|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocenteza?
12.11.2009 14:22:56   
mihi
Povećanje nivoa CRP je sigurniji pokazatelj da je bakteriska infekcija u pitanju od sedimentacije.

(odgovor članu cicko)
Direktna veza do poruke: 151
   RE: Amniocenteza?
12.11.2009 15:07:47   
Anck Su Nmaun
Ja sam radila double test i expertni i sve je ok, |Dr. je zadovoljan ali su ipak dali uput kod geneticara...gde ja ne zelim ni da idem ..jer stra god on rekao (a mislim ni da nema potrebe  jer je sve ok i ja imam samo 27 g.) ja ne bih to radila...

I Dr je sam rekao da postoji rizik od pobacaja ....  jedna moja poznanica je tako izgubila bebu....

Pa ako stvarno nema neke preke potrebe za tim  zasto uopste salju na to ??? kad znaju da je rizik.... zamislite sve ok i tako da  zajebu stvr njihovim ispitivanjima!!! Preterano!!!!!

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 152
   RE: Amniocenteza?
12.11.2009 21:32:22   
mihi
Radila sam AC u rezultatima piše 97% tačnosti.

(odgovor članu cicko)
Direktna veza do poruke: 153
   RE: Amniocenteza?
13.11.2009 7:51:16   
demetra
Ja sam radila ac.Dabl mi je bio granicno los, a obzirom da imam 37 godina preporucili su mi ac.
Jako sam se trudila i nekako mi je to uspevalo da se ne opterecujem previse sa tim.Prosto sam ubedila sebe da je sve ok i da ce sve proci ok.
ISkreno, najteze mi je palo mirovanje nakon toga i ogranicena aktivnost neki duzi period.

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 154
   RE: Amniocenteza?
13.11.2009 19:52:50   
mimaNS
Ipek,
Amnicenteza je valjenje plodove vode a u njoj se pored epitalnih celija ploda nalaze i celije ovojnice. Svaka celija treba da ima 23 para hormozoma. Sve celije u organizmu imaju 23 para hromozoma, osim polnih, one imaju po 23. Prilikom oplodnje spaja se od muska i zensa jajna celija od po 23 hromozoma i dobija se celija koja ima 23 para hromozoma (znaci ukupno 46). Konkretno, u mom slucaju, od 100 celija 5 nije bilo u redu. Umesto 23 para hromozoma, ja sam na drugom paru imala 3 hromozoma umesto 2 (znaci 47 hromozoma).
Zbog toga sam morala da radim kordocentezu, posto ona daje precizne rezultate, zato sto se iz pupcanika vadi krv bebe, pa su sve celije koje se analiziraju sigurno bebine.
Posto je meni kordocenteza potvrdila da su sve celije u redu, znaci da su onih 5 losih bile od ovojnice. Ovo se jako retko desava na pr 1:10000.
Nadam se da sam ti uspela da ti pomognem.

(odgovor članu Ipek)
Direktna veza do poruke: 155
   RE: Amniocenteza?
13.11.2009 19:58:58   
mimaNS
Sto se tice CRP, ja sam napisala da bi trebalo da se proveri, zato sto amniocentezom i kodrocentezom, moze da se unese neka bakterija jer se iglom prolazi kroz vise slojeva, koze, sala,...
Ja sam verovatno izgubila bebu zbog toga, pa savetujem svakom da proveri da sucajno nije doslo do neke infekcije, jer se te stvari ako se na vreme otkruju jednostavno resavaju antibioticima.
Naravno, nijedan lekar ti nece reci da proveravas CRP, posto se to jako retko desava,...

U NS (ne znma kako je nedge drugo) ako radis amniocentezu privatno dr ti posle intervanice daju da pijes ginipral (protiv kontakcija) i bensedin, a pojedini dr i antiobiotike (na zalost moj nije). Ako radis amniocentezu kod isti dr ali u bolnici, nece ti dati nikakve tabele (predpostavljam da je takva praksa u bolnici, pa ne mogu da ti ih prepisu). Malo cudno...



(odgovor članu mimaNS)
Direktna veza do poruke: 156
   RE: Amniocenteza?
15.11.2009 21:59:35   
Ipek
Hvala Mima na detaljnom objasnjenju. Nisam to znala - mislila sam da su rezultati amniocenteze jasni (i nadala sam se tome).

Medicinska sestra mi je telefonom rekla da poslije AC treba da mirujem 2-3 dana. Kakva su vasa iskustva, je li to dovoljno? I sta se u stvari pod tim podrazumijeva, da ostanem u krevetu? Sestra rece da ce mi "doktor sve objasniti" ali ja se u to vise ne pouzdam jer izgleda da i vrlo bitne stvari znaju da se ne spomenu...

