|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 stvari koje treba da URADITE SA PORODICOM baš SADA

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.4.2019
Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put ručali zajedno sa svojom porodicom i zajedno proveli dan, vreme je da se zapitate zašto je to postalo nemoguće, ali i da nešto preduzmete tim povodom.

image
Svaka zajednička radnja je dobra za porodicu. Foto: Freeoik.com
/11


Pod stresom ste i tek u prolazu vidite članove svoje porodice. Sa decom više komunicirate mobilnim telefonom nego u četiri oka. Vaša porodica ne provodi dovoljno vremena zajedno i imate utisak da se raspada.

Pod stresom ste i tek u prolazu vidite članove svoje porodice. Sa decom više komunicirate mobilnim telefonom nego u četiri oka. Vaša porodica ne provodi dovoljno vremena zajedno i imate utisak da se raspada.
Mnoge porodice su izgubile kompas. Stručnjaci poručuju da se savremena porodica nalazi u dubokoj krizi i da je opterećena brojnim svakodnevnim problemima: trzavicama i brigama koje udaljavaju članove jedne od drugih.
Ništa od ovoga ne mora da bude tačno u vašem slučaju, ali ako ne možete da se setite kada ste poslednji put ručali zajedno sa svojom porodicom i proveli dan, vreme je da se zapitate zašto je to postalo nemoguće, ali i da nešto preduzmete tim povodom. A tokom predstojećih praznika i neradnih dana konačno ćete imati vremena da budete zajedno!


Mnoge porodice su izgubile kompas. Stručnjaci poručuju da se savremena porodica nalazi u dubokoj krizi i da je opterećena brojnim svakodnevnim problemima: trzavicama i brigama koje udaljavaju članove jedne od drugih.


Ništa od ovoga ne mora da bude tačno u vašem slučaju, ali ako ne možete da se setite kada ste poslednji put ručali zajedno sa svojom porodicom i proveli dan, vreme je da se zapitate zašto je to postalo nemoguće, ali i da nešto preduzmete tim povodom. A tokom predstojećih praznika i neradnih dana konačno ćete imati vremena da budete zajedno!

 

Psiholog Dragana Ćupurdija kaže da roditelji treba da se trude da sve što rade ne rade sami već zajedno sa decom. Suština je da se obnove relacije i da se učvrste veze među članovima porodica.

 

Ako, recimo, dete povedu u bioskop ili pozorište, poenta nije, dodaje, da se ono samo kulturno uzdiže, već je bitno da porodica podeli trenutak o kojem i posle mogu da razgovaraju jer će imati zajedničku temu.

 

Bar jedan zajednički obrok tokom dana

Podseća da švedski stručnjaci koji se bave savremenom porodicom apeluju da zbog današnje situacije u porodicama širom sveta svi treba da se potrude da barem jedan obrok u toku dana zajedno pojedu.


- Bilo koja radnja da je u pitanju, ako majka recimo kuva, može biti situacija u kojoj će dete da učestvuje. Dete će biti srećno zbog toga. Kada odraste toga će se sećati, a ne igračke koju mu je majka ili neko drugi kupio. Često se roditelji žale da mnogo rade da bi deci kupili nešto i ne stižu da budu više sa njima. Nažalost, njima će dete jednog dana reći da poklon nisu tražili, ali da su bili željni njihovog društva – upozorava Ćupurdija.

 

Ostavite deci uspomene

A da bi proveli sa porodicom lepe i kvalitetne trenutke ne treba ni previše mašte ni novca.


- Svaka zajednička radnja je dobra za porodicu. Ako perete kola neka dete bude pored vas. Suludo je što se optrećujemo materijalnim stvarima u takvim situacijama. Roditelji odvedu decu u luna park i posle kukaju da su potrošili mnogo novca. Osim toga nisu ni bili sa decom, već su stajali pored ili su ih gledali iz prikrajka. Deci treba ostaviti uspomene – poručuje psiholog.


Predlažemo vam 10 stvari koje možete raditi zajedno sa decom i učiniti i njih i sebe srećnim.


1. Igrajte se zajedno sa decom, stvarno i aktivno

Isključite televizor, računar i mobilni telefon. Budite ravnopravni član društvene ili bilo koje druge igre. Dozvolite sebi da se glupirate, pevate dečje pesmice ili oblačite lutke. Zajedno sa decom možete napraviti pidžama parti.


