|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pet najčešćih mitova vezanih za dojenje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.6.2019
Ukoliko dojite bebu, sigurno ste čuli pregršt saveta o tome šta je majkama dozvoljeno ili zabranjeno, kako ne bi naškodile razvoju novorođenčeta. Saznajte šta je od toga istina.

image
Sam proces dojenja dnevno može istrošiti čak 500 kalorija iz vašeg organizma. Foto: Freepik.com
/11


Predstavljamo vam pet najčešćih mitova o dojenju:


Ako dojite, sigurno ste čuli mnogo saveta o tome šta je dozvoljeno majkama koje doje, šta je zabranjeno ili barem - nerazumno. Ali to ne znači da su svi ovi saveti istina. Mnogi od njih su samo mitovi koji se prenose iz generacije u generaciju.
Mit: Prestanite da koristite dezodorans
Istina: Kao i svi doktori, još nisu pronađeni nikakvi specifični dokazi o oštećenju novorođenčadi. Mnogi ljudi veruju da je aluminijumska materija rizična, ali istina je da se ova supstanca nalazi svuda oko nas - od hrane do kreme za telo. Međutim, treba obratiti pažnju na sam miris proizvoda koji koristite, jer kod beba miris je prilično akutan. Ali uzaberite mirisni ili prirodni dezodorans bez mirisa. 
Mit: Ne treba korisiti sredstva protiv bolova
Istina: Ne morate trpeti. Prema istraživanju koje je sproveo američko pedijatrijsko odeljenje postoje lekovi koji mogu da se koriste protiv bolova mokra - njihove supstance imaju potencijal da smanje proizvodnju majčinog mleka. U slučaju feutsa, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom da biste ako želite da uzmete bilo koji lek. 
Mit: Ne možete piti kafu
Istina: Brojne studije su pokazale da je pijenje kafe dobra stvar, iako postoji mala procena onoga što se događa u organizmu koje se prenosi putem majčinog mleka. Međutim, morate da pazite. Možete da popijete najviše tri kafe dnevno.7
Mit: Trebalo bi da izgubite na težini nakon što se beba rodi.
Istina: Samo dojenje može potrošiti 500 kalorija dnevno iz vašeg tela. Čak i ako želite da se vratite u formu, napravite u proseku 1800 kalorija dnevno kroz dobro izbalansirane obroke, koji sadrže zdrave masti (avokado, orahe, povrće, mahunarke...). Lekari preporučuju da je najbolje započeti ishranu dva meseca nakon porođaja, kako bi se stabilizovao dotadašnji protok mleka, kao i vaše telo.
Mit: Zabranjeno je konzumiranje alkohola
Istina: Možda ćete propustiti malo alkohola nakon samo trudnoće, ali se i mala količina može preneti na majčino mleko. Promenio bi svoj ukus na onu hranu, koja ni na koji način nije dobra za razvoj bebe. Međutim, kako pokazuju istraživanja u SAD-u, nikada ne možete biti sigurno da li se i koja količina alkohola zapravo prenosi tokom dojenja, ali se se savetuje da se taj potencijalni rizik ne izlaže.
   Gojnuk

1. MIT: Trebalo bi prestati sa nanošenjem dezodoransa

ISTINA: Kako navode lekari, još uvek nije pronađen konkretan dokaz o njihovoj štetnosti po novorođenče. Mnogi smatraju da je aluminijum jedini sastojak dezodoransa koji bi mogao biti rizičan, ali je istina da se ta supstanca nalazi svuda oko nas – počev od hrane do krema za telo. Međutim, trebalo bi obratiti pažnju na sam miris proizvoda koje koristite, s obzirom da je bebama čulo mirisa izuzetno izoštreno.



2. MIT: Ne bi trebalo da konzumirate lekove protiv bolova

ISTINA: Prema istraživanju sprovedenom na američkom odeljenju za pedijatriju, generalno je u redu konzumirati lekove protiv bolova, pod uslovom da postoji osnovni nivo predostrožnosti – njihove supstance imaju potencijalnu mogućnost za smanjenje same produkcije majčinog mleka. U svakom slučaju, savetovali bismo vam da se pre konzumacije bilo koje vrste lekova posavetujete sa vašim lekarom.



3. MIT: Ne smete piti kafu

ISTINA: Mnogobrojne studije pokazale su da je unošenje kafenih proizvoda u organizam tokom dojenja bezbedno, s obzirom da se putem majčinog mleka prenosi izuzetno nizak procenat onoga što se u organizam unosi. Međutim, trebalo bi se kretati između konzumacije od jednog do maksimum tri napitaka koji sadrže kofein, po danu.



4. MIT: Trebalo bi da smršate nakon što se beba rodi

ISTINA: Sam proces dojenja dnevno može istrošiti čak 500 kalorija iz vašeg organizma. Čak i ukoliko biste zaista želeli da se vratite u prethodnu formu, potrudite se da svakodnevno unosite oko 1800 kalorija kroz dobro izbalansirane obroke, a koji sadrže zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, povrće, mahunarke i čisto meso). Lekari preporučuju da je najbolje početi sa dijetom 2 meseca nakon porođaja, kako bi protok mleka mogao da se stabilizuje, kao i vaše celokupno telo.



5. MIT: Zabranjeno je konzumiranje alkohola

ISTINA: Možda vam teško pada da se odreknete alkoholnih napitaka i nakon same trudnoće, ali i njihova mala količina mogla bi se preneti u majčino mleko. Na taj način, promenio bi se i njegov ukus što nikako ne bi doprinelo razvoju bebe. Međutim, kako navode američka istraživanja, nikada se ne može sa sigurnošću znati da li se i koja količina alkohola prenosi zapravo tokom dojenja, ali se savetuje da se ne pribegava potencijalnom riziku.

 

Izvor: majkaidete

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
8
Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u pos...
8
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
6
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6





Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...
Preporuka stručnjaka - decu dojiti i posle...
Kako smo onda od svih tih divnih stvari koje dojenje pruža, došli do toga da je dojenje degutantno i da treba da se upra...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here