|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kad nerođeno dete ode među anđele...

Helena Primic, 16.10.2022
Svaka smrt zahteva proces tugovanja. I boli, bez obzira koliko je nerođeno dete imalo nedelja ili meseci, da li je bilo mala tačkica u stomaku, ili već nalik na bebu. Kako se nositi sa tugom zbog gubitka? Kako podržati ženu koja je izgubila bebu tokom trudnoće?

image
Prihvatite da će vas mnoge stvari podsećati na preminulo dete. Foto: Freepik.com
/11


"Pa, on je bio samo mala tačka." ili "Bolje da se završilo sada nego da si ga izgubila nakon što ga primiš u naručje." samo su neke od potpuno neempatičnih i neprimerenih reakcija ljudi, kada trudnica izgubi bebu koja je rasla u njenom stomaku. Dete koje je već volela i kome se radovala svim srcem.

Smrt nerođenog deteta je uvek veoma bolan gubitak, bilo da je u pitanju nekoliko nedelja trudnoće, ili je bebino srce prestalo da kuca u poslednjim mesecima trudnoće, ili čak neposredno pre rođenja.


PROČITAJ JOŠ: Da li znate ko su dugine bebe?


Proces tugovanja

Ako ste izgubili dete, prvo zapamtite da svaka smrt zahteva proces tugovanja. Bez obzira koliko je nerođeno dete imalo nedelja ili meseci, da li je bilo mala tačkica u stomaku, ili već nalik na bebu. Čak i ako možda ne verujete u postojanje duše, svaki novi život koji raste u telu žene je čudo koje zaslužuje poštovanje i ljubav od trenutka začeća.

Stoga su osećanja gubitka, tuge, razočaranja, straha, besa i oproštaja savršeno prirodni, odgovarajući i ispravni odgovori koji vam pokazuju u kojoj ste fazi tugovanja. U stvarnosti, nikada ne bi trebalo da se osećamo krivim što osećamo ono što osećamo. U osećanjima nikada ništa nije loše, možemo ih samo izraziti na društveno neprihvatljiv, nezdrav ili čak štetan način (kako sebi tako i drugima).

Potiskivanje osećanja koja se ne usuđujemo da izrazimo, bilo zato što mislimo da ih drugi neće razumeti, ili zato što nam oni oko nas ne pružaju pravu podršku, definitivno je reakcija koji nije korisna ni za proces tugovanja, ni za mentalno zdravlje. Zato pronađite odraslu osobu kojoj možete otkriti svoja bolna osećanja. Zapišite svoja osećanja ili ih izrazite na drugi način: crtanjem ili plesom, pevanjem ili možda trčanjem. Pustite suze da poteku, i ne plašite se besa, koji je u procesu tugovanja znak da ste već izašli iz stadijuma večne tuge.

Na kraju vas čeka osećaj mira i oproštaja koji će vam pomoći da se sećate svog anđela na nebu sa ljubavlju u srcu i zahvalnošću što ste uspeli da mu barem na kratko budete majka.


Šta je prava podrška?

Ako je vaša prijateljica ili poznanica izgubila dete, nemojte se pretvarati da se ništa nije dogodilo, iz straha da joj ne pojačate bol. Takvim odgovorom zapravo ćete uraditi suprotno, povećaćete njenu tugu, jer će se osećati neshvaćenom i usamljenom u svom bolu. Zato je nežno i nenametljivo pitajte kako se oseća i postavite joj dodatna pitanja ako osećate da je spremna da priča o smrti svog deteta. Ispovedanje tragičnih i traumatskih trenutaka može biti veoma lekovito ako je slušalac empatičan i sposoban da podnese bol žrtve.


U razgovoru sa ženom koja je izgubila nerođeno dete, nikada ne umanjujte značaj gubitka da biste je oraspoložili ili joj pokazali da situacija ipak nije tako strašna. Pa makar to bila i tačka od nekoliko centimetara, koja još nije ličila na bebu. 

 

PROČITAJ JOŠ: Kako je biti majka nakon tri pobačaja

 

Upozorenje! Ako osećate da jednostavno ne možete da se nosite sa svojim intenzivnim osećanjima, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Gubitak nerođenog deteta može biti jednako veliki gubitak kao i gubitak živog deteta!

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
12
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
10
Degu: Moja porođajna priča
Stavili su mi je na grudi, ona se momentalno umirila. Tačno smo prepoznale jedna drugu. Opipala sam prstiće, nogice i to...
6
Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...
5





PRAZNA MATERICA
Taj život je bio tamo, rođen iz tvoje večne duše. Tvoje telo. Tvoja krv. Živeli su.
Zašto mnogo žena pobaci pre 12. nedelje?
U prvim nedeljama trudnoće većinu žena izbezumljuje statistika: od tri trudnoće jedna će se spontano okončati u prvom tr...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here