Jos nesto: moracu da primim Rhogam poslije AC ali rekose mi i da postoji neka jefinija zamjena za Rhogam, "isto ali jeftinije", ali nemam ime. Zna li ko o cemu se radi? Ja se sad pitam da li je to stvarno ista stvar ako kosta 4 puta manje.

(odgovor članu mimaNS)
Direktna veza do poruke: 157
   RE: Amniocenteza?
15.11.2009 22:03:54   
Lilly*
Meni je rečeno da taj dan mirujem. To podrazumeva potpuno mirovanje, znači leškariš u krevetu user posted image

_____________________________

Nemoj plakati, bata je tu

(odgovor članu Ipek)
Direktna veza do poruke: 158
   RE: Amniocenteza?
16.11.2009 8:21:46   
demetra
Meni su rekli mirovanje tri dana i to ustajanje samo do toaleta i za klopu.Nisam se ja bas strogo toga pridrzavala, ali sam se trudila da sto vise lezim.
Posle toga neko vreme ogranicena aktivnost i posteda od napora, rekao mi je da odem na bolovanje desetak dana a da me nije ni pitao cime se bavim.
A "moja" dr mi rekla nista bolovanje, idite na godisnji.Kokoska.Pa na godisnjem se izlezavas negde na plazi a ne u krevetu posle ac.

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 159
   RE: Amniocenteza?
18.11.2009 18:07:04   
Ipek
OK, hvala vam!

Danas sam se bas nasekirala. Procitala sam da poslije AC treba da primim Rhogam, jer sam Rh negativna. Prosle nedelje sam zato nazvala ordinaciju u kojoj ce mi raditi AC, da provjerim da li oni znaju da sam Rh-. Nisu znali, i rekli su mi ono o cemu sam pisala - da donesem Rhogam ili zamjenu, ili da dobijem Rhogam kod njih za 5.000 dinara.

Onda smo poceli da trazimo Rhogam, i kod nas u gradu nicega od toga nema, treba da se naruci, pa se ceka, itd. Tako ja danas nazovem opet ordinaciju da najavim da necu donositi Rhogam (i jos se pitam da li da ih zovem ili ne, nisu mi rekli da to treba da javim, da ne misle ljudi da sam luda sto zovem svaki cas), a onda mi iz ordinacije kazu da u stvari ni oni nemaju Rhogam, da ga nema u Novom Sadu, i da moram da se snadjem i da ga nekako nabavim?!

Mi u totalnoj frci. Kasno je da bilo sta narucujemo, AC je sutra. Zvali smo apoteke u Segedinu, kod njih toga uopste nema da se kupi u apotekama, iskljucivo se isporucuje bolnicama. Na kraju mi je pomogla poznanica koja je farmaceut, pa je ona preko svojih veza pronasla jedan jedini Rhesonactiv u gradu, i to nije bio u prodaji nego ostavljen nekome... i hvala joj puno.

Sad, mozda ce neko da kaze da sam se trebala za sve sama raspitati dobro unaprijed, ali nisam ja doktor, i ne moram ja sve to da znam - ima ciji je to posao! Pa nije to neka sitnica. Meni su znaci iz drzavne bolnice zakazali AC u Novom Sadu a da me nisu pitali nista u vezi toga (samo da li cu privatno ili u drzavnoj bolnici). Nisu mi nista rekli za bitnost Rh faktora u amniocentezi (iako je "RH neg" ogromnim slovima napisano na pecatu kartoncica koji drzim u trudnickoj knjizici). Ovima u ordinaciji za AC iz bolnice nisu javili ni u kojoj sam nedelji trudnoce, a kamoli za RH faktor. Kada su me zvali iz AC ordinacije nisu me pitali nista u vezi toga. Kada sam im sama javila, nisu mi odmah rekli da je deficitaran i da ga nema svuda (pa ni kod njih u ordinaciji). Po meni to ispada kao da za sve treba same da se raspitamo, i sve da znamo!

Naravoucenije: ako ste Rh neg, treba da to kao papagaj ponavljate svakome u svakoj ordinaciji... jer se oni sami mozda nece sjetiti da vas pitaju u vezi toga.

