|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Začini su biljke ili delovi određenih biljaka koje se u određenom obliku upotrebljavaju radi postizanja arome i ukusa jela. Upotrebljavaju se delovi biljaka koji su najpikantniji i imaju najjače izraženu aromu.

image
/21


Pojedini začini pozitivno deluju na organizam jer sadrže određene materije koji imaju lekovito dejstvo. Začini mogu biti pojedine biljke ili pak mešavina više biljki.

 

Aleva paprika

mlevena crvena, slatka i ljuta, začinska paprika – često se nađe na meniju, većinom u kuvanim jelima, velikog broja stanovnika evropske i svetske kuhinje, prevashodno na trpezama Srednje Evrope, Mediterana, Balkana, Južne Amerike i Azije. I ljuta i slatka Aleva paprika pomažu varenju, a ljuta čini lek protiv usporenog varenja. Bogata je vitaminom C.

 

Ljuta paprika

pojačava cirkulaciju i znojenje te pročišćava znojne žlezde, pročišćava creva, uništava parazite u crevima, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka.

 

Biber

je jedan od najpopularnijih začina. Može biti u zrnu ili mleven. Njegovo lekovito svojstvo je da povećava apetit. Pošto veoma brzo izgubi aromu, preporučuje se da se melje neposredno pre upotrebe.

 

Beli luk

se uglavnom koristi u svežem stanju. U narodnoj medicini se koristi za lečenje organa za disanje, srca i krvnih sudova, glavobolje, nesvestice, organa za varenje, kožnih bolesti.

U naučnoj medicini se koristi gotovo isto kao i u narodnoj. Ulazi u sastav raznih preparata za izazivanje apetita, za jačanje, kao stimulans živčanog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arteroskleroze i dečjih glista, kao efikasno antiseptično preventivno sredstvo protiv raznih zaraznih bolesti kao što su tifus, grip, difterija, kolera, protiv hroničnog bronhitisa, velikog i običnog kašlja, u obliku kašice za lečenje čireva i uboja.

 

Celer

Koristi se i list i koren, uglavnom kao dodatak supama i čorbama, ali i varivima. Čitava biljka je hranljiva, i okrepljujuća; može se iscediti, a sok se upotrebljava za zglobove i zapalenja urinarnog trakta. Seme, koje se prikuplja nakon što biljka procveta u drugoj godini, je baza za homeopatski ekstrakt koji se upotrebljava kao diuretik. Koren je efikasni diuretik koji se koristi za kamen u bubregu. Takođe upotrebljava se kao lek za otklanjanje probavnih smetnji.

 

Mirođija

se koristi u svežem i sušenom stanju. Ona pojačava rad bubrega, ublažava grčeve u stomaku (čaj), jača otpornost organizma. Veoma je čest začin, koji se koristi kao dodatak čorbama, varivima, sosovima, turšiji, ne kaže se džabe “On je u svakoj čorbi mirođija”.

 

Peršun

se uglavnom koristi svež. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. On pojačava apetit i povoljno utiče na rad bubrega; peršunovo ulje deluje povoljno kod grčeva.

 

Lovorov list

potiče iz mediteranskih zemalja i posebno se koristi za pripremu jela od pasulja, soje, kupusa, pečurki i paradajza. Smanjuje nadimanje.

 

Bosiljak

koristi se lišće (sveže ili sušeno). Uglavnom se dodaje jelima od paradajza, na samom kraju kuvanja, radi jače arome. Ima umirujuće dejstvo, pospešuje varenje i otvara apetit.

 

Origano

je veoma aromatičan. Najviše se koristi u italijanskoj, španskoj i grčkoj kuhinji. Dobar je za lečenje disajnih organa, glavobolje, prehlade i pomaže varenju.

 

Ruzmarin

ima jak miris. Najčešće se koristi u italijanskoj kuhinji kao dodatak u supama, čorbama, marinadama.

 

Nana ili menta

ima osvežavajući miris i ukus te se dodaje teškim jelima. Ona olakšava varenje i pomaže u odvikavanju od pušenja.

 

Majčina dušica

ima oštar ukus te se koristi uglavnom za čorbe od paradajza. Ona umiruje živce i pomaže pri stomačnim tegobama. Kao čaj, ona pomaže pri otklanjanju promuklosti i pročišćavanju disajnih puteva i krvi.

 

Hren

upotrebljava se koren, uglavnom kao dodatak salatama i varivima. Ima oštar, ljut ukus i treba ga obazrivo koristiti. Ima najviše vitamina C od svih biljaka. Koristi se kod lečenja glavobolje, obolelih disajnih organa, zatim jača krvne sudove, ublažava dijabetes, snižava krvni pritisak, pojačava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma.

