|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ovako izgledaju prva 24 sata nakon porođaja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 28.8.2021
Prvi dan nakon porođaja za ženu koja je upravo postala mama pravi je vrtlog emocija.

image
U satima nakon porođaja sledi pravi vrtlog emocija i sreće, ali i svi postporođajni problemi. Foto: Freepik.com
/11


Evo kako izgledaju prva 24 sata za mnoge žene, nakon što na svet donesu mali smotuljak sreće.

Odmah nakon porođaja većina žena moći će da priljubi bebicu uz gole grudi kako bi se mama i beba upoznale. Kontakt koža na kožu je važan, pa se bebe donose mamama i nakon carskog reza. Time se stvara privrženost deteta uz majku, ali i podstiče proizvodnja mleka.

Možda ste mislili da će porođaj biti gotov kad beba izađe, ali moraćete još da porodite posteljicu. Ako ste popucali ili imali epiziotomiju, trebate i ušivanje. 

Doktori će nastaviti da pregledaju dete. Dobiće ocenu na Apgar testu u rasponu od 0-10. Taj test se izvodi neposredno nakon porođaja i njime se kontrolišu otkucaji srca, disanje, refleksi, boja kože i aktivnosti mišića. 

 

PROČITAJ JOŠ: Porođaj iz ugla jednog tate


Ako je majka rodila carskim rezom uz spinalnu anesteziju, odvešće je u sobu za intenzivnu negu u kojoj će infuzijom primati sve potrebno za organizam. Normalno je da vam treba neko vreme da vam se potpuno vrati osećaj u donjem delu tela ili da vam bude hladno i uhvati vas drhtavica.

Nešto kasnije, doneće vam bebu na maženje i podoj. Grudi tada proizvode kolostrum, kremastu, žućkastu tečnost punu antitela. Mame koje su rodile prirodnim putem verovatno će biti malo spretnije u dojenju, piše parents.com.

Novorođenčad prvih dana života uglavnom spava pa se i majke pokušavaju odmoriti. Ipak, prevelik umor i uzbuđenje čine svoje pa je ponekad teško smiriti se i zaspati. Mame su tada još jako zbunjene pa mnoge svedoče da su tek nakon nekoliko sati postale u potpunosti svesne da je njihovo maleno čudo došlo na svet.

U idućim satima sledi pravi vrtlog emocija i sreće, ali i svi postporođajni problemi - od problema sa zatvorom do jakih bolova, preteranog znojenja, natečenosti i obilnog krvarenja. 

 

PROČITAJ JOŠ: VIDEO: Šta se događa u telu majke tokom porođaja?

Ipak, većina majki svedoči kako su im prvi trenuci sa detetom, bez obzira na to koliko težak i naporan porođaj bio, zauvek ostali urezani u sećanju kao najlepše iskustvo u životu.

 

Izvor: index.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Muškarci! Ovo izbegavajte ako vam je žena ...
Pratite uputstva u tekstu. Za opšte dobro!
4
Markovicka: Moja porođajna priča
Hoće li se više završiti, ulažem poslednji atom snage i cura izlazi posle pet, šest napona. Ali što ne plače? Sledila mi...
4
Znala sam da sam u drugom stanju i pre neg...
Jutarnje mučnine, izostanak menstruacije ili osetljive grudi uobičajeni su znakovi trudnoće. Postoje i neki za koje možd...
3
VIDEO: Kako i kada se stvara mleko u dojkama?
Mleko se u dojkama stvara tokom trudnoće!
3





Lepe vesti iz najvećeg privatnog porodiliš...
U najsavremenijem privatnom porodilištu u našoj zemlji, koje je deo vodećeg privatnog zdravstvenog sistema MediGroup, ov...
Pucanje vodenjaka, evo kako zaista izgleda!
Fotografkinja Elizabeth Farnsworth bila je prisutna u sali za porođaje i uspela je da snimi trenutak pucanja vodenjaka!



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here