|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mapa dečjeg razvoja po uzrastu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.8.2022
Za izreku „malo dete mala briga, veliko dete velika briga“ znaju svi roditelji, ali im, kažu, to ne pomaže. Svima se čini da baš danas imaju najviše razloga za sekiraciju. Muke počinju prvog dana bebinog života...

image
Na sreću, za sve koji ne znaju šta da očekuju od deteta postoje razvojne mape. Foto: Freepik.com
/11


Da li je dovoljno jela? Koliko je porasla? Kumin sin je brže napredovao...


I tako dan za danom, roditelji broje, sračunavaju, analiziraju i upoređuju, samo da bi bili sigurni da čedo raste i razvija se „knjiški“. Dani prolaze, panika ne jenjava, dileme se umnožavaju, pa u odrastanju deteta mama i tata jedva da uživaju. Kad bi samo znali koliko beba malo može i koliko joj je mnogo ljubavi potrebno, ne bi se opterećivali. Na sreću, za sve koji ne znaju šta da očekuju od deteta postoje razvojne mape.


Ovu čije vam delove predstavljamo napravili su stručnjaci Centra za podsticanje razvoja deteta iz Novog Sada uz savet da ne stavljate svoje dete u šablon. Dovoljno je da se okvirno upoznate sa njegovim mogućnostima i potrebama, a ostatak vremena koristite da uživate u roditeljstvu.


SA TRI MESECA

mogu da…

pratim kretanje, da gledam predmete koji su zakačeni na vrpci, da lagano pokrećem ruke i noge, gugučem, da podižem glavu kad ležim na stomaku. Mogu da se umirim kad čujem poznat glas, da se uplašim kada čujem glasne zvuke i buku, da uživam u zagrljaju, dodirivanju i maženju. Plačem kad sam gladna i kada mi je neugodno. Uzvraćam osmehom na osmeh.
želim da…

mi roditelji nude zanimljive stvari za posmatranje, da mi daju velike i mekane igračke sa kojima mogu bezbedno da se igram, da mi pevaju i da mi pričaju. Mama može da me doji ili hrani, da me drži, da mi se obraća toplim i nežnim glasom.


SA ŠEST MESECI

mogu da…

budem tiha i da se neko vreme sama zanimam, da stavljam sve u usta, da okrećem glavu u pravcu zvuka, posežem za stvarima i hvatam ih. Mogu nerazgovetno da brbljam, smejem se, gugučem, uživam u dodirima i blizini onih koji me vole, a znam i sama da se prevrnem.

želim da…

me nude sokom u šolji za bebe, a ne u bočici, da mi pokazuju slikovnice, da me puštaju da spavam dva do tri puta tokom dana, da me stavljaju na leđa dok spavam, da mi pričaju i da se igraju sa mnom. Lepo je kad me hrane kašastom hranom, ali želim da me, kad primete da mogu da žvaćem, ponude čvrstom hranom, da me ne kritikuju i ne kažnjavaju.


SA DEVET MESECI

mogu da…

puzim, da se odazovem kada me zovu po imenu, da sedim bez ičije pomoći, da prepoznam pažnju nepoznatih osoba, da izgovaram MAMA ili TATA, da imitiram zvuke, stojim uz pridržavanje, da udaram dve stvari istovremeno. Umem i da okrećem strane u slikovnici, razumem šta znači „ne“, „pa, pa“, „laku noć“, „lepo pajki“...

želim da...

mi mama peva i čita, da mi daje male komadiće kuvane hrane, da me ostavlja u krevetu bez bočice, da mi govori šta radim, imenuje stvari u koje gledam, pravi mi bezbedno mesto u kom mogu da se slobodno krećem.


SA GODINU DANA

mogu da…

jedem sama kašičicom i prstima, sama pijem iz šolje, mašem kada mi govore „pa, pa“, da prepoznajem srdačnost, izgovaram nekoliko reči, hodam dok me drže za ruke... Umem da pokažem kad sam srećna, tužna, besna i nezadovoljna. Počinjem da se interesujem za drugu decu, želim da osoba koja se brine o meni bude u mom vidokrugu

želim da…

mi daju da pijem sama iz šolje, da mi dopuštaju da sama listam slikovnicu, da mi pevaju uspavanke, tapšalice i cupkalice, da mi čitaju i da razgovaraju sa mnom, pomažu mi da naučim šta smem da radim govoreći mi „ne“ mirnim glasom, da me ne kritikuju i ne ismevaju za ono što radim i da mi uvek budu u vidokrugu.


SA DVE GODINE

mogu da…

skačem, trčim i penjem se uz stepenice, povremeno izgovaram jednostavne rečenice, često odgovaram na pitanja sa „ne“ i „neću“, govorim samom sebi svoje ime, učim pravila, ali još nisam sposobna da ih zapamtim. Ispitujem nova mesta i nove stvari, ali samo ako su mama, tata ili baka u blizini dok to radim. Pokazujem ushićenje kad uzvratim poljubac ili zagrljaj, „glumim“ dok se igram.

želim da…

mi pomažu u učenju novih reči, da ostanu mirni kada me obuzmu napadi besa, da mi ne govore „ne volim te kada si…“ i „ne volim te ako…“, da mi dopuste da biram čime ću da se igram, šta ću da obučem i šta ću da jedem. Da mi daju manje mleka i soka kako bih imao bolji apetit da jedem „redovnu hranu“. Želim da mi odgovore na svako moje „kako“ i „zašto“.


SA TRI GODINE

mogu da…

idem sama u toalet, da ne piškim u gaćice, da pričam a da me razumeju, da se duže zabavljam sama, da izgovaram složene rečenice, hvatam loptu, okrećem pedale na biciklu, crtam ravnu liniju, imenujem šest delova tela, da se igram s drugom decom. Umem da izražavam osećanja rečima, ali i burnim reakcijama.

želim da…

me mama i tata učlane u dečju biblioteku, da mi poveravaju lake kućne poslove, da me vode zubaru, da mi pomognu da prestanem da sisam palac. Bilo bi lepo kad bi me naučili da skupljam igračke, da kažem „molim“, „hvala“ i „izvini“...


SA ČETIRI GODINE

mogu da…

složim sedam do 12 kockica ili delova slagalice, da se sama obučem, da se sama penjem i spuštam niz tobogan, da slušam omiljenu priču nekoliko puta. Imam svoje omiljene aktivnosti i igre, razumem jednostavna pravila, postavljam pitanja, delim igračke, ali ne dam svoju omiljenu lutku. Shvatam šta je opasnost i umem da kontrolišem osećanja kada me sprečavaju da uradim ono što želim.

želim da…

mi dopuštaju da tokom dana sama biram šta ću da radim. Volim kad poštuju moj izbor hrane, kad me ne teraju da jedem ono što mi se ne sviđa. Želim da me nauče da ne prekidam druge dok govore, ali i da mi daju flomastere da crtam.

 

Izvor: Zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako sa tvrdoglavim detetom?
Neka deca jednostavno imaju tešku narav i jak karakter od malih nogu. Oni znaju šta hoće, što je najčešće ono što vi ne ...
6
Dete mora da se pelcuje frustracijama dok ...
Kako odrasta, ti pomalo kreneš da ga frustriraš, pomalo mu nešto ne daš.
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6





Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here