|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

LEPE VESTI: Produžava se porodiljsko bolovanje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.1.2023
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega za majke, jer će na taj način imati više vremena da se posvete deci i porodici.

image
Porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog, biće produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci. Foto: Freepik.com
/11


Šta država sprema kao podršku porodicama u narednoj godini? Demografska slika nije sjajna, ima nas prema prvim rezultatima popisa stanovništva oko pola miliona manje nego na prethodnom popisu. Ministarka Darija Kisić očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da želi da porodiljsko odsustvo za prvo i drugo dete bude povećano sa 12 na 15 meseci i na 18 meseci.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega za majke, jer će na taj način imati više vremena da se posvete deci i porodici.

To, kako kaže, pokazuje koliko je naša država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.

"Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine", rekla je ministarka Kisić, gostujući u Dnevniku RTS-a.


PROČITAJ JOŠ: Koliko je porodiljsko odsustvo u drugim državama?

To znači, da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog, biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci.

Ministarka Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodaje da je država na taj način izašla u susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da što više vremena provedu sa svojom decom.

I mame preduzetnice mogu da se očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje, kaže Kisićeva i dodaje da to podrazumeva izmene niza zakona koji su u nadležnosti više ministarstava.

"Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja", rekla je ministarka Kisić.


PROČITAJ JOŠ: Ne, porodiljsko bolovanje nije odmor!

Demografska slika nije sjajna, ima nas prema prvim rezultatima Popisa stanovništva oko pola miliona manje nego na prethodnom popisu.

"Pad nataliteta koji se desio i u najrazvijenim državama nije se desio od juče, tako se ne može ni bilo kakvim merama poboljšati u kratkom periodu , međutim mere koje smo doneli prethodnih godine, konkretno prošle gidine, već su počele da daju rezultate", rekla je ministrka.

Podsetila je na veliku finansijsku podršku porodici priliom rođenja deteta koja je povećana sa 100.000 na 300.000 dinara, koja u ovom trenutku iznosi 317.400.

Takođe prvi put je, kaže , uvedena i jednokratna finansijska podrška za rođenje drugog i trećeg detata uz roditeljske dodatke koji se primaju.

Roditeljski dodatak za četvrto dete je 10 godina, majka prima 21.700 dinara, rekla je ministrka.


Izvor: RTS.rs


PROČITAJ JOŠ: Ovih 9 stvari je mami HITNO potrebno nakon porođaja!


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
PODRŠKA MALIM DIVOVIMA VEĆA NEGO IKADA
17. novembar - Svetski dan prevremeno rođene dece
8
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
6
6 razloga zbog kojih su avgustovske bebe t...
Ovo leto je bilo vrelo, ali niko nije osetio vrućinu kao mame sa terminom porođaja u avgustu.
6





Stegla sam kaiš oko vrata 7 dana nakon por...
Voleti dete znači voleti njegovu majku. Brinuti o bebi je briga o majci. Milovati dete uključuje obavezno milovanje majk...
Grudi se posle dojenja obese i izgube volumen
Svaka novopečena majka zna da je dojenje jako važno za zdravlje deteta i izgradnju njegova imuniteta, ali isto tako pove...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here