|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 12:20:49   
isidora88
khalesi moguce da je i smederevo, nisam sigurna, znam da je neki manji grad
trco, to jeste, ali poenta da je ljudi ni kad ih klepis po dzepu ne shvate da je to zbog njihove bezbednosti nego se pljuje na drzavu i policiju.
evo jedan deo teksta gde se pise zasto je vazno decu voziti suprotno od smera kretanja, Maraj nek muz procitauser posted image
Tekst je malo duzi ali je lepo objasnjeno vaznost okretanja sedista suprotno odsmera kretanja. Nmeoj da vas mrzi da procitate user posted image

"Prevladavajuće krivo shvaćanje je tvrdnja da jačina mišića i mogućnost njihove kontrole može odlučiti o tome je li dijete spremno za okretanje u smjer vožnje i time izložiti njegov vrat vrlo jakim silama koje će u slučaju frontalnog sudara djelovati na dijete. Kad vozilo udari u drugi objekt brzinom od otprilike 50 km/h, zaustavit će se stupnjem deakceleracije (negativne akceleracije) od otprilike 25G. Međutim, zbog vremenske razlike od trenutka zaustavljanja vozila do trenutka kad se putnici u vozilu zaustave, glava osobe koja je okrenuta u smjer vožnje može dosegnuti opterećenje i do 70 G. (Više možete pročitati u članku o fizici i dinamici sudara). Čak i najsnažniji vojnički vrat teško može podnijeti takvo opterećenje. Snaga vratnih mišića nije ta koja je presudna za to da li će kralježnica izdržati opterećenje i hoće li se leđna moždina oštetiti već je to čvrstoća vratnih kostiju u kombinaciji s ligamentima koji ih vežu .
Kod djece ovo je pitanje još važnije, budući da njihov kostur nije do kraja okošten; dječje kosti su mekane te se deformiraju i odvajaju pod utjecajem sila sudara, ostavljajući leđnu moždinu kao posljednju vezu između glave i tijela. Ovo nisu nagađanja - temelje se na stvarnim fiziološkim mjerenjima. Huelke i suradnici (*) obavljali su mjerenja tijekom autopsija i došli do podataka da se vratni kralješci i pripadajući ligamenti kod djece mogu razmaknuti i do 2 inča (oko 5 cm), ali leđna moždina puca već ako se razvuče više od 0,25 inča (0,635 cm). Stvarni sudari su pokazali da se lubanja malog djeteta može doslovno otrgnuti od kralježnice pod djelovanjem sila sudara.

U slučaju sudara i pod pretpostavkom da je dijete ispravno osigurano u odgovarajućoj autosjedalici, po život opasne ozljede ograničene su uglavnom na područje glave i vrata. Kada je dijete okrenuto u smjer vožnje, ogromne sile pritišću na djetetov vrat koji mora zadržati veliku glavu. Masa glave malog djeteta iznosti otprilike 25% sveukupne mase, dok masa glave odrasle osobe iznosi otprilike 6% tjelesne mase. U slučaju sudara, tijelo djeteta je zadržano pojasevima autosjedalice, a glava nastavlja kretanje prema naprijed razvlačeći ili čak prekidajući pritom leđnu moždinu. Osim vrata, i djetetova glava je pod povećanim stresom ako je dijete okrenuto u smjer vožnje. U slučaju sudara, glava izlazi iz okvira autosjedalice i može se sudariti s glavama drugih putnika, strukturom vozila ili čak drugim objektima koji su u trenutku sudara ušli u unutrašnjost vozila - drvo, drugo vozilo itd.

