|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

KAKO PLAKATI NA DEČIJIM NASTUPIMA

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 13.9.2022
Prilično sam svesna da nisam sama sa ovim problemom. Videla sam, majke mi! Evo, zadnji put na predstavi povodom završetka predškoskog uočila sam mnoge mame koje su brisale suze.

image
Plačem na svu decu na nastupima, do 10 godina. Foto: Freepik.com
/11


Roditeljstvo nas menja i oblikuje na mnoge načine. Ne znam šta je vama zapalo u toj menjaži, ali ja znam da sam, otkako sam pre 14 godina postala mama, postala....pa... njanjava.


Nemam drugu reč. Sve što deca lepo urade, ja otplačem.


- kad slave rođendan i kad im deca pevaju "Danas nam je divan dan"
- kad mi naprave nešto za 8. mart
- kad imaju neki nastup


Ovo poslednje razvila sam do tog stepena da više nije ni važno da li moje dete nastupa ili tuđe. Plačem na svu decu na nastupima, do 10 godina. Starija deca izazivaju posle ponos i tako neke emocije. 

Da ne pričam da sam postala osetljiva na filmove u kojima su deca. Suvišno je. Ugasite svetlo i pustite me da gledam nešto što deca rade i 100% ćete me (kada ga upalite)  naći sa crvenim nosom i slanom vodom na licu kako se pravim da je sve cool i kao da ništa nije bilo. 

 

PROČITAJ JOŠ: Ovo SVA deca najviše žele

 

Nije da je nešto strašno plakati u javnosti, ali je totalno glup osećaj ono kad ne možeš savladati svoje emocije.

Plakanje na dečijim nastupima podjednako je bezveze kao i smejanje na sahrani. 

(Usput, i za ovo sa sahranama sam talenat. Setim se neke gluposti i samo prsnem) 

 

Prilično sam svesna da nisam sama sa ovim problemom. Videla sam, majke mi! Evo, zadnji put na predstavi povodom završetka predškoskog uočila sam mnoge mame koje su brisale suze.

Moj muž je isto primetio :

 " Aj'na tebe sam već i navikao. Al'pogledam ovu pored mene, a ona brate mili... jeca!!!"


Posle ti bude glupo, jer i kad treba da progovoriš nešto, ne možeš od knedli u grlu. I ispadneš  šuntav i mutav.

Po svemu sudeći, jedno ovakvo uputstvo za sve njanjave mame koje plaču na nastupima je više nego neophodno.


PROČITAJ JOŠ: Dvanaesta godina deteta je period kada se sve menja

 

Kako plakati da niko ne vidi?

Uhvatite se u koštac sa emocijama, izbegavajte scene koje su okidač za ovakvo ponašanje, seckajte crni luk... 

Šalim se, to neka vam kaže neko drugi. Meni nije jasno kako da izbegnem nastup svog deteta. Ali zato, kad već znate da ćete cmizdriti, mogu da vam dam ove savete:

- Ne šminkajte se. Da, sve mi volimo da smo lepe kad je detetov važan događaj u pitanju. Ali kad krenete da puštate slanu vodicu iz očiju, to baš i nije pametno. Prvo, šminka će se razmazati pa će vaš gest biti još uočljiviji. Drugo, ako  posle plakanja imate još dugo crven nos, ne možete se umiti hladnom vodom da se to malo povuče. 

- Nosite naočare. Za sunce. Tamne. Što veća stakla to bolje.

- Uštinite se. Ogrebite. 

Fizički bol skrenuće vam pažnju sa emotivnog. 

Ok, ne  morate da se samokažnjavate i budete grubi. Bilo kakva fizička senzacija deluje. Recimo, prislonite hladnu flašu vode na ručni zglob. 

- Isključite se za tren iz emotivno napete situacije. Recimo, uzmite telefon i bacite pogled na Fejs ( i molite Boga da tamo nije neka srceparajuća "nećete verovati" priča) 

- Pravite se ludi. Ok, plačete, ali pravite se kao da se ništa ne dešava. Nije loše da ufiksirate neku tačku (koja nije vaše dete na nastupu nego recimo deo scenografije) i tako odlutate na koji sekund. Poslednje što treba da radite jeste da nervozno lupkate nogom jer vam je neprijatno, brišete suze i slično. Pobogu, pa nećete valjda skretati pažnju na sebe.

- Ne trepćite. Ako trepnete, suze kaplju.

- Širom otvorite oči. Pomerajte pogled levo-desno. Tako su veće šanse da sprečite suze koje su navrle da kapnu. Možda se povuku i osuše!

- Izbegavajte komunikaciju sa drugim roditeljima. Dođite sa nekim nadrdanim stavom da budete sigurni da niko neće imati hrabrosti da vas pita bilo šta dok ridate.


PROČITAJ JOŠ: 5 stvari koje deca uvek pamte o roditeljima

 

Kako progutati knedlu u grlu?

Druga stvar koju je jako bitno da mame znaju u ovim situacijama je kako progutati knedlu u grlu. 

Knedle se posebno javljaju onda kada ste u nekoj emotivnoj situaciji koja vas preplavi, a pokušavate da se pravite da vas baš i ne dotiče. Telo na to reaguje kao na stres i okida "bori se ili beži" prekidač u našem nervnom sistemu. Usled toga telu treba više kiseonika za akciju, a da bi to postigao, nervni sistem zadužen za taj deo posla tera nas da ubrzano  dišemo. Taj vazduh, nakupi se kao knedla u grlu.

Kako je progutati:
-  Setite se da dišete! Duboko i polako udahnite i povucite ramena unazad i ispravite leđa.
- Popijte vodu. To će vam i odvući pažnju i opustite te mišiće koji su napeti u grlu konkretno glotis. Pijte polako, dugačkim sporim gutljajima.

- Zevnite. Tako ćete takođe opustiti mišiće i smanjiti knedlu. Moj vam je savet samo da pazite da pri tom i ne podrignete!


A šta ako ništa od ovoga ne pomaže?

Ostaje vam da plačete najnormalnije i sa puno samopouzdanja. U Opra stilu.

Tako pokažite drugim mamama koje ne plaču  da je baš vaše ponašanje ispravno, a da one nisu dovoljno dirnute i nisu dobre majke jer su bezosećajne. Sram ih bilo!

A kako vama ide na dečijim nastupima? Koji su vaši trikovi u ovim situacijama (ako se uopšte nađete u njima)?

 

Blaženka Vesić

Izvor: skitarnik.com

 

PROČITAJ JOŠ: Laži koje je svaka mama izgovorila bar jednom...

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
9
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
8
Dečji "žargon" tj. NE!
Naoružajte se strpljenjem i suočite se sa tim provokatorskim NE!
4
Zanimljivosti o aprilskim bebama
Evo koje se karakteristike pripisuju bebama rođenim u aprilu.
4





Korisni saveti kako odabrati idealan vrtić...
Kako odabrati pravi vrtić za dete? Pročitajte ovo, možda će vam koristiti.
Prvi dan u obdaništu. Ko teže podnosi: det...
U procesu uspešnog prilagođavanja deteta na kolektiv, ključnu ulogu igra stepen fleksibinosti i volje roditelja za ovaj ...



Click Here