|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 pitanja i dilema svake trudnice

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 15.8.2022
Drugo stanje nameće mnoge dileme, strahove i pitanja. Izdvojili smo pet najčešćih na koja odgovaraju dr Ljubica Presetnik, ginekolog-akušer, i dr Ljudmila Ćorić, stomatolog.

image
Sada ima dovoljno lekova za koje je dokazano da ne ostavljaju nikakve posledice na plod. Međutim, i njih treba piti samo po preporuci lekara, ako je zaista neophodno i to što kraće. Pregnant eat photo created by gpointstudio - www.freepik.com
/11


 

DA LI SMEM DA PIJEM LEKOVE?


Lekove u trudnoći treba izbegavati koliko god je to moguće, kaže dr Ljubica Presetnik, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja „Jedro“ u Beogradu, jer većina medikamenata nije detaljno ispitana na ljudskoj populaciji.

To znači da nije utvrđeno da li sastojci leka prolaze kroz tkivo posteljice – tkivo koje bi trebalo da čuva plod od negativnih uticaja.

– Međutim, to ne znači da žena, dok je u drugom stanju, ne sme da popije nikakav lek i da mora da trpi bolove. Farmaceutska industrija napreduje iz godine u godinu, tako da sada ima dovoljno lekova za koje je dokazano da ne ostavljaju nikakve posledice na plod. Međutim, i njih treba piti samo po preporuci lekara, ako je zaista neophodno i to što kraće – objašnjava doktorka.

Ona navodi da pojedini lekovi protiv povećane funkcije štitaste žlezde ili povišenog krvnog pritiska nikako ne smeju da se uzimaju, dok je upotreba drugih dozvoljena, ali da to nijedan pacijent ne može da zna i da zato mora da se obrati svom lekaru.

Stoga je bitno da žene ne uzimaju terapiju koja im je propisana pre trudnoće.


PROČITAJ JOŠ: Na koga će ličiti vaša beba?


DA LI KOZMETIKA ŠKODI PLODU?

Na svim biljnim gelovima i kremama, kaže dr Presetnik, treba jasno da piše smeju li da se koriste u trudnoći ili ne.

– Neke biljke sadrže materije koje mogu da izazovu kontrakcija i zato trudnice treba da provere da li je preparat namenjen i njima. Treba da izbegavaju i farbe koje sadrže toksične materije, naročito amonijak, i da kupuju one na biljnoj bazi.


KOLIKO SU VARIČELE OPASNE?

Varičele, poznatije kao ovčije boginje, spadaju u red infektivnih bolesti koje većina ljudi preleži u detinjstvu ili ranoj mladosti, što bi značilo da većina trudnica ima prirodnu zaštitu od zaraze.

Pacijentkinjama koje još nisu preležale ovčije boginje dr Ljubica Presetnik savetuje da izbegavaju kontakt sa obolelima od ove zarazne bolesti, naročito u prvom trimestru, jer infekcija u početnoj fazi trudnoće može loše da se odrazi na plod.

U najvećem broju slučajeva sve se završava prekidom trudnoće zbog teških anomalija ploda. Trudnice će, kaže doktorka, svakako i same znati da se klone dece i osoba kojima su izbile crvene tačkice ili plikčići kao siguran znak ovčijih boginja.

Međutim, problem predstavljaju svi koji su zaraženi a nemaju promene na koži.

– Najveći rizik je u periodu inkubacije. To je vreme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih znakova bolesti, a koji kod varičela obično traje od jedne do tri nedelje. Karakterišu ga malaksalost, glavobolja i slabost, pa zaražena osoba izgleda kao da je prehlađena. To je razlog više da se trudnice klone prehlađenih osoba jer može da se desi da se pod simptomima obične prehlade krije inficiranost varičelom – kaže doktorka i dodaje da kontakt s virusom varičele u drugom ili trećem trimestru nije opasan, bez obzira na to da li trudnica oboli ili ne. U takvim situacijama lekari eventualno savetuju proveru antitela na varičelu.

 

PROČITAJ JOŠ: Neverovatne činjenice o trudnoći

 
DA LI BAVLJENJE SPORTOM ŠKODI BEBI?

Fizička aktivnost prija trudnicama i pomaže im da bolje spavaju, ublažava bolove u leđima, smanjuje otoke na rukama i nogama... Osim toga, vežbanje omogućava trudnici da se psihofizički oseća bolje i da se, kad dođe vreme porođaja, lakše porodi.

Doktorka na prvom mestu preporučuje hodanje i plivanje, ali ne u hladnoj vodi. Takođe, važno je da trudnice izbegavaju nagle pokrete, skakanje i ronjenje. Po izlasku iz vode obavezno treba da promene kupaći kostim i da ne sede na mokroj podlozi.

– Trudnicama se preporučuju pilates, joga i sve fizičke aktivnosti kojima se ne povećava aktivnost trbušne muskulature, s tim što ni sa čim od toga ne treba preterivati. Vožnju bicikla i rolera treba izbegavati zbog rizika od pada i povreda – zaključuje dr Presetnik.


KAKO DA SAČUVAM ZUBE?


Pranje zuba, kaže stomatolog dr Ljudmila Ćorić, može nekada kod trudnica da izazove mučninu, pa mnoge žene prestaju da peru zube.

– Ako im pasta stvara mučninu, neka traže drugu koju će moći da podnesu. Ukoliko je problem četkica, rešenje je koristiti mekšu. Ako ipak ne pronađu odgovarajuće rešenje, a desni ih bole i krvare, zube mogu da očiste zubnim koncem – savetuje doktorka.

 

PROČITAJ JOŠ: Stvari koje treba da uradite pre bebinog rođenja


Ona navodi da se u praksi još uvek dešava da trudnice trpe jak bol i muče se samo zato što misle da ne smeju da se podvrgnu nikakvoj stomatološkoj intervenciji.

Tačno je, kaže dr Ćorić, da trudnoća iziskuje poseban oprez, ali u slučaju otoka desni, krvarenja i kada zubi bole neophodno je javiti se lekaru. To važi za svaki trimestar, a za sve ostale intervencije koje nisu hitne najpovoljniji je drugi trimestar, dakle od četvrtog do sedmog meseca.

– U prva tri meseca i pred kraj trudnoće treba raditi samo preglede i hitne intervencije. Sve što može da sačeka bolje je ostaviti za drugi trimestar ili za period posle porođaja.


Izvor: zena.blic.rs

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
14
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
7
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
5
Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vežbama ojačati trbušne mišiće?
4





Prvih 1.000 dana: ishrana u trudnoći
Tokom trudnoće ishrana majke mora da sadrži dovoljnu količinu energije i hranljivih materija kako bi se zadovoljile potr...
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here