Autosjedalice okrenute u smjer suprotan smjeru vožnje odlično zaštićuju djecu jer u tom slučaju gotovo da i nema sile koja pritišće na vrat, glavu i kralježnicu. Kad je dijete u takvoj autosjedalici, vrat i kralježnica djeteta ostaju u ravnini, a naslon autosjedalice apsorbira sile sudara. Glava djeteta zadržava se unutar autosjedalice, a dijete ima mnogo manje šansi doći u kontakt s nečim što bi moglo izazvati ozljedu glave.
Ne postoje zapravo pravi znakovi kada rizik za okretanje u smjer vožnje postaje prihvatljiv. Neka istraživanja pokazuju da je dob od otprilike 12 mjeseci ona u kojoj se ozbiljnost ozljeda statistički smanjuje kad je dijete u sudaru okrenuto u smjer vožnje. Međutim, to ne znači da nema posljedica nego da dijete - na primjer - više neće umrijeti zbog oštećenja leđne moždine, nego će zbog tih oštećenja ostati paralizirano. Istraživanje koje je provela K. Weber dovodi do zaključka da djeca mlađa od 4 godine jednostavno nisu sposobna suprotstaviti se silama sudarima jednako kao odrasli i trebala bi se voziti najmanje do 4 godine u smjeru suprotnom smjeru kretanja.

U Švedskoj se djeca voze u autosjedalicama suprotno od smjera kretanja do otprilike 4 godine. U Hrvatskoj nismo, nažalost, u trgovinama naišli ni na jednu autosjedalicu koja bi se mogla postaviti u smjer suprotan smjeru kretanja za tako veliku djecu.


Zar mom djetetu nije tako neudobno? Kamo ću s njegovim nogama?

Mnogi roditelji misle da je djeci neudobno ili da riskiraju ozljede nogu ako se dijete nogama upire u naslon sjedala ili ako je djetetu noga skvrčena dok je okrenuto u smjer suprotan smjeru vožnje. Međutim, to je potpuno netočno.

Kao prvo, djeca su fleksibilnija od odraslih i ono što se nama čini neudobnim ne mora biti neudobno i za njih. Sjetite se samo kako djeca sjede u svakodnevnoj igri. Češće sjede "kao Indijanci" nego s izravnatim nogama. Ona sama biraju biti u položaju u kojem su im noge skvrčene - skvrčene noge su djeci udobne.
Nadalje, ne postoji niti jedan dokumentirani slučaj lomljenja nogu, kukova itd. ili njihovih ozljeda u slučaju sudara zbog okrenutosti u smjer suprotan smjeru vožnje. Ali zato postoje mnogi slučajevi ozljeda glave i vrata kod djece koja su bila okrenuta u smjer vožnje, a koje su se mogle spriječiti da su djeca bila okrenuta u suprotnom smjeru. Čak da se noga i slomi - ozljeđena noga može se izliječiti. Ozljeđena leđna moždina ne može.
Što ako nam se dogodi sudar straga? Zar nije onda bolje da je dijete okrenuto u smjer vožnje?

Frontalni i bočni sudari su najčešći i na njih otpada oko 96% svih sudara. To su istovremeno i najopasniji sudari i djeca su u oba ova sudara mnogo, mnogo zaštićenija ako su okrenuta u smjer suprotan smjeru vožnje. U preostalih 4% sudara koji se događaju odostraga, ako je dijete okrenuto u suprotnom smjeru, onda je zaštićeno barem jednako toliko koliko i dijete okrenuto u smjer vožnje u frontalnom sudaru. Dodatna je pogodnost da kod tih sudara sile nisu toliko jake i da oni najčešće nisu toliko snažni te da povrede nisu toliko teške.

Sile kod sudara straga razlikuju se od sila kod frontalnog sudara. Kod frontalnog sudara sile su mnogo veće jer vozila koja se sudare putuju u suprotnim smjerovima. Frontalni sudar gotovo je jednak udarcu u betonski zid - vozilo i putnici potpuno se zaustavljaju unutar jedne sekunde!

Kod sudara straga, vozila putuju u istom smjeru, a vozilo koje je sprijeda ima dodatnog prostora za kretanje unaprijed. Sile koje djeluju na putnike mnogo su manje nego kod frontalnog sudara. Kretanje udarenog vozila, uz zonu gnječenja, apsorbira većinu sila sudara pa se one ne prenose u tolikoj mjeri na dijete. Dodatno, većina sudara straga događa se pri manjim brzinama.

