|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Aditivi-svakodnevni pratioci naše ishrane

dipl.ing. Danijela Novaković, 22.2.2013
Koliko često ste se zapitali, čitajući deklaraciju nekog proizvoda, šta sve znače one silne E oznake, odnosno šta mi to kroz hranu još jedemo?

image
/11


 

Dakle, aditiv je svaka supstanca koja se, bez obzira na njenu hranljivu vrednost, ne koristi kao namirnica niti predstavlja karakterističan sastojak namirnice, ali se iz tehnoloških razloga dodaje namirnici u toku proizvodnje, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili čuvanja, i direktno ili indirektno preko svojih međuproizvoda postaje ili može da postane njen sastojak. Njihova osnovna namena je poboljšanje i očuvanje kvaliteta, stabilnosti ili organoleptičkih osobina proizvoda pri čemu aditiv ne sme da menja prirodu, sastav i kvalitet proizvoda.

Svi aditivi označeni su velikim slovom E i najčešće trocifrenim brojem (sa izuzetkom modifikovanih skrobova).

Prema pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive, razvrstani su u 22 grupe: Boje, Konzervansi, Antioksidansi, Kiseline, Regulatori kiselosti, Zgušnjivači, Stabilizatori, Emulgatori, Emulgujuće soli, Sredstva za želiranje, Humektanti, Sredstva za dizanje testa, Učvršćivači, Sredstva protiv zgrudvavanja, Pojačivači aroma, Sredstva protiv stvaranja pene, Sredstva za glaziranje, Sredstva za tretiranje brašna, Propelenti, Zaslađivači, Sredstva za povećavanje zapremine, Modifikovani skrobovi.

 

Da li je moguće proizvoditi hranu bez aditiva?
Gotovo da nije moguće, a razlog je što bi hrana proizvedena bez aditiva imala daleko lošija, pre svega, organoleptička svojstva, i potencijalno bila izloženija kvarenju, a ako imamo u vidu činjenicu da industrijski proizvedenu hranu treba da koriste široke narodne mase, onda je njihova upotreba sasvim opravdana i samim tim što se ovakva hrana pre upotrebe neretko skladišti duži vremenski period. Dakle, u industriji su u 95% slučajeva neizbežni.

Prost primer neophodnosti aditiva je pravljenje bistrog soka od jabuke. Zamislimo da imamo na raspolaganju besprekorno zdravu sirovinu, idealnog hemijskog sastava, boje i ukusa, od nje bi smo dosta lako u fabrici dobili dobar sok od jabuke. Međutim, ukoliko želimo da naš sok od jabuke ne potamni potpuno nakon par sati, moramo na primer dodati malo limunske kiseline (E330) koja bi usporila procese oksidacije ili primeniti neko slično rešenje. Loš kvalitet sirovine, dodatno komplikuje postupak.

Sa druge strane, i u kućnim uslovima se neretko koriste aditivi a da ni ne razmišljamo o njima. Prost primer je korišćenje konzervansa, vinobrana, limuntusa prilikom pripremanja zimnice.

 

Šta je to ADI?
Kako aditivi nisu prirodan sastojak hrane kojoj se dodaju, sa sobom nose i izvestan zdravstveni rizik, tako da su količine koje su dozvoljene za dodavanje strogo određene zakonskim odredbama i pravilnicima.

Samim tim, Svetska zdravstvena organizacija je propisala ADI vrednosti za svaki aditiv. To je maksimalna preporučena (dozvoljena) dnevna količina izražena po kilogramu telesne mase.

Problem nastaje kada se prekorače vrednosti ADI, i to najčešće konzumacijom velikog broja prerađenih proizvoda na dnevnom nivou, a pri tome sve sadrže isti aditiv.

 

 

Kako smanjiti unos aditiva u organizam?
Iako je pomenuto da su aditivi skoro neizbežni, ipak, pametnim odabirom hrane značajno možemo smanjiti njihov unos u organizam. Sveže voće i povrće ne sadrži aditive, ali tada treba voditi računa o tome,  pod kojim uslovima su biljke gajene (herbicidi i pesticidi nisu aditivi, ali je često njihov povećan unos opasniji). Hrana koju pripremamo u domaćinstvu ima znatno manju količinu aditiva. Konditorski proizvodu mogu biti problem (slatkiši i čuvene "grickalice") ukoliko ih konzumiramo u enormnim količinama, što je često slučaj.

Izbegavajte konzumaciju proizvoda koji zahtevaju visok stepen prerade. Što se proizvod više udaljava od prirodne sirovine, to je potreba za korišćenjem aditiva veća, odnosno, aditivi pomažu da se ta razlika premosti. Pažljivo čitajte deklaraciju proizvoda, ona je nosilac svih informacija o proizvodu. Prema pravilniku o deklarisanju prehrambenih proizvoda, deklaracija mora biti odštampana na vidnom mestu, na jeziku razumljivom za većinu stanovništva te zemlje i mora sadržati određene informacije o proizvodu, kao što su: sastav, način upotrebe, rok trajanja, napomene, ime proizvođača i uvoznika (ukoliko je proizvod uvežen), kao i bar kod...

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Gde se rodiš – tako se i hraniš?
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni fakt...
5
Transplatacija hematopoetskih matičnih ćelija
Transplatacija hematopoetskih matičnih ćelija će postati standard u okviru brige za mnoge pacijente sa definisanim konge...
4
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2





Kesten kao lek
Pitomi kesten ili castanea sativa je visoko drvo sa bujnom i velikom krošnjom, poreklom iz jugoistočne Evrope i Male Azi...
Saveti nutricioniste - najbolje čorbe za z...
Supa ublažava prehladu, dokazali su naučnici. Neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih pu...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here