|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Pitomi kesten ili castanea sativa je visoko drvo sa bujnom i velikom krošnjom, poreklom iz jugoistočne Evrope i Male Azije. Njegov sastav je idealan za ishranu ljudi obolelih od bubrežnih i srčanih oboljenja...
Ključne reči:

image
/11


 

Jedna krošnja kestena godišnje daje i do 200 kg ploda, a stablo može biti staro i do 500 godina. Nekada su ogromne kestenove šume prekrivale veliki deo Evrope, a danas su se zadržale na većim prostranstvima u mediteranskim zemljama.

 

Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrednost, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg ima oko 44%, zatim šećer, oko 4%, belančevina i oko 2% masti.

 

Vitamini u kestenu

Kesten je bogat  vitaminima grupe B (vrlo velika količina vitamina B1), vitaminom A, a ima i malo vitamina C.

 

Minerali u kestenu

Takođe je bogat kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar i mangan. Njegov nedostatak je taj što je siromašan natrijumom, ali vrlo je pogodan u ishrani bolesnika kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Energetska vrednost ploda kestena u 100 grama je 878 kJ (215 kcal). U plodu ima eskulina, sterola, kvercitina, kumiranskih derivata.

 

U gastronomiji se od kestena pripremaju razne supe, gulaši, pirei, dodaci jelima kao i poslastice.

 

Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u ishrani iscrpljenih, starih osoba i dece.

 

Kesten ima prednost u odnosu na žitarice jer deluje bazično te je pogodan u ishrani obolelih od reumatskih bolesti i gihta.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Od danas domovi zdravlja u Srbiji rade i noću
Domovi zdravlja u celoj Srbiji od danas rade u tri smene, a cilj uvođenja 24-časovnog rada je da se, kako je saopštilo M...
4
Ove tri navike tiho oštećuju vaš mozak
Iako možda ulažete značajna sredstva u dodatke ishrani i posebne dijete za poboljšanje zdravlja mozga, neke naizgled bez...
4
Tikvice
Tikvice potiču iz Amerike ali su se vrlo brzo odomaćile i kod nas. Najčešće se koriste male tamnozelene (slične krastavc...
3
Sprečite preterano znojenje
Za razliku od normalnog znojenja, koje nastaje zbog fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temperature...
3





Optimalna težina i unos kalorija
Idealna težina održava se pravilnom ishranom, aktivnim fizičkim vežbanjem, uzimanjem hrane svesno, u vreme kada je organ...
Kesten kao lek
Pitomi kesten ili castanea sativa je visoko drvo sa bujnom i velikom krošnjom, poreklom iz jugoistočne Evrope i Male Azi...



Anketa

Forumi
jabudic

Da li ste aktivan clan u na nekom drugom forumu?

Da (32%)

Ne (68%)


Ukupan broj glasova: 113

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here