Ukratko, ako je dijete okrenuto u smjer suprotan smjeru kretanja, optimalno je zaštićeno u onim sudarima u kojima ima statistički najveće šanse biti. Ako je dijete okrenuto u smjer kretanja, dijete je optimalno zaštićeno u sudaru straga, ali statistički ima 60% više šansi da bude ozlijeđeno u frontalnom i bočnom sudaru."

izvor



< Poruku je uredio lesica RR -- 12.6.2016 22:37:56 >


_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Khaleesi)
Direktna veza do poruke: 126
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 14:20:57   
serpica
Bas lepo,neka ova tema ostane uvek u vrhu aktivnih debata,zao mi je samo sto sem nas nekoliko niko drugi ne komenatrise..ovde su saveti,licna iskustva,dogadjaji ispisani da bi nekome pomogli ili mozda promenili neciju odluku/stav, vezanu za koriscenje autosedista za bebe i decu.
Ja bih licno volela da cujem od nekog ko moze da nam kaze koliko korisnika je pregledalo temu,jer verujem da smo bar malo doprinieli da deca budu bezbedna u voznji.

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 127
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 15:05:17   
Sanjalicaaa
Ja bih volela da temu pogleda neko ko bi stvarno mogao da utiče na podizanje svesti. Recimo, što ne bi Mup ili opština prilikom prijave deteta davali neke prospekte o ovoj temi. I recimo ne moraju da poklanjaju autosedišta kao u Smederevu, ali recimo da daju neke vaučere sa popustima. Jer sve koje znam u našem kraju kupuju sedišta kad su na akciji ili koja su na akciji.

_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 128
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 15:51:11   
Maraj
Hvala isidora. I ja sam naucila. Ni ja nisam znala razlog zasto se sediste montira u smeru suprotnom od smera voznje.

nego , ne secam se u kojoj zemlji , al znam da sam davno procitala da majka sa bebom iz porodilista ne moze da izadje ukoliko otac ili ko vec izvodi bebu iz porodilista , ne donese atest da je sediste koje ima bezbedno. A taj atest u toj zemlji izdaje vatrogasna sluzba ako se ne varam
Znate li vi sta o tome , jeste li citale to. Ja se ne secam gde sam to citala .
Mozda ne bi bilo lose kada bi se to uvelo i kod nas. Mislim da se tako male bebe najnebezbednije prevoze od tacke A do tacke B. Ovo kasnije , kada bebe imaju po par meseci ,njih najcesce rroditelji i stavljaju u sedista , a novorodjencad , smatram da se ne prevoze na bezbedan nacin. Naravno cas_t izuzetcima

Ja i ako vidim da se novorodjencad prevozi u autosedistu tj najcesce onom jajetu , otac ubaci na zadnje sedise bebu sa sve korpom , majka sedne pored korpe i pridrzava istu korpu. Niko ne vezuje tu korpu sa pojasem
Zato smatram da retko ko bezbedno prevozi tako malo bebe i mozda stvarno ne bi bilo lose da se i kod nas izdaje taj atest koje bi se morao poneti u porodiliste

< Poruku je uredio Maraj -- 19.5.2016 15:53:07 >

(odgovor članu Sanjalicaaa)
Direktna veza do poruke: 129
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 15:55:35   
Maraj
Jos da dodam , mozda stvarno ne bi bilo lose kada bi se pokrenula akcija da svaka beba , kao sto dobija bg paket ( u Beogradu) pri otpustu iz porodilista , dobije i autosediste za novorodjence. Do 9kg.

