|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ovo vam niko (na vreme) ne kaže o deci

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.6.2020
Bez obzira na to koliko ste saveta dobili od prijatelja i porodice, koliko knjiga i blogova ste pročitali, bez obzira na to što ste mislili da ste spremni za bebu, kad zaista stigne, shvatićete da pojma nemate. I to je ok.

image
Želećete da zaštitite tog malog čoveka više nego išta drugo na svetu. (Foto: Freepik)
/11



Ne postoji ništa što zaista može da vas pripremi za toliko sveobuhvatnu, emocionalno i fizički, promenu kakva je roditeljstvo. A i ta spoznaja da je sve što ste uradili da se "pripremite" zapravo smešno ide postepeno, deo odmah, deo u godinama koje dolaze.

 

Fraza "spava kao beba" je oksimoron. Najblaže rečeno. (Ako se ne sećate gradiva iz gimnazije, da vas podsetimo, to bi bila ona stilska figura koja spaja nespojivo. Kao "glasna tišina", "mudra ludost" i slično.) Bebe spavaju često, to je tačno, ali ti četrdesetominutni intervali nisu ono spavanje na koje ste navikli.

 

Želećete da zaštitite tog malog čoveka više nego išta drugo na svetu. Teško je objasniti taj osećaj, ali tako je.

 

Deca se stalno povređuju. Nije lako učiti se "navigaciji" u ovolikom svetu. I nije moguće usavršiti je bez pokoje modrice ili čvoruge.

 

Čak i zaista dobra deca ponekad su nemoguća. Isto važi i za odrasle, prema tome, progledajte im kroz prste.

 

Iznenadiće vas (i nadamo se očarati) njihov karakter. Kad je reč o ličnosti, nema načina da predvidite ko vam stiže, dok se ne upoznate. Ultrazvuk tu ne pomaže.

 

Bićete ponosni kako nikad u životu niste bili. To je takođe nemoguće objasniti nekome ko nema decu.

 

Nemoguće je razumno razgovarati sa dvogodišnjakom. Pokušaćete. Nećete uspeti. I to je ok.

 

Dečje stvari će osvojiti kuću. Ne možete sprečiti haos. Možete samo da pokušavate da ga stavite pod kontrolu. Nećete uspeti. I to je, takođe, ok.

 

Čak i kad odete na odmor, niste zaista na odmoru. I ako pošaljete dete na vikend kod bakice ili nešto slično, odgovornost je tu, i ne popušta.

 

Šta god uradili, vaš odnos sa partnerom će se promeniti. Ali, to ne mora da bude loša stvar.

 

Videćete svet njihovim očima. I to je jedna od najlepših stvari kad dobijete dete.

 

Razgovor telefonom biće ponekad komplikovanije izvesti nego što možete i da zamislite. Zato ugrabite one retke trenutke mira i pozovite tu jednu posebnu prijateljicu koja vam toliko nedostaje…

 

Živeli ste potpuno nesvesni značaja vremena za dremku. Ti minuti (ili pola sata, sat, ako imate sreće) su dragoceni za sve zainetersovane strane.

 

Ljubav i povezanost koju ćete osetiti ne mogu se meriti ni sa čim što ste ranije iskusili. I ovo nije kliše. Istina je.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
28
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
Roditelji su prvi učitelji
Kada mama i tata često, svakog dana bar sat vremena, kvalitetno razgovaraju sa decom, oni zapravo treniraju njihove neve...
6
Bolesnik na tri sprata
Autor: Branko Ćopić, Peva: Dragan Laković
6





“Pakutilo” i još ponešto što mame pamte
Deca odrastu a da se nismo ni okrenuli. Šta mi već nedostaje, šta znam da će mi uskoro nedostajati i zašto je ok da nosi...
Dvogodišnjakinja pati jer tata ne da da im...
video
Dvogodišnja Kennedy Kirkland objavljuje da ima dečka, a njeni roditelji postaju svesni da će razgovor o momcima i izlasc...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here