< Poruku je uredio Ipek -- 18.11.2009 18:09:52 >

(odgovor članu demetra)
Direktna veza do poruke: 160
   RE: Amniocenteza?
21.11.2009 17:45:56   
gagins
Ja sam A-,i nisam posle amniocinteze primila Rogam jer mi je i muz A-. A kad sam ih pitala i moju doktoricu i njih u bolnici trazili su mi potvrdu moje i muzevljeve krvne grupe i rekli da ne treba ako smo oboje RH-

(odgovor članu Ipek)
Direktna veza do poruke: 161
   RE: Amniocenteza?
21.11.2009 19:48:52   
Ipek
Da, tacno, ja sam zaboravila da kazem da sam ja rh- a MM rh+user posted image

(odgovor članu gagins)
Direktna veza do poruke: 162
   RE: Amniocenteza?
25.11.2009 16:48:47   
Ipek
Hvala na preporuci za CRP. Imala sam AC prosle nedelje, i prezivjesmo tih prvih kriticnih 72 sata bez problema. Pila sam Ginipral (i bas mi nije prijao), i prepisan mi je i Bensedin zbog propratnih dejstava Giniprala ali to nisam htjela da pijem. Ni meni nisu prepisani antibiotici, i zato sam danas radila CRP, i nalaz je dobar, znaci za sada infekcije nema. Preporucili su mi u laboratoriji da CRP ponovim i sljedece nedelje za svaki slucaj, da budem sigurna.
Inace, dr kod koga sam radila AC je i meni rekao da "nista ne treba da pijem", medjutim ja sam poslije i jos jednu doktoricu zamolila za misljenje i ona mi je prepisala Ginipral.

(odgovor članu cicko)
Direktna veza do poruke: 163
   RE: Amniocenteza?
28.11.2009 15:03:08   
Ipek
Izvinjavam se sto sam uzurpirala ovu temu, al' sta da radim kad mi je aktuelna. :(
Juce su mi javili rezultate amniocenteze, i na moju veliku srecu sve je ok. Ovo pisem da zene koje se brinu zbog rezultata double i triple testa mogu da znaju da cak i ako na njemu dobiju lose rezultate (kao ja - double: HCG 3.10 MoM, PAPP-A 0.44 MoM, triple: HCG 2.77, AFP 0,98, estradiol 0,87), a uz to imam 39 godina, opet to ne mora nista da znaci sto se genetike tice, i moze sve biti u redu.
Doduse, lako je meni sad to reci, a kako mi je bilo ovih pet zadnjih nedelja to samo ja znam. Plus, i sad jedna briga manje, ali odmah se druga pojavi...user posted image

< Poruku je uredio Ipek -- 28.11.2009 15:05:19 >

(odgovor članu emilia)
Direktna veza do poruke: 164
   RE: Amniocenteza?
29.12.2009 10:56:31   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Ja sam svaki put radila samo urin, dr nije tražila urinokulturu.

Što MORAŠ da vadiš plodovu vodu?


Tada ću biti 10 nedelja,. Dr mi je rekao pošto sam u 1. trudnoći radila AC da je najbolje da i sada uradim



Nisam znala da AC u prvoj trudnoći povlači za sobom obavezu da se radi i u drugoj.


(odgovor članu Ipek)
  Direktna veza do poruke: 165
   RE: Amniocenteza?
29.12.2009 10:59:19   
Lilly*
Pa verovatno nije obavezno, nego bih radila ponovo one markere, a oni nisu valjali u 1. trudnoći, pa tako bi verovatno bilo i sada. Ovako sam mnogo sigurnija da je sve ok

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 166
   RE: Amniocenteza?
10.2.2010 13:30:59   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: malik

Da li sam ja jedina trudnica koja je odbila da uradi amnio? Juce sam bila kod geneticarke koja me salje na AC i to iskljucivo zbog godina jer kako kaze "To mora da uradi. Da imate 34 pa da progledamo kroz prste, ovako sa 36 moram da Vas posaljem" (propisi su propisi). Na double mi je free bHCG 2.04MoM, ali po njoj "to nista ne znaci" i samo je odmahnula rukom. Ostali rezultati sa EUZ su ok, PAPPa=0.94MoM, NT=1.5mm.





IZVORNA PORUKA: Tasha RR



Mislim da bi svoje pitanje o amniocentezi trebala postaviti baš u temi sa takvim nazivom. Ne znam referentne vrednosti na Double testu, te ne znam dal je to što si napisala za B Hcg dobro ili ne. Znam da trudnice preko nekih godina šalju na amnio, ali, jesam dobro shvatila: da imaš 2 godine manje i došla si sa takvim rezultatima, ne bi te slala na amnio?


Ono što bih dodala jeste da nikada ne bih odbila ni jedan pregled naložen da se uradi u trudnoći, pa ni amnio, čak ni ako me na nju šalju jer Zakon tako nalaže. Ne znam kako bih posle spavala da ne odem na amnio a da nešto ne bude ok. No, to je samo moje razmišljanje, ja slepo verujem belim mantilima.


IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Ono što su meni rekli u prvoj trudnoći, je da se genetički pregled u svetu radi kao obavezan pregled bez obzira na godine, Ja ne bih izdržala, psihički, da me upute na amnio a da odbijem 


IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Ono što su meni rekli u prvoj trudnoći, je da se genetički pregled u svetu radi kao obavezan pregled bez obzira na godine,


Šta to znači: amnio pod obavezno bez obzira na godine? Ili šta je genetički pregled?