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 130
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 16:35:32   
Sanjalicaaa
Cemu svrha ako ne vezuju. Nama jaje i sediste stoje u autu, namesteni, pricvrsceni i ne vadimo ih iz auta.
To bi bio bas lep poklon za roditelje, pogotovu na pocetku kada je svasta nesto potrebno, ali mislim da to kod nas ne bi zazivelo. Ali kako bi to bilo lepo, i odmah imas u cemu da ga izneses iz porodilista user posted image

< Poruku je uredio Sanjalicaaa -- 19.5.2016 16:36:07 >


_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 131
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 16:50:35   
isidora88
Mislim da svaka opstina moze da izdvoji novac za makar najjeftinija sedista za bebe tj.ona iz 1.kategorije, ima da se kupe vec za 3000 din, ili da makar daju 50% popusta na kupovinu istih tih povoljnih sedista i da je onaj ko preuzima bebu prilikom izlaska iz porodilista obavezan da donese iatu. Mada cisto sumnjam da bi to kod nas zazivelo kad ljudi i dalje kupuje one krpene korpe od 2000 din koje nicemu ne sluze.
Mogu makar u porodilistu da dele letke na kojima pise koja je vaznost autosedista i da bude recimo neki popust sa tim letkom u nekoj radnji koja bi se na taj nacin reklamirala. Sigurna sam da bi trecina majki poslala muza da kupi neko sediste shodbo nogucnostima. Bolje i najjeftinije sediste nego nikakvo

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Sanjalicaaa)
Direktna veza do poruke: 132
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 16:55:38   
Sanjalicaaa
Isidora, upravo to za vaučere sam i ja gore napisala. To je super stvar. Toliko valjda mogu.

_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 133
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 21:20:40   
serpica

IZVORNA PORUKA: isidora88

Mislim da svaka opstina moze da izdvoji novac za makar najjeftinija sedista za bebe tj.ona iz 1.kategorije, ima da se kupe vec za 3000 din, ili da makar daju 50% popusta na kupovinu istih tih povoljnih sedista i da je onaj ko preuzima bebu prilikom izlaska iz porodilista obavezan da donese iatu. Mada cisto sumnjam da bi to kod nas zazivelo kad ljudi i dalje kupuje one krpene korpe od 2000 din koje nicemu ne sluze.
Mogu makar u porodilistu da dele letke na kojima pise koja je vaznost autosedista i da bude recimo neki popust sa tim letkom u nekoj radnji koja bi se na taj nacin reklamirala. Sigurna sam da bi trecina majki poslala muza da kupi neko sediste shodbo nogucnostima. Bolje i najjeftinije sediste nego nikakvo




Isidora, zamislili koliki bi to trosak bio za grad..koliko se beba rodi dnevno samo u Bg-u? Kod nas u Nisu mozda bi i bilo izvodljivo jer se u proseku dnevno rodi oko 10 beba nekad i manje...sve u svemu lepa zamisao ali tesko izvodljivo...
S druge strane,roditelji daju mnogo vise novca za neke druge skuplje stvari nego sto je sediste,a svakako im nije prioritet.

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 134
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 21:39:38   
Maraj
Ma serpi para ima
Kako svaka opstina moze da pomogne roditelje a samo beogradske opstine ne mogu , a najveci porez ubiraju!
Ako sediste kosta 3000 , oni kupovali na veliko , bez pdv-a ,pa pitanje je da l bi ih izaslo 1200din

sanjalice male bebe od npr mesec dva svi nose u tim korpama i samo ubace korpe u kola
Niko ne vadi bebu od npr mesec dana iz te korpe , pa da bebu nosi u rukama

< Poruku je uredio Maraj -- 19.5.2016 21:43:45 >

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 135
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 22:23:39   
Khaleesi

IZVORNA PORUKA: Maraj

Jos da dodam , mozda stvarno ne bi bilo lose kada bi se pokrenula akcija da svaka beba , kao sto dobija bg paket ( u Beogradu) pri otpustu iz porodilista , dobije i autosediste za novorodjence. Do 9kg.

