|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Deca trebaju da razumeju ravnopravnost polova

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 13.7.2018
Nekoliko sjajnih primera o tome kako da edukujete svoje dete o ravnopravnosti polova...

image
/11


Iako živimo u 21. veku, a žene danas imaju veća prava nego što su imale u prošlosti, nejednakost između polova i dalje je prisutna, a psoebno se ona oseti u manje razvijenim zemljama.
 
Da bismo izgradili bolji, pravedniji i tolerantniji svet, moramo krenuti od sebe i od svoje dece. Vrlo su važne vrednosti koje prenosimo na svoju decu jer će oni iste te vrednosti prenositi dalje, i tako generacijama.
 
Imate li klince, važno je da ih naučite toleranciji i stvarima koje su u životu bitne. Na vama kao roditelju velika je odgovornosti jer ćete vi u biti zaslužni za čoveka u kojeg će vaše dete da izraste.
 
Kad je u pitanju ravnopravnost polova, postoje određene stvari koje su vrlo bitne i koje vaše dete mora znati.  Iskoristite svaku priliku kako biste s detetom razgovarali i kako biste ga edukovali o jednakosti polova i toleranciji prema svima, bez obzira na poreklo, stavove, veru, rasu...
 
Bez obzira na to da li imate ćerku ili sina (ili oboje), važno je da ih naučite da na jednak način tretiraju devojčice i dečake. Što pre im usadite takav stav, to će pre shvatiti poentu.
 
Ipak, deca drugačije shvataju ozbiljne teme pa im je potrebno pristupiti na malo drugačiji način. U nastavku vam otkrivamo nekoliko sjajnih primera o tome kako da edukujete svoje dete o ravnopravnosti polova...
 
Obratite pažnju na mikro-poruke
 
Ponekad ni sami nismo svesni u kakvom netolerantnom okruženju naša deca odrastaju, gde im svakodnevno sa svih strana dolaze tzv. 'mikro-poruke' koje mogu biti izuzetno seksističke i bezobrazne. Deca sve upijaju poput sunđera i na takve je stvari vrlo važno obratiti pažnju. Na primer, kada dečaci igraju fudbal, a devojčicama nije dozvoljeno da se uključe. Ili kada u školi uče o poslovima pa razgovaraju s učiteljicom šta će biti kada odrastu, često se kaže da će dečaci biti doktori, a devojčice medicinske sestre. Dajte svom detetu do znanja da takve poređenja nisu nimalo fer.

 

Kupujte neutralne proizvode
 
Trebali biste podsticati svoju decu da imaju otvoren um kad su u pitanju igračke i odeća koje im kupujete. Nemojte terati svoju devojčicu da se igra barbikama i da nosi ružičaste haljinice ako joj to nije zanimljivo. Dozvolite svojoj deci slobodu izbora i dajte im do znanja da je sasvim ok biti drugačiji.
 
Budite uzor
 
Kad je u pitanju podela zadataka i odgovornosti u kući, budite vrlo oprezni i nemojte deliti poslove na muške i ženske. Kad vam zatreba pomoć u kuhinji, pozovite svog sina i dajte mu do znanja da kuhinja nije stvorena samo za žene. Ista je stvar i sa svim ostalim kućnim poslovima za koje mnogi misle da su namenjeni samo ženama ili pak samo muškarcima.
 
Oprezno birajte svoje reči
 
Deca sve čuju i budite dobro svesni toga te pripazite na koji način pričate dok ste u njihovom društvu, kao i na to koje reči upotrebljavate. Posebno pripazite kad opisujete svoju decu i dajete im komplimente. Koristite jednake reči i za dečake i za devojčice.
 
Izbegavajte polne stereotipe
 
Polni su stereotipi danas sveprisutni kako god pogledali, a posebno nam mediji često plasiraju takve stvari ili ih svakodnevno gledamo na televiziji u oglasima. Verovanje da devojčice moraju biti princeze, a dečaci superjunaci je tako staromodna. Želi li vaša devojčica igrati fudbal umesto biti navijačica, to je super i nemojte joj to braniti. Dajte svojoj deci da sama biraju svoj put bez stereotipa i obrazaca koje smo mi odrasli izmislili i nametnuli.

Trebali biste učiniti sve što je u vašoj moći da pomognete svom detetu da postane svoja osoba, a ne ih pokušavati uklopiti u neke zastarele obrasce o tome što bi dečaci i devojčice trebali raditi, nositi, postati, itd.


Prevod: žena.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pepeljuga ( srpska narodna bajka)
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
9
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
7
Porodične igre za duge zimske dane
Ne dozvolite da deca sve vreme koriste za gledanje televizije i igranje na kompjuteru, već im pomozite da se zabave i ne...
6
Treba li majke s troje i više dece da dobi...
Sindikati su prošle godine predložili nacionalnu penziju za majke koje imaju najmanje troje dece i 15 godina radnog staž...
5





Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima o...
Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi i ostali mudri ljudi ostavljal...
Kako naučiti svoje dete šta da radi ako se...
Ovo nije nešto što deci govorite samo jednom i to je to. Ovo je nešto na šta deca moraju stalno da se podsećaju.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here