|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pušenje u trudnoći udvostručuje rizik od iznenadne smrti bebe, tvrdi naučnici

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.4.2019
I SAMO jednom cigaretom na dan, ako ste trudni, rizikujete život svoje nerođene bebe, kažu stručnjaci.
Ključne reči:

image
/11


Studija koja je objavljena u časopisu Pediatrics analizirala je podatke o pušenju tokom trudnoće iz podataka američkih centara za kontrolu bolesti i prevenciju rođene i umrle novoronđenčadi između 2007. i 2011. godine i utvrdila da se rizik od smrti povećava za 0,07 sa svakom dodatnom cigaretom.

Podaci govore kako svake godine u SAD-u ima oko 3.700 iznenadnih smrtnih slučajeva bebi, a vodeća autorka studije dr. Tatjana Anderson procenila je da bi, kad trudnice ne bi pušile, to bilo oko 22 posto.

Kako bi proučili uticaj pušenja na rizik od iznenadne smrti bebe, naučnici su analizirali navike budućih mama koje puše. Pokazalo se kako su žene koje su smanjile potrošnju cigareta u trećem tromesečju, imale 12 posto manji rizika od iznenadne smrti njihovih beba.

“Doktori bi trebali razgovarati sa svojim pacijentima i govoriti im da prestanu da puše. No, ako ne možete, barem pokušajte smanjiti jer će i to nešto značiti za vaše i bebino zdravlje", poručila je autorka studije Tatiana Anderson koja smatra kako je svaka cigareta i te kako važna.

Prevod: index

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uloga placente (video)
Nakon implantacije, iz perifernih ćelija blastocista, razvija se deo strukture zvan placenta, koji služi kao veza između...
5
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Pregledi u trudnoći i njihov redosled
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
5
TAJNI ŽIVOT NEROĐENE BEBE
Da li znate šta beba radi dok raste i razvija se u vašem stomaku?
4





Sve što treba da znate o gestacionom dijab...
Gestacioni dijabetes je privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći. To je stanje koje nastaje kada zbog ...
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image
Click Here