IZVORNA PORUKA: lothroniell

Da nije to onaj "Genetski sonogram"? To nije amnio...


IZVORNA PORUKA: malik

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Ne znam referentne vrednosti na Double testu, te ne znam dal je to što si napisala za B Hcg dobro ili ne.


Koliko sam ja shvatila, sve vrednosti treba da budu oko 1MoM. Moj ginekolog me je poslao kod genetičara jer misli da je potrebno dalje ispitivanje za sve preko 1.7MoM za free bHCG.


IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Znam da trudnice preko nekih godina šalju na amnio, ali, jesam dobro shvatila: da imaš 2 godine manje i došla si sa takvim rezultatima, ne bi te slala na amnio?


Upravo tako proizilazi. Pa kako onda da verujem ovom "belom mantilu"?

... evo, prestajem više da pišem o tome ovde ... svakoj user posted image želim da sve vreme bude user posted image   šta god odlučila za svoju user posted image     ...   




< Poruku je uredio Tasha RR -- 10.2.2010 13:31:37 >

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 167
   RE: Amniocenteza?
10.2.2010 15:02:20   
Lilly*

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Ono što su meni rekli u prvoj trudnoći, je da se genetički pregled u svetu radi kao obavezan pregled bez obzira na godine,



Šta to znači: amnio pod obavezno bez obzira na godine? Ili šta je genetički pregled?

Da i ovde odgovorim, amnio radi svaka trudnica

(odgovor članu malik)
Direktna veza do poruke: 168
   RE: Amniocenteza?
10.2.2010 15:38:37   
Verus
IZVORNA PORUKA: Verus RR

ne znam kako u drugim zemljama, ali u SAD se ne radi amnio svakoj trudnici, jedino ako je preko 35 godina, ili ona ili muz imaju genetske probleme u porodici.  Od poznanice muz, ima brata sa Daunovim sindromom-njoj su radili amnio u obe trudnoce, u I trimestru, mada, ona je i bila preko 35 godina...
IZVORNA PORUKA: Lilly RR

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Ono što su meni rekli u prvoj trudnoći, je da se genetički pregled u svetu radi kao obavezan pregled bez obzira na godine,


Šta to znači: amnio pod obavezno bez obzira na godine? Ili šta je genetički pregled?


Da, amnio radi svaka trudnica



(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 169
   RE: Amniocenteza?
10.2.2010 18:22:57   
Verus
Molim vas da se drzimo teme o amniocentezi.  

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 170
   RE: Amniocenteza?
2.3.2010 11:30:09   
Lilly*
Da vam napišem šta mi je dr rekao da uzimam kao pripremu za amnio, čisto da znate šta vas očekuje ako je morate raditi, mada će vam dr već reći šta i kako treba da radite. Rekao je da pijem Partusisten 5 dana pre analize i Bensedin sat vremena pred uzimanje uzorka.

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 171
   RE: Amniocenteza?
2.3.2010 13:55:37   
liliana
Meni je rađena amnio, ali ja to nisam pila.

_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 172
   RE: Amniocenteza?
2.3.2010 15:32:52   
choopa choops
Mislim da se vani obavezno radi geneticki probir test ili kako se vec zove user posted image . To su neinvazivne metode kao sto su Double i Triple test, a tek onda, ako ima potrebe se salje na AC. velim opet nisam 100% sigurna, ali tako sam ja cula od ljudi (zena) koji tamo zive.

Ja sam u prvj trudnoci radila Triple test (zbog prethodnog pobacaja, nije bilo nikakvih drugih indikacija), i ne znam da li bi isla na AC da je ne daj Boze tets imao lose rezultate user posted image Ne znam. Mislim da ne bi.


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu liliana)
Direktna veza do poruke: 173
   RE: Amniocenteza?
4.3.2010 18:36:50   
srecca
Ja treba da idem na AC ali mi Dr.nije rekao sta da pijem bar ne pre intervencije.Zakazano mi je za 22.03 pa bih volela da cujem kaka su iskustva bar vas devojaka iz NS posto i ja radim u Betanijiuser posted image


(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 174
   RE: Amniocenteza?
4.3.2010 18:42:37   
srecca
Lilly RR molim te ko ti vodi trudnocu posto ja bas nisam nesto zadovoljna sa  mojim Dr.a posto sam u 14 nedelji jos imam vremena da se prebacim.Pitanje vazi i za ostale devojke iz Ns

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Ne postoji trofej za prirodni porođaj ili ...
To su najbolje riječi koje mi je suprug mogao reći u rađaoni.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here