|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako od dece pravimo lažove?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 28.6.2017
Mališani koji su u uzrastu od pet, šest i sedam godina doživeli da ih mame i tate lažu kasnije će mnogo više pribegavati metodi Pinokija, pokazalo je istraživanje.
Ključne reči:

image
/11


Objašnjenje je da deca ne izgrađuju obavezujući odnos iskrenosti prema osobama za koje su konstatovali da su takođe lažovi.

"Svet odraslih mora da se preispita šta izjavljuje pred mališanima, jer čak i najbenignija, kako oni smatraju – ’bela’, laž može da ima posledice”, upozorio je autor istraživanja Lesli Karver, profesor Univerziteta Kalifornija iz San Dijega.

Ujedno je naveo pet najčešćih i pogrešnih rečenica, laži koje mame i tate svesno ili nesvesno izgovaraju deci:


Neće da boli

Odlazak zubaru i lekaru ne bi trebalo da se događa uz ovakvu rečenicu. Jer, jednostavno nije istinita. Bolje je dete pripremiti rečenicama: "Znam da ti se ne dopada i da si uplašen, ali to je za tvoje dobro, pregled i eventualna neprijatnost trajaće kratko." Mališani mogu vizuelno da se upoznaju sa situacijom koja ih očekuje prikazivanjem slika zubarske stolice ili objašnjavanjem kako pregled izgleda.


Sve će biti u redu

U traumatičnim situacijama deca su uplašena. Osećaj straha ih preplavi ne samo kada doživljavaju već i kada čuju ili vide loše vesti. Rečenica "sve će biti u redu" pruža lažan osećaj sigurnosti i dete dodatno doživljava frustraciju. Jer, osim te traume, spoznaje i da su ih oni koje najviše voli slagali. Zato je mnogo bolje koristiti rečenice: "Nemoj da se brineš, učiniću sve da budeš dobro","„Zajedno ćemo proći kroz ovo", "Sasvim je u redu da budeš tužan" , "Sve što osećaš možeš da podeliš sa mnom".


Ja to nisam radio u tvojim godinama

Ovakva rečenica stvara potrebu da se dete poredi sa roditeljem. Naročito je problematično to što zbog protoka vremena ne može da se proveri da li su mama i tata kao deca bili nestašni. Odrasle na takvu izjavu navodi pomisao da tom rečenicom deluju edukativno, ali dete je ne doživljava na isti način, piše "Politika".


Ostaviću te ovde

Pretnja, naročito na javnom mestu, da će mališan biti ostavljen najmanje može da reši problem, a dete veoma uznemirava. Savet je da je u nekoj problematičnoj situaciji mnogo bolje u formi pitanja zatražiti od mališana da sam odredi posledicu (kaznu) koju će njegovo loše ponašanje izazvati.


Ti si najbolji

U očima svake majke i oca njihovo dete je najbolje, a da li je to i objektivno? Zato je rečenica "Ti si najbolji/najbolja" svakako vrsta laži. Nerealno etiketiranje izaziva kasnije manjak samopouzdanja i strah od neuspeha. Mnogo je bolje da se ne hvali postignut rezultat, već način i trud koje je dete iskazalo: "Svaka čast na energiji koju si uložio u rešavanje tog zadatka".

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
67
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
34
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
7
ĆALETOVA PESMA
Kad otac voli. Ponekad može i da boli. Da bude ljuto i grubo kao sukno. Kabasto, ćoškasto i četvrtasto. Da škripe kosti,...
7





Evo zašto nije dobro da budete previše stroge
Deci svakako treba postaviti pravila, ali nije dobro ni da majke budu previše stroge – evo i zašto!
Mucanje – Psihološki uzroci i posledice
Psihološki faktori, naročito oni koji dolaze iz porodične sredine, imaju značajnu ulogu u nastanku mucanja kod dece.



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image
Click Here