Od paketa koji smo dobili, jedino one kremice da vrede necemu... A ako bi mogs ds biram, bolje sediste da su mi poklonili nego taj paket.user posted image
Kada sam se porodila 2012. godine paket je navodno vredio 12000 din, a sada 2015. godine je paket vredan 6000 din. Ako je u tom paketu bila ta vrednost, onda su preplatili torbu, flasicu, cuclicu, kremice dve, kupku i asepsol... Mozda sam izostavila nesto, ali to je bilo to. user posted image
Neka se jave mame koje su dobile taj paketic, pa neka kazu i one misljenje... user posted image

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 136
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
19.5.2016 22:27:40   
serpica

IZVORNA PORUKA: Maraj

Ma serpi para ima
Kako svaka opstina moze da pomogne roditelje a samo beogradske opstine ne mogu , a najveci porez ubiraju!
Ako sediste kosta 3000 , oni kupovali na veliko , bez pdv-a ,pa pitanje je da l bi ih izaslo 1200din

sanjalice male bebe od npr mesec dva svi nose u tim korpama i samo ubace korpe u kola
Niko ne vadi bebu od npr mesec dana iz te korpe , pa da bebu nosi u rukama




I u korpi i u rukama svakako nije bezbedno bez sedista bilo da beba ima mesec dana ili godinu dana...

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 137
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 9:28:07   
isidora88
Para se ima, samo deca nikad nisu priorotet nazalost. I roditelji ce radije da trose novac na cigare gde potrose sigurno 100 e ako oboje puse, a kukaju da ne mogu jedno autosediste od 3000 do 4000 din da kupe. Prosto nije ih briga znam i licno ljude koji uvek imaju za cigare a dolaze mi i traze pare da kupe deci mleko.

Mozda ne bi bilo lose da se naprave neke reklame koje bi isle na tv-u i sugerisale da se i deca adekvatno zastite u automobilu. Ili makar bilbordi, da se napravi kampanja "zastitimo i svoju decu" nedto na taj fazon, da se odrzavaju radionice po gradovima gde bi se pokazivalo kako de pravilno vezuju sedista, pustali snimci kakve fatalne posledice mogu nastati ukoliko je dete van sedista ili ako nije vezano i ako je sediste nepravipno postavljeno. Ovo ima u Novom Sadu jako retko, i nije neka velika posecenost jer je slaba reklama. Sada makar ima toliko drustvenih mreza pa se moze i tu sugerisati da se ljudi informisu o bezbednosti dece u saobracaju

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 138
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 9:28:44   
Sanjalicaaa

IZVORNA PORUKA: Maraj

sanjalice male bebe od npr mesec dva svi nose u tim korpama i samo ubace korpe u kola
Niko ne vadi bebu od npr mesec dana iz te korpe , pa da bebu nosi u rukama


Ja ne znam da postoje tako jeftina sedista. To je bas malo.
Na koje korpe mislis? Na jaje? Sta znam, mi ne vadimo iz auta jer je mm cimanje stalno da odtkopcava-zakopcava pojaseve, tako da mi ne vadimo jaje iz auta. Od prvog dana tako.

_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 139
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 9:33:33   
Sanjalicaaa
Sto se tice para,ne znam da li se ima ili se nema, ali sedsite treba da bude prioritet isto kao krevetac ili kolica.
Na kraju krajeva, zato ne uzeti neko sediste polovno, dobro ocuvano?

Prosle godine, kada smo isli za Nemacku, prvi bilbord na autoputu kada se udje u Austriju je upozorenje da se deca voze u sedistima i da se vezu. Ponavlja se na svakih par kilometra.

< Poruku je uredio Sanjalicaaa -- 20.5.2016 9:40:17 >


_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu Sanjalicaaa)
Direktna veza do poruke: 140
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 10:18:36   
isidora88
Sanjalice ima tako jeftinih a novih sedista. A i moze se uzeti i pokovno ocuvano za 1000, 2000 ako se bas nema novca.uvek postoji nacinuser posted image
Na mene deluju recimo znaci upozorenja koji stoje na autoputu "uspori, neko te voli", isto tako mislim da bi delovao i neki slogan za deciju bezbednost.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Sanjalicaaa)
Direktna veza do poruke: 141
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 11:59:07   
serpica

IZVORNA PORUKA: isidora88

Sanjalice ima tako jeftinih a novih sedista. A i moze se uzeti i pokovno ocuvano za 1000, 2000 ako se bas nema novca.uvek postoji nacinuser posted image
Na mene deluju recimo znaci upozorenja koji stoje na autoputu "uspori, neko te voli", isto tako mislim da bi delovao i neki slogan za deciju bezbednost.




