|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Najčešće letnje infekcije - Opasnost "vreba" u hrani, piću, na bazenu...

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 24.7.2016
U letnjem periodu su česte infekcije zbog bakterija, virusa, gljivica, parazita. Uzrok dijereje mogu biti prljave ruke, neoprano voće i povrće, zagađena voda za piće

image
/11


Toplo letnje vreme, praćeno visokim temperaturama, izuzetno pogoduje razmnožavanju bakterija, virusa, gljivica, parazita. Oni vrebaju pogodan trenutak da izazovu crevne infekcije, upale uva, probleme sa kožom, pa i najotpornijim osobama mogu da pokvare uživanje. Bakterije i virusi se obično "naseljavaju" u namirnice, dok gljivice "obožavavaju" bazene.


CREVNE INFEKCIJE

Izazivaju ih različiti mikroorganizmi karakteristični za letnji period. Uzročnici mogu biti bakterije, virusi ili paraziti, kao i njihovi produkti - toksini. Najčešće se javljaju konzumiranjem kontaminirane hrane, vode ili zbog direktnog kontakta sa bolesnim osobama. Posledice infekcije su povraćanje i dijareja, a do nje dolazi zbog neopranog voća i povrća, zagađene vode za piće, koja se koristi i za led ili pranje zuba, ali i prilikom boravka na kruzerima, u bazenima. Može da se prenese i prljavim rukama. Podjednako su joj podložna deca i odrasli, ističe infektolog docent dr Miloš Korać, načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Virusi koji dospeju u creva, oštećuju sluzokožu, dovode do poremećaja apsorpcije vode i elektrolita, zbog čega i nastaje dijareja. Posle kratke inkubacije, simptomi su stomačni grip, povišena temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i dijareja. Traju dva, tri dana i spontano prestaju. U izuzetnim situacijama, kod starijih osoba koje imaju hronična oboljenja i slabiji imunitet, tegobe mogu da traju i deset dana.

S druge strane, bakterijska oboljenja digestivnog trakta obuhvataju crevne infekcije i intoksikacije, odnosno trovanje hranom koje izaziva bakterija staphilococcus aureus. Ona proizvodi toksin, koji se najčešće nađe u mlečnim i mesnim proizvodima, sladoledu ili mlevenom mesu. Posle nekoliko časova od jela, javlja se povraćanje i dijareja. U ovoj situaciji je dobro što bolest traje kratko i prolazi spontano. Osim oralne terapije, a u težim slučajevima davanja infuzije, druga nije potrebna.

- Infekcije izazvane salmonelom, šigelom i ešerihijom koli su mnogo ozbiljnije. Ova vrsta crevnih infekcija nastaje unosom termički neobrađene hrane, jaja, mlevenog mesa i mlečnih proizvoda ili vodom zagađenom bakterijama. Inkubacija traje od osam sati do dva dana, a onda dolazi do skoka temperature praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u trbuhu i dijarejom. U stolici mogu da se nađu tragovi krvi ili sluzi. Bolest traje nekoliko dana, ali može biti praćena komplikacijama. Uz odgovarajuću rehidraciju, kod najvećeg broja bolesnika dolazi do spontanog izlečenja. Samo mala deca, stari i hronični bolesnici teže podnose ovakve infekcije, zbog čega dobijaju antibiotsku terapiju.


