|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Značaj probiotika iz majčinog mleka i adaptiranih mleka za odojčad za zdravlje bebe

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.12.2015
Opšte je poznato da je majčino mleko najbolja hrana za novorođenče. Kako ono utiče na zdravlje bebice ispituje se raznim istraživanjima njegovog sastava. Nedavno je otkriveno da majčino mleko između ostalih važnih nutrijenata, sadrži i - probiotike.

image
/11


Probiotici su zajednički naziv za sve žive mikroorganizme koji se nalaze u našim crevima i pozitivno deluju na čitav niz povezanih sistema u organizmu od kojih je možda najvažniji - imunološki odgovor. Prihvaćena definicija probiotika je ona kojom se probiotici klasifikuju kao "živi mikroorganizmi koji, primenjeni u adekvatnim količinama, pružaju zdravstvenu korist osobi koja ih uzima kao dodatak ishrani ili kao integrator".


Revolucionarno otkriće da majčino mleko sadrži probiotike još je više učvrstilo spoznaje o važnosti obogaćivanja mlečnih proizvoda za odojčad probioticima. Iako se sastav i vrednost majčinog mleka i mlečnih proizvoda ne može upoređivati, prilikom odabira formule za odojče, majke koje ne mogu da doje ili koje uz dojenje koriste i preparate, mogu birati između proizvoda koji sadrže ili ne sadrže dodate probiotike.


Pedijatri obično preporučuju formule koje oponašaju idealnu prirodnu ishranu, odnosno majčino mleko, pa tako i one formule koje sadrže probiotike.
Probiotici se dodaju mlečnim proizvodima i formulama za odojčad kako bi blagotvorno delovali na ravnotežu njihove crevne mikroflore. Naime, kod dece rođene u terminu, dojenje podstiče razvoj mikroflore koja pretežno sadrži bakterije iz roda Bifidobacterium. Nasuprot njima, novorođene bebe koje se hrane adaptiranim mlekom bez dodatih probiotika obično razvijaju mikroflore koje su drugačije, te uz bifidobakterije sadrže i veće količine bakterija Clostridium perfringens, Escherichia coli i Bacteroides.



Kako probiotici poboljšavaju zdravlje naših beba?

 
Primena probiotika pokazala se sigurnom i efikasnom pomoći kod brojnih gastrointestinalnih tegoba od najranije životne dobi. Najčešće se ističe blagotvoran učinak na prevenciju i terapiju infektivnih proliva i poboljšan rast odojčadi mlađe od 6 meseci. Poznat je učinak i na prevenciju proliva izazvanog antibioticima, nekrotizirajućeg enterokolitisa, dojenačkih kolika te prevencije infekcija respiratornog sistema kao i bolničkih infekcija. Takođe, pokazalo se da je efekat zavisi od doze (posebno kad je reč o uticaju na trajanje diareje) te o vrsti, odnosno soju koji se koristi.
 

 


Probiotici u ishrani odojčadi


U ishrani odojčadi posebno je zanimljiv soj Bifidobacterium lactis, probiotik koji se nalazi u primeni u mlečnim proizvodima za odojčad već više od 20 godina u više od 30 zemalja. Sa pomenutim sojem sprovedene su brojne naučne studije sa povoljnim ishodima na zdravlje, a do sada nije utvrđen niti jedan slučaj štetnog delovanja. Pored njega ističe se i Lactobaccillus reuteri.
Nije svejedno koje probiotičke bakterije se koriste u ishrani odojčadi. Efikasnost sojeva dokazana je naučnim istraživanjima te se stoga rezultati istraživanja dobijeni sa određenim sojem ne mogu primenjivati na neke druge neistražene sojeve.
 

 

Vašoj bebi treba Bifidobacterium lactis


Kao što je već pomenuto, bakterije iz roda Bifidobacterium najzastupljenije su u crevnoj mikroflori dojene odojčadi.
Studije koje su proučavale uticaj Bifidobacterium lactis na imunitet pokazale su smanjen broj febrilnih epizoda (povišene temperature), smanjenje učestalosti primene antibiotika kao i učestalosti upale uha te manji ukupni broj dana koje je dete bilo bolesno u one dece koja su primala dojenački mlečni proizvod obogaćen s probiotikom. Zabeležena je i manja učestalost i kraće trajanje infekcije rotavirusom.
Primena Bifidobacterium lactis pokazala se korisnom i kod smanjenja učestalosti i trajanja proliva, bilo da se radi o infektivnim prolivima ili prolivima izazvanim terapijom antibioticima - i kod hospitalizovane dece i kod dece u vrtićima.
Postoje brojni dokazi koji ukazuju na razlike u sastavu crevne mikroflore kod dece koja su u riziku od razvoja atopijskih bolesti. Čini se da su deca koja imaju više bifidobakterija u sastavu crevne mikroflore donekle zaštićena od razvoja alergija. Naime, bifidobakterije moduliraju imuni odgovor u crevu i utiču na "utišavanje" pojačanog (alergijskog) odgovora. Na osnovu tih spoznaja može biti od koristi primena B.lactis u smislu prevencije tj. kao potpora terapije alergija u dece.
 

 


Kada su probiotici najpotrebniji?


Hranu, dodatke, formulu obogaćenu bifidobakterijama detetu posebno obezbedite tokom antibiotske terapije, u vreme kada vladaju rotavirusi u kolektivima - vrtićima. Roditelji čija deca nisu dojena svakako se savetuje da izaberu proizvod sa proverenim probiotikom, tipa Bifidus tj. Bifidobacterium lactis ili u posebnim slučajevima i Lactobacillus reuteri.


Ovaj članak za vas su pripremili stručni saradnici kompanije Nestlé čiji su mlečni preparati za odojčad obogaćeni zdravim bifidobakterijama.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Mama ponosno pokazala 40 šavova nakon cars...
Mama, koja je nakon hitnog porođaja carskim rezom imala 40 šavova u stomaku, ponosno je na društvenim mrežama podelila s...
5
Šta kada beba padne sa kreveta?
Kako roditelji treba da postupe ukoliko beba padne sa kreveta ili stola za prepovijanje? Pročitajte savete pedijatra...
4
Žene su inteligentnije nakon porođaja
Nakon porođaja svaka žena doživljava mali preporod. Ma koliko bila mlada, novopečena mama je zrelija, na izvestan način ...
4
Gde su granice roditeljske brige
Mladi roditelji najčešće preterano reaguju na svaki plač, povraćanje, ili bol u stomaku svog deteta, a beba oseća tu zab...
3





Uloga belančevina (proteina) u prvenciji a...
Belančevine u majčinom mleku pomažu u sprečavanju pojave alergija!
Majke u Srbiji 5 puta češće doje sinove ne...
Do polovine prve godine života 22 odsto dečaka i svega 3,9 odsto devojčica hranjeni su isključivo majčinim mlekom, rezul...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here