Da, sediste se moze i pozajmiti ukoliko neko nema mogucnosti da kupi.

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 142
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 17:13:33   
serpica
Mi veceras putujemo..jedan mali auto i jedno sediste nas sestoro user posted image odlucili smo,suprug ce autobusom sa malim i srednjom cerkom,a ja cu sa starijom i bebcem kolima. Iako putujemo svega pola sata od grada necu da rizikujem,a i nemam druge opcije...nadam se da ce vreme da nas posluzi i da beba nece da place..
Ostavljam vas u temi da i dalje doprinostie,ja vam se pridruzujem u nedelju.user posted image

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 143
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 17:21:31   
Maraj
Serpi user posted image srecan put.
I mi sutra putujemo kod prijatelja za Vršac. Treba nam oko sat od Beograda do tamo. To ce nam biti prvo duze putovanje sa bebom. Do sad je bila sve gradska voznja

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 144
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 17:38:41   
isidora88
Mi krajem meseca idemo nekih 40 km od grada, pa pocetkom juna oko 100km i onda opet oko 50 km, nadam ae da ce bebac biti dobar u putu.
Inace nisam napisala da sam ja pre 2 godine imala udes, bila sam sa sinom u autu, naravno bilo smo vezani. Ja sam stala na semaforu na kom je bilo trepcucd zuto svetlo i upalilo se crveno a covek iza mene je mislio da cu valjda proci kroz crvenouser posted image i udari nas od nazad. Hvala bogu nije bio jak udarac i nismo imali povrdee jer smo bili vezani, inaci da sin nije bio vezan sigurno bi pao sa sedista i udario glavu. Ne smem ni da pomisljam sta je sve moglo da se desi.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 145
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 19:47:10   
Maraj
Joj isir strasno! I moj muz je imao istu situaciju. Bio je sam u kolima. Ovaj ga tako udario od pozadi da je njegov auto krenuo unapred i zaustavio se na pesackom. Sva sreca pa niko nije prelazio ulicu. On je samo vrat povredio.
Inace ovaj sutrasnji put nam je i proba za put na more. Ici cemo kolima , pa da vidimonkako se bebac ponasa na duzem putu user posted image

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 146
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 20:45:55   
isidora88
Srecan put i da bebac bude dobaruser posted image
Jesi li ubedila muza da okrenete sediste u suprotnom smeru od voznje?

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 147
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
20.5.2016 21:01:09   
Maraj
Vodili smo "borbu". Javicu vam , da ki je okrenuo. Za sad nije. Nismo nigde ni isli kolima.
Videcu sutra kako se bebac ponasa u sedistu kad mora da sedi sat - sat i po vremena. Nismo nikad s njim putovali duze od voznje po gradu. Mozda i zaspi. On se ususka u voznji ko i vecina beba

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 148
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
21.5.2016 2:59:50   
choopa choops
Pa, ja i nemam puno šta da dodam a da nije već rečeno.

Ipak, želim da kažem da povedete računa ako kupujete polovno sjedište, jer nikada ne znate da li je to sjedište preživilo saobraćajnu nezgodu?! Nakon nezgode svaka sjedalica se mora zamjenit novom. Zato mislim da aje bolje malo uštedjeti i kupiti novo. Imaju evropski sajtovi sa testovima sjedalica (npr ADAC), pa se tamo mogu naći i koje bi AS za vas bile best buy varijante. Najčešće su ona skuplja i oscjenjena najvišim ocjenama, što je i logično ako se uzme u obzir materijal od kojih se pravi, ali provuče se tu i tamo poneki "outsajder" za sve koji nemaju(mo) para za skuplje.