UPALA UVA

Često se javlja leti kod dece i odraslih, kao posledica zapaljenja spoljašnjeg ušnog kanala, poznatog kao "plivačko uvo", jer obično nastaje posle kupanja u rekama, bazenima, moru... Može da se javi i zbog znoja koji se sliva u ušni kanal i nagriza kožu ili čačkanjem uva, koje se na taj način povređuje. Ozleđena koža je pogodno mesto za prodor bakterija i gljivica, koje dovode do upale, objašnjava otorinolaringolog profesor dr Vojko Đukić iz Klinike za otorinolaringologiju (ORL) i maksiofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Upala obično počinje svrabom i crvenilom ušnog kanala, zatim se oseća bol na dodir i "puno" uvo, uz slabiji sluh zbog začepljenosti. U spoljašnjem kanalu se stvara i zadržava gnoj, a on se zbog otoka sužava i remeti normalan sluh, pa i kvalitet života. Nekada je bol izuteno jak, sa crvenilom i otokom vidljivim sa spoljašnje strane uva. Može da se preseli i na limfne čvorove vrata. Simptomi upale se javljaju brzo, manje od 24 sata od infekcije, pa je potrebno odmah potražiti lekara. Na alternativno lečenje bi trebalo zaboraviti, jer može biti kontraproduktivno i dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Dr Vojko Đukić upozorava da uši nikako ne treba čačkati, jer se u kanalu nalazi cerumen, mast koja štiti kožu. Ako se štapićima za uši temeljno čisti, uklanja se prirodna zaštita i otvara put infekcijama. U normalnim količinama cerumen pomaže samošičćenju ušiju, zbog čega ga ne treba uklanjati. Upotrebom štapića može da se dublje potisne, izazove stvaranje čepa, koji pritiskom na bubnu opnu može da je ošteti, čak izazove i oštećenje sluha. Ako cerumena ima u većoj količini, bolje je obratiti se lekaru da to očisti na pravi način.



GLjIVICE

Iako se javljaju stalno, najveću pažnju izazivaju leti, jer "vrebaju" sa bazena, iz javnih kupatila, svlačionica, iz papuča, sa ležaljki i stolica, peškira, češlja, kape, kačketa... Naseljavaju skrivene delove tela, poput nožnih prstiju, pazuha, prepona, sluzokože i noktiju.

Leti im pogoduje toplota, vlaga, slaba periferna cirkulacija, tesna obuća... Da bi se izbegle, uz dobru higijenu i zaobilaženje tuđih ličnih stvari, treba nositi komotnu obuću, po moguđstvu sa otvorenim stopalom i redovno menjati čarape. Posle kupanja, kritične delove tela treba dobro osušiti i staviti neutralni puder, savetuje dermatovenerolog docent dr Željko Mijušković, iz Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije.

Najčešće se javljaju kod pada imuniteta. Mogu da zahvate celu površinu kože, kao i sluzokožu, posebno usnu duplju, vaginu i polni organ muškarca. Sa noktiju ih je najteže otkloniti. Mogu da napadnu ceo nokat, deo bliži ivici ili samo koren. Žućkaste, uzdužne pruge na noktima i beličasta boja, kao i zadebljanje, ukazuju na gljivičnu infekciju. Dugo se leči specifičnom terapijom, koja traje do četiri meseca ili duže.

- Često se javljaju između nožnih prstiju, najviše kod sportista i osoba sa pojačanim znojenjem stopala. Postoje i oni koju imaju gljivice, a ne obolevaju, pa infekciju prenose drugima. Zato je menjanje obuće i garderobe sa drugima apsolutno ne preporučljivo, kao i hodanje bez papuča pored bazena. Međutim, svako perutanje kože i vlaženje između prstiju ne znači da uvek da je reč o infekciji. Da biste bili sigurni, neophodno je uraditi mikološki pregled, tzv. strugotina kože. Najmanje sedam dana pre pregleda ne treba taj deo kože tretirati nekom terapijom. U protivnom, dijagnoza nije dobra, kao i terapija i lečenje. Pacijent mora da bude strpljiv jer lečenje traje nekoliko meseci - savetuje Mijušković




Izvor: novosti.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
23
Šta da radite kada kašalj jednostavno neće...
O pušačkom kašlju smo razgovarali sa Doc. dr Violetom Kolarov, pulmologom iz Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenic...
5
Srbiji preti epidemija morbila i rubeola!
Stručnjaci upozoravaju da je zbog oslabljenje imunizacije moguće širenje zaraze iz Rumunije, Bugarske i Makedonije na na...
4
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
4





Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here