|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
9.7.2008 9:12:55   
prase
Ima jos vremena, ali dan kada ce mali stan u kojem je do sada zivelo samo dvoje odraslih morati da bude spreman da primi novorodjence se blizi... Sad, neke stvari mozemo da pogodimo i sami: treba nam krevetac za bebu, treba nam kadica za kupanje, lako smo nasli spisak "garderobice" - ali opet ne znamo sve. Na primer, neki kazu da treba da okrecimo stan, obavezno. Zasto obavezno user posted image ? Drugo, stan je stvarno mali - jedna soba + kuhinja + kupatilo. Da li je to dovoljno za nas sa bebom, kao sto je bilo dovoljno samo za nas? U kom uzrastu beba pocinje da spava sama u sobi? Ako cemo da se selimo (i ovako smo podstanari) - bolje da se selimo pre nego sto beba dodje...

Svaki savet je dobrodosao... user posted image
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
9.7.2008 10:15:09   
guppy RR
Krečenje stana?? Nisam sigurna, prasence... Nije baš preporučivo da ti (trudnica!) provodiš vreme u sveže krečenom prostoru (mislim da štetnost zavisi od tipa kreča). Što bi to bilo obavezno??

Beba ne mora nikad da spava sama u svojoj sobi, može da spava sa roditeljima dosta dugo, čak u istom krevetu. Mi smo stavljali naše bebice uvek u njihove krevetce, jer sam se ja plašila, da bi ih noću ugušila user posted image  i tako su navikli sami da zaspu. A u svoju sobu smo ih premestili negde sa 9-10 meseci, jer ih je budilo naše vrpoljenje po krevetu i tatino ustajanje za posao u 6 ujutro. Kad su dobili svoju sobu, počeli su da spavaju celu noć bez buđenja.

Prilagodi se svojoj bebi, sama ćeš najbolje znati kako i šta.
Šta te još brine?

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
9.7.2008 11:16:10   
prase
Mene je to za krecenje isto zbunilo, tako da nisam ni razmisljala ozbiljno o tome. Upitah od kada beba sama moze da spava u sobi, zato sto mislim da je to jedino dobro resenje i za bebu i za nas. Obzirom da mislimo da imamo jos (nekoliko) dece, svakako cemo preseliti u veci stan u narednih godinu-dve, pa pokusavam da odlucim sta ima smisla a sta ne... Iz iskustava u mojoj familiji znam da je bolje da starija deca vec budu naviknuta na to da su sama u sobi kad dodju mladja. Cak se u nasim slucajevima pokazalo da su blizanci za nijansu zahvlaniji po tom pitanju - brze se navikavaju da budu bez roditelja u vidokrugu - zato sto uvek imaju jedno drugo (imamo nekoliko parova blizanaca po zenskoj liniji, izmedju ostalog i ja imam brata blizanca :))

Buduci tata sada jako mnogo radi, tako da sama pokusavam da donesem neke odluke koje ce nam mozda olaksati zivot kasnije, dok sam jos pri svesti i zdravom razumu user posted image Generalno, najvise me brine to sto mi se cini da moze svasta da mi promakne i da ce biti kasno za tri koraka unazad... Brine me da cu precizno isplanirati sta cu raditi kog dana (u toku onih 28 slobodnih pre termina) a onda cu se poroditi 2 nedelje ranije sa gomilom nezavrsenih stvari... Mislim, nisam ja sad straaaasno zabrinuta i naravno da imam oko sebe ljude koji zele i mogu da mi pomognu u vezi svega... ali sta cu kad i inace volim sve da imam unapred isplanirano i da smanjim verovatnocu neprijatnih iznenadjenja, pa i sad (malkice) preterujem u tome user posted image

Hvala na odgovoru, u sustini me najvise brinulo to krecenje... I to da mi je nesto promaklo... I tako...

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
9.7.2008 12:52:27   
Lu
Pozdrav prase,prije svega pohvalno je to što si odlučila da se o svemu pobrineš prije nego bebica dođe,ja sam isto tako uradila opremila sam dječiju sobicu i sve pokupovala oprala popeglala,jer kad je došla beica željela sam da uživam u svakom trenutku snjom a ne da razmišljam koji pampers mi treba isl.
Spisak sam dopunjavala  tijekom cijele trudnoće,uvijek ti nešto padne na pamet.
Ako planirate da uzmete novi stan sa dječijom sobom potrudi se da bebu odvojiš da spava sama ali ne pod svaku cijenu,ti ćeš sama ocijeniti kad budete spremni na to.
Ja sam npr.svog sina stavljala od prvog dana da po danu spava u svojoj sobici da se privikava na prostor a po noći bi dovukla krevetić pored mog(imao je točkiće) tako do 4 mjeseca do kada je jeo po noći,onda se preselio u svoju sobicu i dandanas nemamo problema.
Ja savjetujem da bebicu nestavljaš u vaš krevet,prvo opasno je drugo nećete se ni ti niti muž naspavati a treba još cijeli dan funkcionirati normalno.
I još nešto,nemoj puno da brineš misli pozitivno i biti će tako.