Drugo za Marajinog muža (ovdje mi fali onaj no no smajlić user posted image ). Dakle, male bebe bi trebale obavezno da se voze u pravcu suprotnom od smjera vožnje. Jer i vratni mišići beba nisu dovoljno razvijeni i postoji ozbiljna opasnost od povrede vrata, kičmene moždine prilikom sudara. Čak i ako je visinom/težinom preraslo datu sjedalicu, ono mora motorički biti spremno za veću, odnosno da se može samostalno ustati na noge. Ukoliko svi ovi uslovi nisu ispunjeni, a dijete je preraslo sjedalicu (tipa onih od 0-9kg), onda se kupuje veća koja se isto može montirati u suprotnom smjeru. Znači muža po prstima, reci mu da je super vozač i da je što se tiče auta majstor, da mu malo podigneš ego user posted image ali da ćeš sjedalicu montirati sama jer---Mame znaju najbolje!user posted image

Još sam htjela da dodam da vodite računa da sjedište ima atest, tj onu narandžastu naljepnicu sa brojem ECE R 44/03.

Mi smo prvu sjedalicu imali do 13kg (0-13kg))sad već daleke 2008-e godine. Kasnije smo imali AS od 9-36kg (I;II;III), a nakon toga sam im uzela bustere, a mala(15mj) se sada vozi u 9-36kg. Jedini problem koji imam je što su busteri previše veliki i onda mi jedva stanu dvije AS i buster, ili dva bustera i AS. Ta zadnja klupa u autu nam je prilično uska i baš imam problem da ih montiram sve tri jednu do druge user posted image
A i ovo moram da kažem, mi živimo u "zatucanoj sredini" pa su mnogi to moje obavezno vezivanje djece smatrali bezvezarijom. I dan danas ima momenata kada neki kažu: "Jao male bebe voze se u AS". Čak me i djeca pitaju:"Mama zašto se oni rugaju? Ne želim da se vozim u AS zato što mi se rugaju..."user posted image Uglavnom, njih kako je volja, moja djeca će i dalje sigurno da putuju user posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 149
   RE: Osvoji Britax Römer autosedište Trifix (9...
21.5.2016 3:09:16   
choopa choops

IZVORNA PORUKA: isidora88

Para se ima, samo deca nikad nisu priorotet nazalost. I roditelji ce radije da trose novac na cigare gde potrose sigurno 100 e ako oboje puse, a kukaju da ne mogu jedno autosediste od 3000 do 4000 din da kupe. Prosto nije ih briga znam i licno ljude koji uvek imaju za cigare a dolaze mi i traze pare da kupe deci mleko.



Ovo nisam vidjela, a moram da prokomentarišem, izvinjavam se što spamujem.

Slažem se u potpunosti! Nije to stvar samo sa AS, već i sa mnogim drugim stvarima, ali ovo se tiče bezbjednosti djece, pa ne mogu da shvatim kako neko može da kupi recimo telefon od 300 i više eura, a za sjedalicu mu je puno i 100e?? I ja ih takođe znam puno koji će radije kupit markiranu garderobu i obuću, telefone, parfeme, nego što će izdvojit za AS. Ja sam nažalost kad sam kupovala djeci AS (tada u našem gradu nije bilo izbora kvalitenih AS) naručivala čak preko Austrije, pa plaćala putarinu, oslobodili me od carine jer sam ih zvala unaprijed da pitam šta ću i kako ću (dobri neki carinici su radili taj dan u pošti user posted image ) i sto peripetija preživjela dok je baš ta AS došla do nas user posted image . Sad je srećom svugdje veliki izbor i mislim da može da se kupe sasvim dobro sjedište za neke normalne pare.

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



Anketa

вртић.
пеперутка16

Који вртић похађа ваше дете?

Click Here