|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Siguran porođaj u Srbiji-standard u svetu, je SKUP

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.10.2015
Ono što je u svetu standard, u Srbiji se plaća! Ne simbolično, već papreno! Bolji uslovi u porodilištu, besplatan epidural kao izbor i mogućnost, prisustvo oca na porođaju, zapravo dostojanstven i normalan odnos prema porodilji koja donosi na svet novo biće... iziskuje ogromnu svotu novca, iako svi uredno mesečno plaćamo zdravstvenu zaštitu, i iako se na sva usta priča o povećanju nataliteta!

image
/11


Ukoliko porodilja želi da se osigura da će porođaj proći bezbolno, da uz nju bude i muž i da boravi u bolničkom apartmanu, treba da plati 70.000 dinara.

 

Ipak, porođaj može da protekne u najboljem redu, a da ne plati ništa. Ako se porodi u bolnici u kojoj je epidural besplatan, apartmani ne postoje, a muž ispred sale čeka radosnu vest.


- Želeo sam da sve prođe kako treba, pa sam ženi platio apartman za četiri dana više od 40.000 dinara, platili smo i epidural, a i moje prisustvo porođaju je koštalo. Da ne pominjem da sam častio lekare i babicu. Svu ušteđevinu smo dali, samo da porođaj prođe bez komplikacija - priča Zoran P. (38), čija se žena početkom godine porodila u GAK “Narodni front”.


U tom porodilištu gde se epidural plaća najavljeno je podizanje cena vanstandardnih usluga. Ipak, direktorka dr Snežana Rakić poriče za “Blic” da su cene skočile.

- Cene nisu promenjene niti će biti. Naš cenovnik za vanstandardne usluge je isti od 2008. Možda će biti menjan, ali tek sredinom naredne godine - kaže dr Rakić, navodeći da se u toj klinici 60 odsto porođaja obavlja uz epidural.


Objašnjavajući razlike u ceni i korišćenju epidurala, navodi da Republički fond za zdravstveno osiguranje ne prepoznaje uslugu anesteziologa.

- Kod nas je to vanstandardna usluga, u drugim porodilištima nije, jer su oni u sklopu KBC-ova, pa im anesteziolozi dolaze s drugih klinika po potrebi. Ipak, nikad nije pitanje da li će anesteziolog biti tu, već je to sigurno. Kad ne bismo naplaćivali epidural, ne bismo imali čime da platimo anesteziologa - naglašava dr Rakić.


Bol se ne podrazumeva
U porodilištima gde je epiduralna anestezija besplatna kažu da to kod njih nije vanstandardna usluga. „Podrazumeva se da se žena bezbolno porađa ukoliko to želi, kod nas je epidural besplatan i nije vanstandardna usluga“, kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK “Višegradska”.


porodilište


U RFZO kažu da bolnice same biraju svoje kadrove u dogovoru s Ministarstvom zdravlja, pa ih tako Fond i plaća.

- Ustanova je dužna da predvidi koji su im specijalisti neophodni. Ministarstvu dostavlja spisak i ministarstvo to uvrsti u kadrovski plan, a RFZO odvoji sredstva za taj broj ljudi. U ovom slučaju GAK “Narodni front” treba s Ministarstvom zdravlja da dogovori kadrove koji će biti plaćani iz Fonda - kažu u RFZO.


Izvor: blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
17
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
8
Magnezijum za zdravu trudnoću i zdrav razv...
Reč je o elementu koji učestvuje u razvoju kostiju i zuba, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i mišića. Budući da ...
6
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5





Milena: Moja porođajna priča
I eto. Toliko stresa, bola, tuge, suza, ni zbog čega. Znala sam da će moja beba doći na ovaj svet. Nemate pojma koliko b...
VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here