|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pretrage i hormonska terapija
17.2.2009 22:55:57   
joki T.
imam 33 god. uradjena mi je laparokopija jer sam imala cistu koja je pukla i primljena sam kao hitan slucaj jer sam imala nesnosne bolove u stomaku.Pri oreraciji mi je pronadjeno da imam i endometriozu materice i puno priraslica koji su tad odklonjeni.Molila bih da mi se neko javi sa slicnim iskustvom,interesuje me dalja terapija.Meni su doktori predlozili hormonsku terapiju 6 meseci GnRH Analoge.Napominjem da nekoliko godina imam problema sa zatrudnjivanjem tj.ovo je ocigledni uzrok bio ali sta sad?kakva su vasa iskustva sa ovom terapijom?Unapred hvala

< Poruku je uredio guppy RR -- 18.2.2009 9:16:37 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Pretrage i hormonska terapija
17.2.2009 23:50:18   
Jacaca
PRETRAGE KOJE SE RADE da bi se krenulo u hormonsku terapiju
jako dobar tekst

U prvoj poruci na ovu temu moramo pomenuti koje pretrage moraju da se urade da bi se krenulo u bilo kakvu hormonsku terapiju, obavezno uz pracenje i svet lekara jer pogresno lecenje hormonima moze da nas uvede u rani klimaks i smrt. Sa hormonima se nije igrati jer je to vrlo opsirna i nedovoljno ispitana tema. Najcesci uzrok steriliteta upravo jesu hormoni, svaki disbalans je opasan i nije dovoljno da se oni uklapaju u grnicne vrednosti, vec jedan sa drugim moraju da budu u balansu. Osnovno sto svaka zena mora da uradi ako planira trudnocu su FSH, LH, ESTRADIOL, PROGESTERON, TSH, PROLAKTIN I TESTOSTERON. hormone luce stitna zlezda, hipofiza jajnici, nadbubrezna zlezda, pankreas a bitno je i da je jetra dobra jer ih ona preradjuje i izbacuje visak iz organizma.

(dc = dan ciklusa)
Imamo cetiri faze koje se gledaju FOLIKULARNU FAZU od 1dc do 14(kako kod koga) OVULACIONU FAZU(DAN OVULACIJE) LUTEALNU FAZU(DO SLEDECE OVULACIJE ILI TRUDNOCE) I NEDAJ BOZE AKO SMO ULETELE U RANI KLIMAKS MENOPAUZU. Svi hormoni se rade od 2dc-4dc to je jedino ispravno vreme samo po neki hormoni se mogu raditi kasnije a to je LH pred samu ovulaciju pokazuje kada ce se desiti, i progesteron 21dc ako nismo sigurni da li se ovulacija desila(ako je preko 50 jeste) Vrlo je bitan odnos FSH i LH, FSH mora da bude nesto veci od LH, recimo FSH-7,5 LH-4,2 ako je obrnuto onda je prisutna inverzija i kazuje na policisticne jajnike, u ovom slucaju radi se OGTT test sto znaci prosto objasnjeno, izvadite krv naste(ujutru na gladan stomak) urade vam vrednost secera, insulina i c-pepid(pokazuju zalihe insulina u organizmu) pa vam daju 75g ciste glukoze i izvade vam krv za 120min. kada opet provere secer. U slucaju da imate tu inverziju FSH i LH znaci da nemate ovulacije i folikuli ne pucaju ili prerastu u cistu.

Nisam pomenula Zena se rodi sa odredjenim brojem jajnih celija koje sa prvom menstruacijom pocinje da trosi hormon FSH nam pokazuje da li su kvalitetne i kolike su nam zalihe jajnih celija. Ako je veci od 12 to znaci da ih je vrlo malo ostalo.Dalje svi kada idemo na UZ pominju nam sluzokozu materice-endometrijum, vrlo je bitno da on raste jer u njega se ugnjezdjuje skup celija (opladjena jajna celija koja je iz jajovoda dosla u matericu) i endometrijum ga grli kazu kao majka svoje dete, gde se on smesta i pocinje proces pravljenja posteljice. Da bi endometrijum bio dobar na njega opet utice hormon ESTRADIOL, KOJI U OVULACIONOJ FAZI raste i do 400mlU|ml i to je super ako je mali endometrijum ne raste i to nije dobro. Pokusavam vrlo jednostavno da objasnim posto sam 5meseci ucila o tome a imala sam puno muka jer nigde nisam mogla da pronadjem na sta koji hormon utice pa mi je drugarica dr. objasnila. mozda ce nekome ovo pomoci, ima jos puno, puno toga ali sutra.