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
9.7.2008 15:49:52   
Anoniman
Moj mali je spavao u krevetiću dokle god je taj krevetić bio u našoj spavaćoj sobi. Probudi se, ja kažem ŠŠŠŠŠŠŠ i on spava dalje. Onda sam ga prebacila u njegovu sobu sa oko godinu dana, pa nije čuo to ŠŠŠŠŠŠŠ i počeo je da se budi češće i traži soka. Pošto ja radim, ni malo mi nije bilo zgodno da stojim pored krevetića i čekam da popija sok, a ni da ga ostavim samog da pije sok u drugoj sobi (može se udaviti), pa ga u pola noći, kada se probudi prenesem u naš krevet. Ja se naspavam, iako mi se on često, bukvalno popne na glavu. Nikada nisam legla na njega, to sam rešavala tako što kada legnem, stavim svoj prst njemu u šaku...i nekako spavam svesna da je tu. Ali ne znam dal to drugi mogu. (Ako mi se nešto bitno dešava sledeći dan, recimo, ja uopšte ne moram da navijam sat, jednostavno mi se oči otvore u planirano vreme) Ako me pitaš dal je dobro što spava sa nama u krevetu, kažem: sledeće ću se truditi da naviknem da to ne radi. Opet ponavljam, nisam umorna, ne smeta mi u krevetu, ali mislim da je za zdrav odnos roditelja bolje da dete spava u svom krevetu, po mogućstvu u drugoj sobi.

Krečenje??? Ne... Mi smo krečili oko Lukinog prvog rođendana...

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
9.7.2008 16:38:11   
prase
Mislim da cemo dati sebi vremena da donesemo pravu odluku o tome gde ce beba da spava (u svom ili nasem krevetu), a nadam se da ce resenje samo da se nametne ;)

Uglavnom sam bila zabrinuta za to da li vecina misli da je neophodno da se ima ta jos jedna soba, za bebu, koja ce mozda jedno vreme zvrjati prazna. Tezina problema koji ja pokusavam da razresim nije u tome da li ce beba biti sa nama (ili sa mnom) u sobi odredjeno vreme, nego u tome sto mi imamo ukupno jednu sobu - koja je i dnevna i spavaca i soba za igranje (kako dece, tako i odraslih). Pitam se da li bi bilo samo zgodno ili neophodno da postoji odvojen prostor u kojem beba moze da odrema popodnevnu dremku dok mama i tata piju kafu ili se druze sa gostima, ili gledaju TV ili sta vec. Pitam se da li bi tati bio problem da bas za svaku cigaretu ode u kuhinju, zatvori vrata, otvori prozor. Pitam se da li bi to bio problem mami (koja je za sada ostavila cigarete, ali nije sigurna da je to definitivno jer ne veruje sebi). Pitam se da li bi mi bilo neprijatno da trazim od gostiju da sede u kuhinji, posto nije bilo sanse da stignem da spremim onu jednu jedinu sobu. Pitam se da li bih ja mogla zaista da provodim bilo koje vreme osim kuvanja u kuhinji.

Do pre nedelju dana sam bila 100% sigurna da moram da se preselim. Gledala sam oglase, raspitivala se, kalkulisala sa time koliko mozemo da izdvojimo za stanarinu (sto je nezgodno za nekoga ko jos nije imao dece i nema pojma kako da "uracuna" bebu u finansije)... Onda se ispostavilo da cu sve oko preseljenja morati da uradim bez pomoci buduceg tate, posto (kao sto rekoh) radi zaista mnogo (ima manje slobodnih sati nego ja dana nedeljno, otprilike). To ce kao da traje samo 2 meseca, ali za 2 meseca ja mogu da se porodim?! Razumem ja njega, razumem sve, mora sada da radi toliko da bi posle duze bio sa nama - nije u pitanju karijerista, nego normalan covek. Ali takodje sam prestravljena od toga da trazim stan sama. Rodjena sam u BG i tu i danas zivim. Podstanar sam jer ne zelim da zivim sa muzem i roditeljima, a nisam dovoljno hrabra da "uletim" u kredit. O iznajmljivanju stanova, raznim prevarama, cakama, oprezima, nenormalnim stanodavcima - znam veoma malo. Mnogo je odgovornosti i komplikacija koje bih da izbegnem ako mogu... Onda sam shvatila kako nas stancic i nije tako los. E, od tad preispitujem tu odluku... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
9.7.2008 16:51:11   
guppy RR
Ja imam u stanu dečiju sobicu, ali su mi bebice preko dana uvek spavale u dnevnoj sobi, uz upaljen TV, upaljen radio, kuvanje, lupanje loncima... nisam htela da ih naviknem na noć i potpunu tišinu, da se ne bi budili za svaki šuš. Po tom pitanju ti ne treba dodatna soba.

