Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Tikvice potiču iz Amerike ali su se vrlo brzo odomaćile i kod nas. Najčešće se koriste male tamnozelene (slične krastavcu) i duguljaste svetle.
Tikvice spadaju u niskokalorično voće bogato vodom i vitaminima C,A,K i folatima i mineralima kalcijumom, kalijumom, fosforom, cinkom, magnezijumom i selenom. Sadrže malo proteina i ugljenih hidrata.
Odlične su za dijetalnu ishranu zbog vlakana koja podstiču probavu i sprečavaju zatvor pa su dobra prevencija raka debelog creva. Snižavaju holesterol, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit i smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara.
Fitonutrijenti iz tikvica smanjuju simptome uvećane prostate.Zbog mangana koga sadrže pospešuje se proizvodnja prolina. Ova aminokiselina je ključna za proizvodnju kolagena i čini kožu zdravijom i pospešuje zarastanje rana.
Zbog svog blagotvornog dejstva tikvica treba često da se nađe na našoj trpezi.