< Poruku je uredio guppy RR -- 18.2.2009 9:12:05 >

(odgovor članu joki T.)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: hormonska terapija
17.2.2009 23:56:24   
Anoniman
Napomenula bi samo za one koje će kasnije čitati ovu temu da ovde pišemo samo o pretragama i terapiji, a o konkretnim problemima sa hormonima u temi

Problemi sa hormonima KLIK


< Poruku je uredio guppy RR -- 18.2.2009 9:14:33 >

(odgovor članu Jacaca)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: hormonska terapija
18.2.2009 0:48:11   
Verus
Jacila nikako da te pohvatam, bas smo tamo vamo po celom forumu!  Da li znas da li je bitno doba dana kada se vade hormoni?  Znam da je bitno vreme u ciklusu (a ne znam tacno kada)-ja sam davno vadila hormone (duga prica, ali laboratorija gde radim je dobila nove aparate pa sam kao zdrava osoba dala krv da se testira da odrede granice normale), i tu sam nesto posle citala i gledala moj FSH i LH i mislim da je njihov odnos nesto bio veci nego normalan....napisi mi ako znas...ljub ljub user posted image
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 9:17:53   
guppy RR
Ja mislim da to baš zavisi od te tri / četri faze koje je Jacaca napisala gore. Oni treba da prate šta se sa hormonima dešava u celom ciklusu, da bi videli ima li balans / disbalans hormona. A gledaju naravno i količine.

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 10:13:40   
Jacaca
Verus FSH moze i do tri puta da bude visi od LH i to je dobro ali pominjala sam da se radi iskljucivo od 2dc-3dc ujutu, samo tada je realna slika jer LH vec posle toga pocinje da raste. Samo u obrnutom slucaju kada je LH veci od FSH to nije dobro.

< Poruku je uredio guppy RR -- 18.2.2009 10:15:37 >

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 10:28:28   
Jacaca
Nekada su se hormoni proveravali u sve tri navedene faze, znaci 2dc, 14dc, 21dc. Medjutin najnovijim istrazivanjima se dokazalo da je realna slika hormona realna samo od 2dc-4dc dok su hormoni najmirniji, dokazano je da u ostalim fazama nije realno pratiti jer zbog jakog uticaja ostalih hormona oni se ispustaju pulsiranjem( sto znaci da bi u 08h imali recimo jednu vrednost, posle dva sata troduplo vecu, a po ppodne dva puta manju, tako da sada lekari rade samo od 2dc-4dc, osim ESTRADIOLA I LH koji se proveravaju pred samu ovulaciju(pokazuju da li ce se prirodno desiti) i PROGESTERONA 21dc(pokazuje da li se ovulacija desila), inace PROGESTERON nam podize temperaturu i od njega su nam otecene i bolne grudi, posle ovulacije, Njega podize ZUTO TELO ( se stvara na mestu gde je pukao folikul koji je imao jajnu celiju, znaci na jajniku u vidu male zute ciste i tu je do skoro cetvrtog meseca trudnoce ako se jajna celija oplodila, posle tu ulogu preuzima posteljica) i po malo jajnici, ako se ovulacija nije desila, znaci nema ZUTOG TELA samim tim ne raste progesteron, pa nema ni temperature ni otecenih grudi u lutealnoj fazi.

