|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

8 OZBILJNIH ZNAKOVA I SIMPTOMA NESANICE KOD MALE DECE

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.1.2018
Sećate li se vremena kada ste se bacakali i prevrtali po krevetu, ali nikako niste mogli da zaspite? Nesanica može biti frustrirajuća na mnogo načina, i može, bukvalno, da vam iscrpi svu energiju. Sada zamislite da se vaše dete suočava sa tim! Da, nesanica može da se javi i kod male dece, i predstavlja vrlo važni zdravstveni problem kome treba pažljivo pristupiti.
Ključne reči:

image
/11


Ukoliko želite da saznate više o nesanici kod dece, njenim mogućim uzrocima, i ukoliko želite da znate da li ona postoji kod vašeg deteta, onda je ovo pravi tekst za vas.

Šta je u stvari nesanica?

Nesanica je uopšteni naziv koji se koristi kako bi se označila nemogućnost spavanja. Pojedini specijalisti za spavanje, veruju da kod dece mogu da se pojave jedan ili dva glavna tipa nesanice – nesanica izazvana određenim naučenim navikama  ili nesanica ograničenog trajanja.

Nesanica izazvana određenim naučenim navikama se najčešće javlja kod dece uzrasta do 5 godina, i za nju su karakteristični prekidi u spavanju tokom noći. Deca kod koje se javlja ovaj tip nesanice bude se od 10-12 puta u toku noći, i nakon svakog buđenja nastavljaju da spavaju.

Nesanica ograničenog trajanja se javlja kod dece starije od 5 godina, i ta deca se trude da prolongiraju vreme do spavanja na različite načine, kao što su npr. zahtev za čašom vode ili zahtev za objašnjenjem šta se dešava kada poteče voda u wc šolji.


Zajednički uzroci nesanice kod dece:

Stres: Stres se ne javlja samo kod odraslih, već i kod mnoge dece takođe. Stresu mogu biti sklona posebno ona deca koja su tek krenula u obdanište i koja uče da se prilagode novoj okolini. U nekim slučajevima, dolazak brata ili sestre, promena posla, preseljenje, smrt u porodici, bolest nekog člana porodice ili bračni i finansijski problemi mogu takođe da dovedu do stresa kod dece, koji se može odraziti na kvalitet sna.

Uslovi okoline: Nedostatak komforne atmosfere takođe može da utiče na kvalitetan sna kod deteta. Toplota, buka, svetlost, neudobni dušeci i ostali uslovi okoline mogu da izazovu nemogućnost spavanja.

Medicinska stanja: Stanja kao što su astma, zapušen nos, kožne alergije, kao ekcem i  drugi zdravstveni problemi kao što su bolovi zbog rasta, fibromialgija, grčevi mišića i tako dalje, takođe mogu da izazovu nesanicu kod dece. Psihička stanja kao što su mentalna retardacija, autizam, bipolarni poremećaj i depresija takođe utiču na pojavu problema prilikom spavanja kod dece.

Lekovi: Nesanica može takođe da bude sporedni efekat izazvan upotrebom pojedinih lekova kao što su oni koji se prepisuju za deficit pažnje, kortikosteroidi, antidepresivi....

Drugi uzroci: Upotreba gaziranih pića i pića bogatih kofeinom kao što je čaj takođe mogu biti uzročnik nesanice kod dece.

 

Simptomi nesanice kod dece se mogu ustanoviti pažljivim posmatranjem deteta. Neki zajednički simptomi koji mogu biti prisutni se odnose na:

Teškoće u uspavljivanju nakon stavljanja deteta u krevet;

Hroničan umor;

Odsutnost veći deo vremena;

Promene raspoloženja;

Potištenost;

Hiperaktivnost (u nekim slučajevima);

Nemogućnost da opet zaspi nakon buđenja;

Buđenje rano ujutru ili tokom noći.

Lečenje:

Kao roditelj, postoji nekoliko koraka, koje možete da preduzmete kako biste rešili nesanicu kod vašeg deteta, a to su:

Pokušajte da uspostavite rutinu u spavanju – stavite svoje dete na spavanje svakog dana u isto vreme;

Izbegavajte dremke tokom dana;

Izbacite upotrebu kofeinskih pića tokom večeri, posebno pred spavanje;

Ograničite rekreativne aktivnosti i zabavu pred spavanje.


Takođe, obezbedite opuštajuću atmosferu u detetovoj sobi, koje će mu olakšati da zaspi. Upotreba određenih uređaja (mobilni, tablet, kompjuter) treba da bude ukinuta neposredno pred spavanje. Na ovaj način, kada ste upoznati sa simptomima nesanice i preduzimanjem navedenih koraka, možete izvršiti kontrolu štete.

Možda ćete želeti dete da odvedete na pregled kod specijaliste za spavanje ili kod pedijatra kako biste saznali koji je razlog postojanja nesanice kod njega.

 Izvor: www.momjunction.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
8
Zakleo se bumbar
Autor: M. Šouc, Peva: Branko Milićević – Branko Kockica
6
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
5
Pomoć logopeda u pripremi za školu
Ukoliko se ne otklone poteškoća u govoru pre polaska u školu dete može imati niz problema u savladavanju školskog gradiv...
4





Nema jače sile na svetu od majke koja bran...
Njega nećeš tući, ni u pojam ni u naletu besa i nemoći. Moraćeš prvo preko mene, a ne dao ti Bog da se nađeš na putu maj...
DRŽITE SVOJU DECU ŠTO DUŽE ZA RUKE
Ruke vezuju srca. Šetajte zagrljeni, s rukom u ruci, neka pamte detinjstvo po bliskosti, ljubavi i pažnji, naučite ih is...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here