostatak tela. Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe je važno za razvoj bebinog mozga i nervnog sistema. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije u trudnoći, što može rezultirati umorom, slabostima, povećanim rizikom od prevremenog porođaja, niskom težinom novorođenčeta i drugim komplikacijama.

Dalje, važno je razmotriti efekte nedostatka gvožđa u trudnoći. Anemija u trudnoći može imati ozbiljne posledice po zdravlje majke i bebe. Majke koje su anemične mogu imati povećani rizik od komplikacija tokom porođaja, kao što su prevremeni porođaj, nizak nivo hemoglobina i komplikacije sa placentom. Takođe, nedostatak gvožđa može oslabiti imunitet i povećati rizik od infekcija. Što se tiče bebe, nedostatak gvožđa može dovesti do niskog nivoa kiseonika u krvi, što može uticati na rast i razvoj, posebno mozga i nervnog sistema.

Sada kada smo razumeli značaj gvožđa u trudnoći i potencijalne posledice nedostatka, važno je istražiti strategije za održavanje optimalnog nivoa gvožđa. Prva i najvažnija strategija je unos hrane bogate gvožđem. To uključuje crveno meso, ribu, mahunarke, orašaste plodove, žitarice obogaćene gvožđem, lisnato povrće poput spanaća i kelja, suvo voće poput suvih šljiva i kajsija, i drugo. Pored toga, važno je kombinovati ove namirnice sa izvorima vitamina C, poput citrusnog voća, paprike i paradajza, kako bi se povećala apsorpcija gvožđa.

Međutim, ponekad unos hrane nije dovoljan da nadoknadi povećane potrebe organizma za gvožđem tokom trudnoće, posebno u slučajevima kada trudnica ima već postojeći nedostatak gvožđa ili kada je u pitanju višeplodna trudnoća. Ne smemo zaboraviti i situacije kada trudnice jednostavno ne mogu da jedu određenu vrstu hrane ili imaju mučninu i nagon na povraćanje tokom prvih meseci trudnoće, a neretko i tokom cele trudnoće.

U takvim slučajevima, često se preporučuju suplementi gvožđa kako bi se osiguralo adekvatno snabdevanje ovim važnim mineralom.

Ono na šta češto nailazimo u praksi kada propisujemo suplemente gvožđa jesu neželjeni efekti koje srećemo kod većine suplemenata gvožđa - mučnina, pečenje u stomaku i bolovi, zatvor ili dijareja, kao i slaba ili nedovoljna apsorpcija aktivne supstance.


Gvožđe

 

Zato je moj izbor za trudnice baš BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster – zbog svoje jedinstvene i patentirane formulacije ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju. U odnosu na ostale preparate na tržištu procenat iskoristljivosti aktivnih sastojaka je i do 2 puta veći, te su i rezultati mnogo brže uočljivi. Neželjeni efekti sistema za varenje (npr. zatvor) su svedeni na minimum jer BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster dolazi u formulaciji s proteinima surutke koja štiti gvožđe od oksidacije i pomaže da se spreči pojava ovih neželjenih efekata. Značajna pozitivna strana ovog preparata je da se može se uzimati na prazan stomak bez nuspojava u digestivnom traktu. Još jedna prednost Bivits ACTIVA Gvožđe Booster je što dolazi u pakovanju od 60 kapsula koje je dovoljno za dvomesečnu primenu jer jedna kapsula dnevno pokriva potrebe organizma za suplementnom gvožđa. Praktičan je i za trudnice koje su osetljive na gluten jer je gluten-free.

Uzimajući u obzir sve navedeno gvožđe igra vitalnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, transportu kiseonika, i razvoju bebinog mozga i nervnog sistema. Nedostatak gvožđa može imati ozbiljne posledice po zdravlje majke i bebe, uključujući anemiju, komplikacije tokom porođaja i poremećaje u razvoju. Stoga je važno da trudnice održe adekvatan unos gvožđa kroz ishranu, ali i suplementaciju.

Pored toga, važno je naglasiti i značaj redovnih kontrola nivoa gvožđa tokom trudnoće. Pravovremeno otkrivanje i tretiranje nedostatka gvožđa može sprečiti ozbiljne komplikacije i obezbediti optimalno zdravlje majke i bebe.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
4
Zašto je stomak veći u drugoj trudnoći?
Abdominalne mišiće na jednoj i drugoj strani stomaka spaja vezivno tkivo, koje pod uticajem hormona relaksina slabi u tr...
4
SUPER MAMA: Kako sam se porodila
Bili smo svi presrećni. Ja bih poželela da svi imaju i trudnoću kao moja, koja je nisam ni osetila a takođe i porođaj ka...
4





Ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće je izuzet...
Tim naučnika sa Kembridža radio je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće 3.879 trudnica koje su prvi put rađale - i došli su ...
Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here