< Poruku je uredio Tasha RR -- 18.2.2009 10:32:09 >

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 10:41:06   
Jacaca
Gupi izvini stvarno ne znam da uredjujem poruku, ja cu da pisem sve sto znam o hormonima a ti molim te uredjuj kako mislis da treba.user posted image
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 10:44:21   
guppy RR
Dogovoreno!!!!
Ovo su JAKO korisne stvari user posted image

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 10:47:45   
boje
hvala vam devojke na ovim informacijama.tek treba da uradim ststus polnih hormona.sad sam potpuno spremna da i sama vidim kakvi su rezultati i naravno kakvi treba da budu.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 10:53:25   
Jacaca
Pomenuli smo sve hormone koji uticu na ovulaciju, folikule, endometrijum i plodovu sluz(ispustila sam da kazem da se plodova sluz pojacava rastom ESTRADIOLA I LH) ali svakako moraju da se pomenu i TESTOSTERON I PROLAKTIN koji su takodje cesti uzroci steriliteta. Naime, povecan TESTOSTERON je hormon koji luci hipofiza(to je muski hormon) sto govori da ako nam je TESTOSTERON veci od granicne vrednosti imamo visak muskih hormona, koji se hitno moraju smanjiti odredjenom terapijom. PROLAKTIN je hormon koji se pojavljuje u trudnoci i naredjuje mlecnim zlezdama da proizvode mleko, sto znaci da organizam misli da trudnoca postoji i remeti ciklus-znaci ako imamo izostanak menstruacije, a trudnoce nema, obavezno treba proveriti PROLAKTIN (moze se cak pritiskob na bradavicu pojaviti beli iscedak koji lici na mleko). Na zalost u najcescim slucajevima prolaktin raste u slucaju tumora hipofize.

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 11:25:14   
Jacaca
Nadam se da sam bar malo pomogla, meni bi puno znacilo da sam ovo mogla negde da procitam kada su mi prvi put rekli da sa hormonima nesto skripi a ja poima nisam imala sta to skripi kada je sve u granicnim vrednostima, nisam znala da je problem u tome sto me je FSH bio 7, 63 a LH 7,65 dijagnoza je BLAGA INVERZIJA, ma koliko blaga ja nisam imala ovulacije.user posted image A godinama su mi govorili da je sve u redu, niko mi nije radio hormone jer je endometrijum odlicno bubrio, a folikuli su se uvek pojavljivali. Medjutim ili bi se sparusili ili bi prerasli u cistu. Zato devojke kada vam dr. radi folikulometriju nije dovoljno da kaze super sada su 18mm idi te kuci i mutite slag, insistirajte da vas i za dva dana jos jednom pregledaju da biste dobili potvrdu da su sigurno pukli! Kada vide da folikula nema i provere da se pojavila tecnost u duglasu( visak tecnosti koji oslobodi folikul) onda spokojno mutite slag, itada iuser posted image mate velike sanse.

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 11:48:08   
Jacaca
Izvini ako sam negde cetiri poruke uzastopno pisala trudim se da setam ali nekada posle tri kada odem pobegne mi misao sta sam na prethodnoj htela da napisem, ali pisem majke mi na svim temama o kojima nesto znamuser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 11:57:21   
guppy RR
Ej Jacka... stvarno se ne sekiraj... ovo nije "chat", nego totalno koristne informacije i podržavam te 100 %.
gupika

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Pretrage i hormonska terapija
18.2.2009 11:59:43   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Jacaca

ali pisem majke mi na svim temama o kojima nesto znamuser posted image user posted image user posted image user posted image


user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Jacaca)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Pretrage i hormonska terapija
19.2.2009 2:56:50   
kumara

IZVORNA PORUKA: Jacaca
Nadam se da sam bar malo pomogla,


Jaco, puno si nam pomogla!!! Hvala!!! user posted image

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Pretrage i hormonska terapija
20.2.2009 15:11:22   
jelenamila
drage dame,
novi clan i tek se upoznajem sa svim problemima zatrudnjivanja!
iscitala sama puno tema i poruka i sve ste fenomenalne! puno toga sam tek od vas saznala user posted image
naime, vec dugo (oko godinu dana) se "ne cuvamo" ali tek sma sad krenula u neke pretrage.
uradila sam hormonski status 2-og dana M i molim da mi ko zna vise od mene (a puno vas je) objasni da li su ovi rezultati ok:
Estradiol 49.25pg/ml
LH 6.7 IU/L 
FSH 4.98 IU/L
procitala sam u nekoj od poruka da ovakav odnos izmedju LH i FSH nije dobar.
hvala puno i radujem se druzenju sa vama!!
user posted image

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Pretrage i hormonska terapija
20.2.2009 15:15:42   
Anoniman
Dobrodošla jelenamila! user posted image

Sigurna sam da će Jacaca znati nešto da ti kaže...

