|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Učiteljica otkriva kako izgleda jedan dan u produženom boravku i da li je boravak dobro rešenje za dete

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 13.9.2023
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju dnevni raspored. Vide svoje drugare kako već prelaze na drugi zadatak iz radne sveske i motivisano počinju da rešavaju svoje, znajući da će, nakon što svi završe svoje zadatke, izaći na igralište.

image
Treba imati u vidu da jedan učitelj radi sa većim brojem dece, pri čemu ona uglavnom nisu iz istog odeljenja i nemaju isti domaći zadatak. Foto: Freepik.com
/11


O produženom boravku roditelji čija deca ga koriste, imaju različite stavove. Kao i kod svake usluge, i kod ove kvalitet ume da varira. Tako imate produžene boravke u sklopu same škole, ali i privatno organizovane. I među jednim i među drugim ima izuzetno dobrih, a ima i onih u koje ne ispunjavaju uslove koji su potrebni jednom detetu, da bi kvalitetno provelo vreme.

Roditeljima je, naravno, najvažnije da je dete na sigurnom, ali je takođe važno da o njemu brine neko stručan i posvećen.

S druge strane, iako to zakon ne dozvoljava, mnoga deca već sa 8 ili 9 godina ostaju sama kod kuće na nekoliko sati.

Šta je bolje za dete, ostati kod kuće sa, recimo bakom i dekom ili biti u boravku? Odgovor naravno zavisi od toga kakav je boravak u kojem bi dete provodilo vreme.

Kako izgleda dan u boravku?

Nakon završenog poslednjeg školskog časa gomila učenika užurbano pakuje svoje stvari i juri ka izlaznim vratima. Neki odlaze kući, dok ostali nastavljaju druženje u boravku.

Prvih deset do petnaest minuta deca ulaze, skidaju jaknu i obuću, odlažu stvari i sedaju za sto gde će raditi domaći zadatak. Obično je to vreme kada se veliki broj dece haotično kreće kroz prostorije, pa se neretko dešava da izgube svoje stvari ili ih pomešaju sa tuđim, ali na kraju dana one uglavnom pronađu svoje vlasnike.

To je nešto što će se verovatno dogoditi pre ili kasnije, prema tome treba obratiti pažnju na to koje stvari dete nosi sa sobom (i da li je zaista bitno da imaju najskuplji telefon ili lutku).

Produženi boravak je oblik društvene podrške porodici. To je organizovan rad sa učenicima nižih razreda osnovne škole, pre ili posle nastave, kako bi deca bila zbrinuta dok su roditelji na poslu.

Počinje izrada domaćeg zadatka…

Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju dnevni raspored. Vide svoje drugare kako već prelaze na drugi zadatak iz radne sveske i motivisano počinju da rešavaju svoje, znajući da će, nakon što svi završe svoje zadatke, izaći na igralište.

Upravo je to jedan od načina jačanja kolektivnog duha, međusobno podsticanje radi ostvarenja zajedničkog cilja. Često se, upravo iz tog razloga, može videti kako jedno drugome pomažu i objašnjavaju nejasnoće.

Kad god se domaći zadatak uradi ranije, preostalo vreme do ručka koristi se da se provežba to što se tih dana učilo u školi.

Međutim…

Treba imati u vidu da jedan učitelj radi sa većim brojem dece, pri čemu ona uglavnom nisu iz istog odeljenja i nemaju isti domaći zadatak. To bi značilo da on ne može svima u isto vreme da objašnjava zadatke i da mu treba više vremena da se posveti svakom ponaosob, pritom vodeći računa da ne ometa druge. To možda zvuči izvodljivo u teoriji, ali u praksi stvari stoje drugačije.

Nezavisno od uzrasta, deci često popusti pažnja dok čekaju da im učitelj objasni (na kraju često izdiktira) šta da pišu, počinju da se zadirkuju, da prepisuju jedni od drugih i više ni sami ne znaju šta su napisali.

Ali, domaći zadatak je urađen.

Sledi ručak.

„Svi na pranje ruku!“, začuje se glas nakon kojeg opet neminovno sledi ona gužva sa početka. Deca odlaze do česme i potrudićemo se da verujemo da svi temeljno operu ruke. Svako uzima svoj tanjir i seda za sto. Neki su u roku od dva minuta pojeli svoju porciju i idu po dodatak, dok nekolicina gleda u svoju hranu i smišlja kako da vrati pun tanjir. „Nisam gladan.“ ili „Ne sviđa mi se.“ kod učitelja uglavnom ne prolazi.

To je uvek kuvana i nutritivno kvalitetna hrana. Na početku svake nedelje dobijate informaciju šta će kog dana biti na jelovniku, pa u skladu sa tim možete prijaviti ili odjaviti ručak za određeni dan.

Vreme je za igralište, omiljeni deo dana.

Uglavnom se u blizini boravka nađe neki bezbedan prostor na otvorenom – park, plato ili igralište gde deca provode bar sat vremena dnevno ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju.

Fudbal, košarka, preskakanje lastiša, tobogan, ljuljaške, itd. postaju glavna preokupacija.

Ovde treba imati na umu da je nemoguće da jedan učitelj istovremeno posmatra svako dete u svakom trenutku, pa se često dešava da se neko dete spotakne i padne, isprlja ili pocepa odeću, ali sve je to normalno, zar ne?

Dete i treba da bude dete, da slobodno istražuje i razvija se bez preterane zaštićenosti i brige o tome da li će se fleka sa odeće skinuti.

Ukoliko napolju pada kiša, deca ostaju unutra da crtaju, boje i slobodno se igraju. To je vreme kada obično roditelji počinju da dolaze po svoju decu i jedno po jedno odlaze kućama.

Na kraju treba pomenuti da postoji razlika između privatnog i državnog produženog boravka, kao i u svim drugim institucijama.

Početna zamisao je ista, međutim, imajući u vidu ekonomski interes i konkurenciju, privatni boravak ponekad više usluga, bolju organizaciju i opremljenost prostora. Radi i za vreme raspusta, tokom kojeg se organizuju razne radionice i kreativne aktivnosti.

Ukoliko spadate u kategoriju roditelja koja veći deo dana provodi na poslu, ne oklevajte da isprobate i opciju produženog boravka, čak i onda kada ima ko da pričuva vaše dete. Ipak je to mesto gde se uče socijalnim i drugim veštinama, a pritom ne moraju ići svakog dana ili nedelje.

Autor: Elizabeta Aleksov, učiteljica u produženom boravku

Izvor: Zelena učionica

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

TI SI MI sigurno zadnje dete koje ću imati
TI SI MI sigurno zadnje dete koje ću imati. Zadnje dete koje ću ljuljati i uspavljivati. Ti ćeš biti poslednji koji će č...
10
Neću to obući!
Budite otvoreni za detetovo izražavanje kroz način oblačenja, jer tako uštedite živce, i ko zna koliko vremena. Možda će...
4
Šta dete treba da jede?
Pravilna ishrana je neophodna za zdrav rasti i razvoj dečijeg organizma. Sve grupe namirnica moraju biti zastupljene u o...
4
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
4





OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...
Kina zabranila mobilne telefone u svim ško...
Iz kineskog ministarstva navode da ovaj potez štiti učenike i pomaže im da se skoncentrišu na učenje umesto da troše vre...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here