- Deca kroz igru uče, slušaju, imitiraju, komuniciraju. Važno je da se opustite i da se posvetiti igri sa detetom. Nemojte mu zadati igru, a zatim sedeti pored i telefonirati. Kroz igru u kojoj zaista učestvujete vaša deca vas upoznaju i vide vas opuštene i nasmejane. Stvara se odnos iz koga mogu mnogo da nauče i da se osete ravnopravnim članom porodice. Igra roditelja sa decom donosi mnogo smeha – poručuje psiholog.


2. Organizujte piknik, u obližnjem parku ili sportski dan za celu porodicu

Možete zajedno voziti biciklie, rolere, igrati fudbal, košarku, badminton... Vama će rekreacija i beg u prirodu pomoći da se izborite sa stresom, a vaše dete će uživati u vremenu koje provodi sa vama i to na najbolji mogući način - u prirodi i baveći se sportom. Nema potreba da naglašavamo koliko je to u današnje vreme važno.


Psiholog Dragana Ćupurdija ističe i da dete koje provodi vreme sa roditeljima preuzima njihov model ponašanja i u ovom slučaju će uvideti da i napolju može kvalitetno da se provodi. Ovakve avanture na otvorenom su pre svega dobre da bi dete steklo poverenje i samostalnost u proceni različitih situacija i opasnosti. Biće dovoljno da pešačite sa njim i ono će uz kretanje naučiti od vas kada i gde da se zaustavi i kako da reaguje u određenim situacijama.


3. Povedite vašeg tinejdžera u bioskop ili pozorište

Odaberite dobru komediju ili možda dramu sa porukom koja odgovara trenutku ili fazi u kojoj se vaš tinejdžer nalazi. Usput kupite i neku dobru knjigu.


Zapamtite da osim poruke koje nose pozorišne predstave, filmske projekcije ili dobre knjige, vaše dete podeliće sa vama trenutak o kome ćete kada stignete kući ili odete u šetnju moći da razgovarate. Recite detetu kako ste doživeli film ili predstavu, skrenite mu pažnju na najvažnije poruke tih dela i pitajte ga za njegovo mišljanje. Kroz takve razgovore upoznaćete jedni druge bolje.


4. Ručajte zajedno!

Konačno ste svi kod kuće u isto vreme! To može da bude lep i značajan događaj za sve članove porodice. Podelite obaveze u pripremi hrane i započnite razgovor, ali ne zaboravite da pitate svoje najmilije kako su i da li ih nešto muči. To sigurno niste uradili dugo, zato iskoristite sada priliku. Posavetujte ih.


- Iz ličnog iskustva znam koliko je važno učestvovati u zajedničkoj pripremi obroka i ručati zajedno sa porodicom. Pamtim da smo brat i ja pomagali majci, a zatim smo je posmatrali kako priprema ručak kao da smo u bioskopu. To su slike koje će mi zauvek ostati u sećanju i koje nose porodičnu toplinu – kaže psiholog Dragana Ćupurdija.


Istraživanja univerziteta Oukland su dokazala da su tinejdžeri koji ručaju u krugu porodice manje izloženi rizicima depresije i alkoholizma, nezaštićenim seksualnim odnosima i konzumiranju droga. Razlog je što je zajednički obrok savršena prilika da roditelji koji nemaju vremena razgovaraju sa decom i takvi razgovori mogu imati veliki uticaj na ponašanje tinejdžera u budućnosti. Osim toga, zajednički ručak deci pokazuje da je roditeljima stalo do njih.


5. Porodična ekskurzija

Srbija je prelepa, toliko toga ima da se vidi. Ako nemate novca da prenoćite u drugom gradu ili odete na duži odmor, osmislite jednodnevne ture.  Jedan dan jedan region, drugi dan neki drugi. Idealna prilika da uživate i usput nešto novo naučite i vi i deca, od bogate istorije, prelepe geografije...


Vozom, autobusom, automobilom, svejedno. Putovanje i obilazak znamenitosti prijaće i vama i deci. Pred polazak na put osvežite znanje o kraju koji ćete posetiti i u povratku možete organizovati i kviz znanja na temu mesta koje ste posetili.


6. Sedite kod kuće i ne radite ništa!

Nekada je i to veoma korisno. Možda je to zapravo pravi način da se dobro odmorite i oslobodite stresa, relaksirate od jurnjave zbog svakodnevnih obaveza.