(odgovor članu jelenamila)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Pretrage i hormonska terapija
20.2.2009 15:18:22   
lucia
dobro dosla jmila! cekaj u zasedi jacacuuser posted image ,kad vidis da je na bilo kojoj temi hvataj je ili joj poslaji pp da cekas odgovor u ovoj temi

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Pretrage i hormonska terapija
20.2.2009 15:27:22   
jelenamila
hvala! hvala!

(odgovor članu lucia)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Pretrage i hormonska terapija
20.2.2009 15:27:27   
kumara
Dobrodosla jelenamila!!! user posted image

Kao sto su ti devojke rekle, cekaj Jacacu, ona je nas expert na ovom polju! user posted image

(odgovor članu lucia)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Pretrage i hormonska terapija
22.2.2009 11:54:35   
Jacaca
Izvini molim te stvarno nisam videla pitanje. Taj ko ti je rekao da je to dobro nema veze sa endokrinologijom, a svaki bi lekar morao da zna. Majke mi potpisujem da nema poima, procitao je granicne vrednosti i video da si u njima. Sada moram da budem gruba mila moja dok je rezultat ovakav trudnoce nece biti(nemas pravilne ovulacije) ja imam inverziju - to je tvoja dijagnoza, puno manju od tebe i 12 godina cekam bebu, jer su mi nestrucni lekari tvrdili da je sve ok. Ne brini i za to ima leka pijes 2dc, klomifen od 50mg pet dana, za stimulaciju hormona, pa kada dr kaze da su zreli folikuli primis pregnil, da ne bi prerasli ili se sparisili. Ovo bez pracenja lekara ni u ludilu nemoj na svoju ruku. Inace gore imas napisano, tvoja dijagnoza pokazuje da imas sindrom policisticnih jajnika, sledece sto bi ti bilo koji pametan lekar rekao je da uradis OGTT test, test opterecenja glukozom, kako bi se potvrdila ili ne, insulinska rezistencija. Odes u bilo koju privatnu laboratoriju i trazis taj test, iskljucivo prvo vadjenje na gladan stomak, prethodnu noc posle 21h nista usta, sledece vadjenje nakon 120min posle 75g glukoze koju ti daju da popijes. Reci da ti je tako dr rekao, da te ne bi boli 4 puta kako to obicno rade, to je zastarela metoda. Obavezno kada se vec bodes uraci vrednost insulina i c-pepida, u onom prvom bockanju na g.stomak. Nadam se da sam ti pomogla i stojim iza ovoga sto sam ti rekla, jer meni su oduzeli dragocene godine, ne strucni lekari.user posted image user posted image

(odgovor članu jelenamila)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Pretrage i hormonska terapija
22.2.2009 12:11:41   
Buba76
Joki,ja imam endometriozu i dr. mi je rekao da nju najbolje leci trudnoca.Sada kada su ti to sve ocistili,bacaj se u akciju.Nemoj uzimati te lekove jer ko zna kada cete onda opet moci raditi na bebi.Raspitaj se jos

(odgovor članu joki T.)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Pretrage i hormonska terapija
22.2.2009 16:18:07   
vodolija 82
Jacaca posto vidim da se razumijes u hormone,daj komentar i na moje nalaze-TSH-1.72,FSH4.8,LH-4.4,PROLAKTIN-342,ESTRADIOL-29.0,HVALA unaprijed,pussa

_____________________________

Teskoce i borbe koje imamo danas,nisu nista drugo,nego cijena koju moramo da platimo za pobjede koje nas cekaju sutra...

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Pretrage i hormonska terapija
25.2.2009 10:55:44   
Jacaca
Ovo je dobar rezultat mada bi FSH mogao malo veci da bude, ali ok nema inverzije. Jedino moras da mi pustis i referenntne vrednosti tvoje laboratorije, posto svaka ima razlicite. bez obzira na to prolaktin je dobar, samo mi daj vrednosti estradiola? ovo si naravno radila 3dcuser posted image  ne brini dobri su.

(odgovor članu vodolija 82)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here