Meni u stanu niko ne puši, ko želi - izvolite na terasu. To je moj stan i ja odlučujem šta ću mirisati. Tačka.

A.... da potražiš stan u nekom delu BG gde su jeftiniji, pa nekako za isti novac iznajmite nešto veće? Mislim, da nije problem da tražiš sama. To je ipak malo duži proces. A kad nađeš prostor, ti povedi tatu da vidi.

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
10.7.2008 8:20:43   
Anoniman
Da, nemoj dete navikavati na tišinu i mrak - ja sam se zeznula. Oni kada izađu iz porodilišta su naviknuti na galamu - stotine beba plaču, a neki od njih ipak spavaju, i onda ih mi dovedemo kući i kao "PSSST BEBA SPAVA", ma šta pssssst!? Beba će biti onakva kakvom je stvoriš.

Za pušenje... nezgodno je što vam je dnevna soba i spavaća soba. Mi pušimo u stanu, i muž i ja, sada je i Luka počeo da nas imitira (što baš i nije za pohvalu), ali imamo odvojenu spavaću sobu i odvojenu dečiju sobu koju uvek možemo zatvoriti.
Ne znam zašto bi bio problem da ti gosti sede u trpezariji i tamo puše? Ko te zaista voli - razumeće.
A kontam da je guppy u pravu da potražiš veći stan negde gde su jeftiniji, pa kad nađeš šta ti se sviđa, a ti taticu pod ruku da vidi...
Nemoj se bojati da sama donosiš odluke, navikavaj se, sve više ćeš to morati da radiš ako tatica toliko radi (iz iskustva ti kažem). Ubrzo ćeš naučiti milion stvari da radiš sama, ustvari još teže - uz bebu, za koje nisi ni mislila da ćeš ikada da ih radiš na taj način. Da guraš dete u kupatilo u kolicima dok se tuširaš, da nosiš dete u kengur nosiljci na tavan dok prostireš veš, da... milion gluposti, tek tada ćeš shvatiti koliko je besmisleno to da su muškarci "jači" pol, a žene "slabiji"...
user posted image

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
10.7.2008 8:59:26   
prase
Hvala na savetima! Sad mi se cini da cemo ipak da se selimo, mada smo sinoc razgovarali i zakljucili da necemo user posted image Pretpostavljam da cemo nekoliko dana da se klackamo izmedju te dve opcije, pa cemo prelomiti. Ja sam se malo bila uspanicila zato sto mi se cini da je najbolji period za trazenje stana jul, kada studenti napustaju stanove a suvise je rano da se pojave novi, sto je sada.

Nisam puno razmisljala o udaljenijim lokacijama, zato sto nam novac ne predstavlja toliku prepreku da bismo otisli desetinama kilometara daleko od svih ljudi koje poznajemo. Sa druge strane, jesam bila zabrinuta zato sto zelim nekako da ocenim sta ima a sta nema smisla, kao u bilo kojoj novcanoj transakciji (s' tim sto je ovo malo teze, buduci da ne mogu u eurima da izrazim koliko mi znaci da budem blizu mame, pa i sve rodbine, prijatelja...).