Okupite svoju porodicu i razgovarajte udobno zavaljeni u fotelju. Inicirajte razgovor, ispričajte deci anegdote iz svog detinjstva i zamolite ih da oni ispričaju vama njihove dogodovštine sa vršnjacima (u opuštenom razgovoru saznaćete mnogo toga, a to vredi mnogo). Gnjavite se, mazite, kulirajte zagrljeni...


7. Obiđite rođake i prijatelje, bake, deke, tetke…

Nema ničeg lepšeg od druženja i zato organizujte viđenje, idite u goste ili zovite kod vas. Zamislite samo koliko će se bake i deke obradovati vama i unucima. Nikada ih nemojte zaboravljati i zapostavljati, jer su oni uvek tu kada nama trebaju. Lepo je da im stavite do znanja da ih želite blizu vas i onda kada jednostavno to samo želimo, a ne samo kada treba nešto da nam pomognu.


Kako se vi budete ponašali i ophodili prema vašim roditeljima biće i odnos vaše dece prema njima i vama u budućnosti. Podstičite decu na posete i komunikaciju sa rodbinom, naročito bake i deke ili starije prijatelje koji su brinuli o vama. Pokažite deci da cenite trud svojih roditelja i podelite sa njima najlepše uspomene iz detinjstva u prisustvu baka i deka.


8. Ako možete da priuštite otputujte zajedno u neki evropski grad

Upoznajte se na internetu šta sve nude od sadržaja prema uzrastu vaše dece, ponesite mapu i upustite se u novu avanturu!


Putovanja jačaju porodicu, poručuju stručnjaci. Dok ste na putovanju jačate vezu sa partnerom i decom, probleme lakše zaboravljate i stvarate zajedničke uspomene. Putovanje je odlična prilika da se bolje upoznate, razgovori će teći spontanije, bićete okrenuti jedni drugima, a zajednički trenuci  biće pretvoreni u nezaboravnu uspomenu. Osim toga to je i veoma edukativno - i vi i deca naučićete nešto novo o nekom drugom narodu, njihove običaje, upoznati znamenitosti grada, proširiti vidike...


9. Zajedno listajte porodične albume

Pronađite svoje fotografije iz detinjstva i albume sa fotografijama vaše dece. Krenite redom, listajte album i pričajte deci o svojim sećanjima. Važno je da znaju ko su osobe koje su obeležile vaše detinjstvo i da vide razliku u odrastanju vaše i njihove generacije.


10. Napravite veliko spremanje stana

Jedan od slobodnih dana odredite za radnu akciju u stanu ili kući. Zajedno spremite sve prostorije. Pustite muziku koju volite, a zatim koju slušaju vaša deca. Razgovarajte dok brišete prašinu ili perete prozore o svemu što vam padne na pamet.


U dečijoj sobi zajedno sklanjajte stvari i ako želite da menjate raspored nameštaja pitajte za mišljenje i svoje dete. Saslušajte ga, a ako se ne slažete objasnite zašto smatrate da to nije dobra ideje i predložite svoje rešenje. Takav način komunikacije, u kome dete oseća da vam je stalo do njega i njegovog mišljenja, će poštovati i vaš tinejdžer ubuduće. Ako imate mlađe dete i ono može biti deo radne akcije. Uz vas može da pomaže u bilo čemu i oseća se srećno, voljeno i korisno.


Izvor: Blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
6
Uskršnja čestitka sa skrivenom porukom
Ljubav iznenađuje zar ne? Budite kreativni tokom uskršnjih praznika i zadivite svoje najbliže tako što ćete napraviti pr...
5
5 razloga za kuvanje na indukcionim pločama!
Uz elegantan dizajn, efikasnu upotrebu i bezbednost, Gorenje indukcione ploče su savršen izbor za bržu i lakšu pripremu ...
4
DA LI STE MAMA ILI MAJKA?
Dve kategorije roditeljstva postoje kao nijanse u majčinstvu. Senzibilitet koji nosimo u sebi kad rodimo decu i damo sve...
3





MOJ MUŽ NE VOLI JAVNO
Ljubav ne mora da bude glasna i javna da bi je svi videli, iako je u redu ako jeste.
Da li je našim roditeljima bilo lakše nego...
Prema nedavnom istraživanju, roditeljstvo 1980-ih i 1990-ih godina bilo je puno lakše za naše roditelje nego što je to z...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here