|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (27.03.-31.03.2018.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Pitomi kesten ili castanea sativa je visoko drvo sa bujnom i velikom krošnjom, poreklom iz jugoistočne Evrope i Male Azije. Njegov sastav je idealan za ishranu ljudi obolelih od bubrežnih i srčanih oboljenja...
Ključne reči:

image
/11


 

Jedna krošnja kestena godišnje daje i do 200 kg ploda, a stablo može biti staro i do 500 godina. Nekada su ogromne kestenove šume prekrivale veliki deo Evrope, a danas su se zadržale na većim prostranstvima u mediteranskim zemljama.

 

Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrednost, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg ima oko 44%, zatim šećer, oko 4%, belančevina i oko 2% masti.

 

Vitamini u kestenu

Kesten je bogat  vitaminima grupe B (vrlo velika količina vitamina B1), vitaminom A, a ima i malo vitamina C.

 

Minerali u kestenu

Takođe je bogat kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar i mangan. Njegov nedostatak je taj što je siromašan natrijumom, ali vrlo je pogodan u ishrani bolesnika kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Energetska vrednost ploda kestena u 100 grama je 878 kJ (215 kcal). U plodu ima eskulina, sterola, kvercitina, kumiranskih derivata.

 

U gastronomiji se od kestena pripremaju razne supe, gulaši, pirei, dodaci jelima kao i poslastice.

 

Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u ishrani iscrpljenih, starih osoba i dece.

 

Kesten ima prednost u odnosu na žitarice jer deluje bazično te je pogodan u ishrani obolelih od reumatskih bolesti i gihta.

 

Začini
Začini su biljke ili delovi određenih biljaka koje se u određenom obliku upotrebljavaju radi postizanja arome i ukusa je...
6
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
5
Saveti nutricioniste - najbolje čorbe za z...
Supa ublažava prehladu, dokazali su naučnici. Neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih pu...
3
Kako da napokon skinete salce sa stomaka
Ne postoji trik koji će učiniti da za tri dana nemate ni grama masti, ali evo šta zaista može da vam pomogne.
3


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




image
Duškić
I mama je oduševljena CortinaT kremom
Odlična krema, meni čim je hladno vreme izlaze mali lišaji, peruta mi se koža lica, rešenje je CortinaT krem. Mama koja živi na selu, takođe koristi, za ruke, lice , laktove, apsolutno za sve. Posebno joj odgovara zbog blagog mirisa, u poslednje vreme je guše ti mirisi jaki. Kad sam bila kod nje sa decom nisam ni nosila, kod nje ima u rezervi uvek.  Više >>
image

Plazma sa malinama
Kuvar: aleksandrici
Odlična !
Click Here