|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Stigao je zimski raspust, i šta sad?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.1.2023
Kako organizovati zimski raspust i da li treba učiti na raspustu?

image
U hladnim danima kada je ipak bolje ostati u kući možete organizovati tematske porodične večeri. Foto: Freepik.com
/11


Mnogima je teško da se organizuju u hladnim, zimskim danima pa se gotovo u startu pretpostavlja da će deca i tinejdžeri ove dane odmora provesti dosađujući se kod kuće, provodeći sate i sate uz računar i televiziju. Ali ne mora, a i u krajnjem slučaju ne treba da bude tako.

Iako je zimski raspust drugačiji u odnosu na onaj „pravi“ letnji raspust, jer kraće traje i odvija se u drugačijim vremenskim uslovima, dakle zimi, i on može biti podjednako sadržajan i zanimljiv ako se dobro osmisli i organizuje.

Evo nekih predloga kako možete pomoći vašim školarcima da kreativno organizuju svoje slobodno vreme u toku zimskog raspusta:

Neka osete čari zime

To što je napolju hladno ne znači da deca treba da provedu dane u kući, naprotiv! Ako napolju ne vladaju baš ekstremni zimski uslovi, podstaknite ih da izađu napolje i uživaju u svežem vazduhu i suncu ukoliko ga ima u toku dana. Ako ima snega, eto radosti – može da se pravi sneško, da se sanka, grudva, trči po snegu… Ako su deca strijeg uzrasta predložite im da od snega naprave neke umetničke figure ili građevine poput dvorca, tunela i igloa, mada bi u ovom slučaju i neko od starijih trebao da bude prisutan da ne bi došlo do slučajnog povređivanja usled veće količine snega. Ove aktivnosti su zabavne, ali i začajne za razvoj motorike, a podstiču i maštu, kreativnost, socijalne veštine.

Otputujte negde

Znamo da u ovo vreme to nije lako, suočeni smo i sa opasnostima po zdravlje, ali i brojnim ograničenjima, pa ipak, možete otputovati par dana negde van stalnog mesta boravka, jer deci će ta promena i te kako prijati. Putovanje može značiti odlazak u obližnje izletište, kao i poseta rođacima koji su u drugom gradu ili žive na selu.

Upoznajte svoj grad ili mesto

Ako nemate mogućnost da odete negde, raspust i tada može biti aktivan i znimljiv. Odvojite malo vremena i sa svoji najmlađima malo bolje upoznajte svoj grad ili mesto, obiđite neki park ili izletište, neki spomenik kulture, crkvu ili manastir u blizini vašeg mesta.  Uvek može nešto novo da se vidi, nauči, doživi, a to ne znači da treba otići negde daleko.

Neka nauče neku novu veštinu

Deca tokom raspusta konačno imaju dovoljno vremena i da nauče neku novu veštinu. Podstaknite ih da iskažu svoju kreativnst bilo to crtanje, pisanje, sviranje nekog instrumenta, uvek se može napraviti pravi balans između dokolice i neke korisne aktivnosti. Takođe, možete zajedno sa njima raviti ukrase za jelku ili praznične kolačiće, i to su vredne veštine, a te aktivnosti mogu biti i jako zanimljiv porodični događaj.

Odvojite vreme za kulturne i umetničke sadržaje

Iako su uslovi ove godine značajno promenjeni u odnosu na neke prethodne, odlazak u bioskop ili pozorište, poseta nekom muzeju ili galeriji takođe mogu da budu „sastavni deo“ zimskog raspusta. Odlazak u Gradsku biblioteku, čitaonicu ili neku knjižaru i odabir knjiga koje su u skladu sa interesovanjima i željam školaraca, a koje ne moraju uvek biti deo školske literature, mogu da „obogate“ slobodne dane.

I vreme provedeno kod kuće može biti kreativno i zabavno

U hladnim danima kada je ipak bolje ostati u kući možete organizovati tematske porodične večeri, kada ćete svi zajedno igrati neke od zaniimljivih društvenih igara koje mogu biti i edukativnog karatera ili možete organizovati karaoke takmičenja, gledati neki porodični film, zajedno spremati večeru, kolače ili neki drugi specijalitet. Takođe, zajedno sa svojom decom možete da učite neke zanimljive veštine kao što su: izrada nakita, dekupaž tehnika, origami ili bilo šta drugo što će prijati vašoj deci i vama. U učenju ovih kreativnih veština može vam pomoći internet ili određena tematska literatura koju možete potražiti u biblioteci. Na ovaj način provodite kvalitetno vreme, uspostavljate blisku i otvorenu komunikaciju sa svojim najmlađima, a ona je osnova za tople porodične odnose koji su pak od presudne važnosti za pravilan psihološki i emotivni razvoj dece i mladih.

Da li deca treba da uče za vreme raspusta?

Ako je dete dobar učenik i ako je sa željenim uspehom završilo prvo polugodište, treba ga pustiti da više odmara i igra se, uz to da treba uredno da radi domaće zadatke ako su oni zadati. Ako dete ima poteškoće sa nekim predmetom, treba da odvoji određen vreme da dodatno prouči to gradivo, ali ipak treba ostaviti dovoljno vremena i za odmor.

Uz malo mašte, volje i dobre organizacije i zimski raspust može biti vreme kada se stvaraju divne uspomene, upoznaju novi drugari, uče nove veštine i učvršćuju porodične veze. Zato uživajte u narednim danima i čarima zimskog raspusta.


Izvor: psihoskop.wordpress.com


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
6
Kako od dece pravimo lažove?
Mališani koji su u uzrastu od pet, šest i sedam godina doživeli da ih mame i tate lažu kasnije će mnogo više pribegavati...
4
Dete nas je uhvatilo na delu. O da, dok sm...
Ne znam ni sama kada i kako, ali jedne nedelje ujutro, kada smo mislili da još uvek spava, pored našeg kreveta pojavila ...
4





Livadsko cveće, likovna aktivnost
Iz detinjstva ponesemo samo ono što smo doživeli svim svojim čulima.
Recept za čarobni porodični decembar
Da li ste i vi poželeli da decembar bude posebno magičan za vašu porodicu? Da ga provedete zajedno i da se neizmerno zab...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here