|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Na koga će ličiti vaša beba?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.6.2022
Genetičari su primetili da se veliki nos ili bilo koja druga izrazito upadljiva crta fizičkog izgleda često prenosi iz generacije u generaciju. Tako će i vaše dete s velikom verovatnoćom naslediti, recimo, kratke prste na rukama, ili kriv mali prst, ili isturen palac na stopalima.

image
Uvreženo mišljenje da devojčice češće liče na očeve, a dečaci na majke, naučnici samo delimično potvrđuju. Foto: Freepik.com
/11



Genetičari su primetili da se izrazite, upadljive crte često prenose iz gene­racije u generaciju. Kao primer navode usne Habzburgovaca, poznate evropske dinastije.

 

Na sačuvanim portretima imperatora Maksimilijana, Marije Terezije i Alfonsa XII Španskog jasno se vidi da su svi oni imali istu uzanu, isturenu donju vilicu i opuštenu donju usnu, zbog čega imamo utisak da su im usta poluotvorena.


Mi danas znamo kako su se nasleđivale crte fizičkog izgleda Habzburgovaca zbog toga što su oni bili javne ličnosti, stalno u centru pažnje javnosti i zato što su se sačuvali njihovi portreti, ali se upadljive fizičke osobine nasleđuju i kod običnog sveta i prenose se sa generacije na generaciju. Tako će i vaše dete s velikom verovatnoćom naslediti, recimo, kratke prste na rukama, ili kriv mali prst, ili isturen palac na stopalima.

 

PROČITAJ JOŠ: (NE) navikavaj ga na ruke?!


Bata ili seka?


Da li ćete dobiti dečaka ili devojčicu zavisi od toga koja se tatina ćelija spojila s maminom i začela nov život. Pola tatinih polnih ćelija sadrži X hromozome i njihovo spajanje s maminom jajnom ćelijom dovodi do rođenja devojčice, a druga polovina tatinih polnih ćelija sadrži Y hromozome i u njima je programirano rođenje dečaka. U zavisnosti od toga da li će spermatozoid sa X hromozomom biti brži i oploditi jajnu ćeliju ili onaj sa Y hromozomom, dobićete ćerku ili sina.


Očigledno je da na svet dolazi nešto više dečaka nego devojčica, a oni su manje otporni na bolesti jer se svako oštećenje roditeljskih gena odražava prvo na njih.
Nećemo se ogrešiti o istinu ako kažemo da svi imamo podjednake šanse da dobijemo sina ili ćerku.

 

Da li ćerke liče na tate, a sinovi na mame?

 

Uvreženo mišljenje da devojčice češće liče na očeve, a dečaci na majke, naučnici samo delimično potvrđuju. Dečaci nasleđuju samo jedan X hromozom od mame, a taj je bogat genima koji određuju spoljašnji izgled. Tatin X hromozom je siromašan takvim genima. Kod devojčica je situacija drugačija. One dobijaju po jedan X hromozom i od mame i od tate, pa zato imaju podjednake šanse da liče i na jedno i na drugo.

 

Džin ili patuljak?

 

Teško je prognozirati koliko će dete izrasti. Na tom planu veoma veliki uticaj ima sredina: ishrana, bolesti...
Ako je u detinjstvu izbeglo krajnje nepovoljne okolnosti, prognoza izgleda približno ovako: praktično je isključeno da će dete roditelja koji su veoma visoki izrasti svega 150 ili 160 cm, dakle, i ono će biti visoko.
Po pravilu, dete poraste do srednje visine između visine oca i majke. Ali, ako se dete dobro hrani u detinjstvu, ako se mnogo kreće i lepo spava i pri tom u periodu intenzivnog rasta konzumira dovoljno kalcijuma, veliki su izgledi da će premašiti visinu svojih roditelja.

 

PROČITAJ JOŠ: Osam super moći koje imaju trudnice


Koje će boje biti bebine oči?


Već ste čuli da postoje slabi i jaki geni ili, kako kažu genetičari, recesivni i dominantni. Gen za plave oči je slab, dok je onaj za smeđe oči dominantan. Ako dete dobije od jednog roditelja gen za plave oči, a od drugog za smeđe, imaće smeđe oči.

 

Sve zavisi od kombinacije gena!


Za svaku osobinu ili simptom bolesti nije odgovaran samo jedan gen, kao što se ranije mislilo, nego čitava grupa gena. Tako je i za boju očiju nadležan čitav niz gena, koji se svaki put kombinuju na drugačiji način.
Ipak, postoji jedna zakonitost: roditelji s crnim, dakle izuzetno tamnim očima, ne treba da očekuju plavooku bebu. Smeđokose osobe, odnosno osobe s očima boje lešnika, mogu da dobiju plavooko potomstvo, ali su smeđooka deca ipak češća. S velikom dozom verovatnoće može da se kaže da će parovi sa golubijeplavim i plavim očima dobiti decu istih očiju.


Kad je o nasleđivanu boje kose reč, ako su mama i tata svetlokosi, istu nijansu vlasi imaće i njihov naslednik. Ako jedan roditelj ima tamnu kosu, a drugi svetlu, kosa njihovog deteta biće ili tamna ili nijanse između mamine i tatine. Moramo doduše imati na umu da potomci istočnih Slovena u ranom detinjstvu imaju svetlu kosu i tek sa 10-12 godina njihova kosa dobija nijansu koju će imati do starosti.

Kovrdže su dominantna karakteristika. Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu ili makar talasastu kosu, velika je verovatnoća da će je imati i njihov potomak.

 

Izvor: zena.blic.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Sinovi kao mame, ćerke kao tate. Zašto ličimo?

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Najpopularnija imena u 2023. godini
Koliko su se trendovi promenili, najbolje govori i činjenica da osim Milice nijedno popularno ime iz prethodnih dekada n...
21
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
12
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
9
Kako beba kaže VOLIM TE?
Beba voli da posmatra lica, ali joj je mamino najdraže, pa joj stalno upućuje nežne poglede. Takođe, svaki put kada beba...
7





Najpopularnija imena u 2023. godini
Koliko su se trendovi promenili, najbolje govori i činjenica da osim Milice nijedno popularno ime iz prethodnih dekada n...
FONTANELA: Šta treba da znate o bebinoj glavi
Fontanele su mekana mesta na bebinoj lobanji, koja se nalaze tamo gde kosti još nisu srasle. Zahvaljujući njima, beba la...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image
Click Here