 

Seme aniša

deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje i odvod štetnih sokova iz organizma, čisti krv i jača živce, čisti pluća od sluzi, želudac i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju i otklanja nesanicu.

 

Kapar

koriste se pupoljci biljke (marinirani), kao i sušeno seme, kao dodatak salatama i sosovima. Podstiče varenje i otvara apetit.

 

Majoran

aromatičan je i koristi se u čorbama, varivu, pečurkama, jelima od sira. Sadrži vitamine A i C, a smiruje kašalj i prehladu.

 

Đumbir

se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah. Zastupljen je u Indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, čorbi, sosova, pirinča, kao i poslastica.

 

Kari

pravi se kao kombinacija nekoliko začina (cimet, kardamom, karanfilić, kim, korijander, crni biber) koji se melju u prah. Osnovni je začin indijske kuhinje.

 

Korijander

spada među najstarije začine, a potiče iz jugoistočne Evrope. Veoma je aromatičan i koristi se u obliku zrna, praha i u svežem obliku. Listovi podsećaju na peršunov list i dodaje se jelima na samom kraju. Zrno i prah se koriste posebno u indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, ali i poslastica. U našoj kuhinji se koristi u obliku zrna, kao dodatak turšiji. Prirodni je diuretik, čisti bešiku, pomaže probavu, olakšava probleme mučnine, morske bolesti i povraćanja, ublažava kožne upale.

 

Kardamom

koristi se u zrnu i prahu i jedan je od najskupljih začina na svetu. Posebno je omiljen u Indiji, Švedskoj i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Kardamom se koristi u mešavinama začina, za pripremanje jela od povrća, karija i slatkiša (indijski puding, švedske pogačice). U arapskim zemljama dodaje se crnoj kafi. Pomaže probavu, osvežava dah, podstiče rad srca, jača pluća. Treba ga koristiti u malim količinama.

 

Pimet

popularan je u Meksiku, Indiji i Jamajci. Ima sličan ukus biberu, ali nema toliku ljutinu i oštrinu. Prijatnog je mirisa i koristi se za čorbe, pikantne umake, turšiju, kolače.

 

Cimet

aromatična kora tropskog cveta koji se koristi i kao prah. Koristi se kao dodatak poslasticama, a na Dalekom Istoku i u Indiji i za pripremu slanih jela. On okrepljuje telo i deluje antiseptično i detoksično na organizam, poboljšava probavu, podstiče znojenje, koristan je kod prehlada i kašlja. Koristi se u malim količinama i u kombinaciji sa drugim začinima.

 

Kim

koristi se seme koje je tamno braon boje, kao dodatak jelima od mahunarki, kupusa, pecivu i hlebu, krem sirevima. Kim u svežem obliku (list) koristi se kao dodatak salatama, barenom povrću i sosovima. Bogat je proteinima i olakšava varenje i ublažava grčeve u stomaku, posebno se daje novorođenim bebama u obliku blagog čaja.

 

Vanila

se koristi kao šipka, prah ili ekstrat vanile za pripremu kolača i ostalih poslastica.

 

Karanfilić

osušeni cvetni pupoljci jakog, prijatnog mirisa i gorkasto -ljutkastog ukusa. Za postizanje arome dovoljno je svega nekoliko klinčića. Deluje kao antiseptik.

 

Muskat

morski oraščić - plod tropske biljke (malajskog drveta) koji se prilikom upotrebe renda i dodaje slanim i slatkim jelima, žitu, varivima, kremovima, pudinzima i sosovima. Prijatnog je mirisa. On ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkcije srca i mozga. Muskatni orah se koristi u malim količinama i ne treba ga davati deci.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
21
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
8
Ginekološki pregledi štite od raka grlića ...
Srbija je 2002. godine, kada je objavljena poslednja velika svetska analiza, bila na prvom mestu u Evropi po broju žena ...
4
Nove preporuke u svetu gastroenterologije
Beograd je još jednom bio centar gastroenterologije, ali je mnogo značajnije to što će ovakvi naučni sastanci i razmena ...
4





Voda
Odmah pored vazduha, voda se ubraja u najpotrebniji element potreban za život. Prosečno ljudsko telo sastavljeno je od 6...
Surutka: Čisti creva, leči upale
SURUTKA, koju su mnoge mlekare ranije smatrale otpadom, danas je u dijetoterapiji namirnica „broj jedan“. Preporučuju je...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here