Hvala jos jednom sto ste se ukljucili u ovu temu i sto trpite moju neodlucnost user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
10.7.2008 14:23:00   
Anoniman
Ovako ću da ti kažem: ja živim u centru Novog Sada (na 5-10min laganog hoda od Zmaj Jovine), a opet i Kej mi je na 3min, i Spens na 5min... i reći ću ti da mi ne pada na pamet da menjam kvart. Mislim, da je veliko olakšanje ako si negde gde imaš više mogućnosti. Svekar i svekrva su nam nudili da se preselimo na Paragovo (Fruška gora) u kuću kod njih, a ja sam samo pitala "A šta ću ja tamo sa bebom?". Možda sam ja razmažena, ali mislim da je mami za olakšanje ako ima gde da šeta sa bebom-u smislu da je čak i mami zanimljivo. Mama ti treba blizu - ako već postoji mogućnost za to! user posted image  

(odgovor članu prase)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 21:45:40   
eugenija
Ja pojma nemam šta mi treba za bebu... apsolutno nemam ni jednu stvar.. Koje pelene da kupim i koliko? U čemu će izaći iz bolnice, jel se to zovu gegice, benkice, odelce, ne znam ni razliku između ova tri pojma... Termin 9. juni, kakvo će vreme biti? Da li da uzmem sve letnje.. ma ne znam ništa... NIŠTA!!!

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   [Obrisana poruka]
21.3.2009 21:49:29   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 21:52:57   
eugenija
Pa mojam nećto uđeti đa bebanauser posted image

Šta je sm, hm hm, sm?


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 13
   [Obrisana poruka]
21.3.2009 21:53:29   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 21:56:07   
eugenija
Hm, možda Hristininog muža, hahahahhauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 22:01:49   
mihi
imaš na www.bebac.com šta treba tebi za porodilište a šta za bebuuser posted image .

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 22:03:21   
eugenija
IZVORNA PORUKA: mihi

imaš na www.bebac.com šta treba tebi za porodilište a šta za bebuuser posted image .


Ima to i na našoj RR... Ali mene zanima šta mi treba sad da uzmem za kod kuće, znaaašuser posted image


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 22:07:13   
guppy RR
Čak imamo i RR članak sa tim nazivom.... star doduše, ali neka

pripreme za dolazak bebe iz porodilišta
<-- KLIK

i

pripreme na život sa bebom
<-- KLIK

i

šta poneti sa sobom u porodilište <-- KLIK

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 22:13:35   
eugenija
Eeee ovooo meni treba:

"Što se tiče garderobe za bebu, dobro je imati 6 majica koje se vežu trakicama na leđima ili na ramenu, nekoliko kompletića, hulahopki, kapica, čarapica, te naravno komplet za odlazak iz porodilišta – majicu, pantalonice, kapicu, čarapice, džemperić. Krevetnina i sva garderoba neka budu iz prirodnih materijala.

Što se tiče pelena i sličnih stvari, trebati će vam sledeće:
20 tetra pelena, oko 6 krpica odnosno pelena za pranje, 30 vlaknastih krpica za pranje, vata, 50 komada sterilnih gaza (5x5 cm). Za negu bebe treba vam dečji sapun, krema i/ili posip/puder za guzu, Bepanthen krema za upaljene bradavice ili bebinu guzu, fiziološka tečnost za pranje pupka i čišćenje nosića, toplomer, dečje makazice za nokte, četka za kosu, aspirator za nos. Za odlazak van kuće vam trebaju maramice za negu guze, papirne maramice, pelene. Ne kupujte previše pelena za novorođenčad (broj 1), jer ih bebe brzo prerastu. "

(kopirano iz članka sa RR Pripreme za dolazak bebe iz porodilišta..)


A ima li neko kompetentan da napravi malu razliku između benkica, gegica i odelca?


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 22:28:10   
Maya21
evo ja user posted image
benkice su ti majicice koje imaju trakice koje se vezuju, ja ih mrzim i nikad ih ne koristim. Volim bodice, ima ih koji se sa strane otkopcavaju i mnogo olaksaju stvari otpocetka...
gegice su ti, koliko sam ja shvatila, pantalonice ili odelaca sa stopalima ( kao carapice )
a odelca su bez stopala :)

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 22:30:03   
eugenija
Hvala Maya, ovo su meni zaista korisne informacije! Hvala puno!

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Maya21)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
21.3.2009 22:31:08   
sneza24
IZVORNA PORUKA: Maya21

gegice su ti, koliko sam ja shvatila, pantalonice ili odelaca sa stopalima


Ala sam ja neupucena,ja sam mislila da su to benkice.

(odgovor članu Maya21)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
23.3.2009 23:00:03   
mihi
Maya misliš na helankice i za dečake i devojčice (gegice) meni je to super!!!!!!

(odgovor članu Maya21)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
24.3.2009 8:53:14   
Anoniman
Bodići:
user posted image

Gegice i kompletići:
user posted image

Benkice:
user posted image

Izvor: rr.ba

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: Pripreme za dolazak bebe iz porodilista
24.3.2009 8:56:02   
Anoniman
Preporučujem još jednu temu:

Kamperski vodič za porodilište KLIK

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here