|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

U zimsku šetnju obavezno BEZ DUDE!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 31.1.2023
Šetnje na svežem vazduhu važne su za izgradnju imunog sistema deteta, a niske temperature nisu razlog za ostanak kod kuće. Ipak, potrebno je biti malo oprezniji kada je u pitanju šetnja sa bebom po velikoj hladnoći.

image
Ispod dude se nakuplja pljuvačka koja ima tendenciju da iritira kožu. Foto: Freepik.com
/11


Deca u drugoj godini života podložnija su hipotermiji, odnosno snižavanju unutrašnje telesne temperature ispod normalnog nivoa, a njihovo telo brže gubi toplotu. Zato je važno da mlađu decu oblačite toplije, najbolje u odeću od prirodnih materijala i slojevito. Takođe je dobra ideja da ih pokrijete dok su još u kolicima, jer im je tada hladnije.

 

Kada je najbolje vreme za šetnju?

U kom uzrastu možemo da idemo u šetnju sa bebom kada je napolju hladno? Pedijatri kažu da sa jednomesečnom bebom već možemo da izađemo napolje, uprkos hladnoći. Ako je beba nedonošče, ipak je bolje ostati kod kuće kada su temperature zaista niske, ispod nula stepeni Celzijusa. Iako su u zemljama, u kojima su često ekstremno niske temperature, deca napolju i kada je dosta ispod nule, u našim krajevima nismo prilagođeni takvim uslovima, zbog čega pedijatri savetuju da deca ne izlaze po ekstremno niskim temperaturama.


Najbolje je izabrati vreme oko podneva za zimsku šetnju i ne izlaziti kada je napolju magla ili vetrovito. Neophodno je izbegavati šetnju u večernjim satima i „šetnje” po tržnim centrima, jer se tamo zadržava veći broj ljudi i samim tim brže dolazi do zaraze najčešćim bolestima koje su karakteristične za zimsko vreme.

 

PROČITAJ JOŠ: Decu zimi kupati jednom u tri dana

 

Za prve zimske šetnje sa bebom dovoljno je pola sata, ali kako odrastaju, ovo vreme možete postepeno povećavati. Deca starija od dve-tri godine mogu i duže da budu napolju, sve dok su fizički aktivna, kažu pedijatri.

 

Dudu je bolje ostaviti kod kuće

Deci zimi često „curi“ nos, što nije razlog za preteranu zabrinutost, jer je to sasvim normalna reakcija na hladan vazduh. Samo vodite računa da redovno brišete i sušite njihov nos i područje oko usta, jer se vlažna koža može brzo upaliti. Iz istog razloga, bolje je da beba ne koristi cuclu (dudu) dok hoda, jer se ispod nje skuplja pljuvačka, koja ima tendenciju da iritira kožu u ovoj oblasti.

 

Topla kapa - obavezna oprema za zimske šetnje

Najčešća greška je što roditelji obično premalo ili previše oblače dete za šetnje. Veoma je važno da dete uvek nosi kapu napolju. Bebe gube četvrtinu telesne temperature preko glave.

Nikako nije dobro da dete bude previše obučeno u zatvorenom prostoru. Kao rezultat toga, sposobnost regulacije telesne temperature može se pogoršati i dete je tada podložnije prehladama. Starija deca, koja su aktivnija, skaču i trče, treba da nose nekoliko slojeva, a spoljna odeća treba da bude vodootporna.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto se beba i dalje budi noću (i kako joj pomoći da zaspi)?

 

Kako ćete znati da li je detetu previše hladno? Beba koja nije dobro raspoložena tokom hladne šetnje verovatno će plakati, imati ledene ruke i možda čak i lagano drhtati. Ako primetite ove znake, vratite se u toplo, zagrejte dete i ponudite mu toplo piće.

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Šta sve naučiš samo ako si majka?
Šta je to što sve mame nauče tek kada postanu mame?
4
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
4
Rast zuba
Šta su mlečni zubi i kada se pojavljuju?
3





Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here