|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Priključite se Nacionalnom razmrdavanju: Pet saveta kako da redovno vežbanje lakše pređe u naviku

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.10.2023
Šta ujutru prvo uradite kad ustanete? Neko odmah obavlja ličnu higijenu, drugi jure u kuhinju po jutarnju dozu kofeina, treći se razbuđuju tako što proveravaju mejlove i društvene mreže. Svi smo na neki način „robovi“ navika i zato je važno da one budu dobre. Ako redovno vežbanje nije jedna od njih, u toku je izazov koji vam može pomoći da to promenite.

image
Da li je 21 dan dovoljan da vežbanje postane rutina proveriće osnovci u školama širom Srbije, koji su se prvi priključili izazovu.
/11


U okviru ZdravoRastimo programa, 29. septembra je startovala kampanja Svaki dan je sportski dan, koja je pred decu školskog uzrasta, ali i odrasle koji treba da im budu primer, postavila sledeći izazov: trčite, preskačite vijaču, igrajte fudbal ili badminton, idite stepenicama umesto liftom, pokrenite mišiće svakog dana bar 15 minuta 21 dan zaredom kako biste formirali jednu od najvažnijih navika za dobro zdravlje – redovnu fizičku aktivnost.


Da li je 21 dan dovoljan da vežbanje postane rutina proveriće osnovci u školama širom Srbije, koji su se prvi priključili izazovu. Ideja je da im se pridruži što veći broj građana, jer podaci pokazuju da je nedovoljna fizička aktivnost slaba tačka svih generacija.


„Činjenica je da su istraživanja pokazala da je za usvajanje novih navika potreban 21 dan. Istina je da tu ne pomaže nikakva magija, već puko ponavljanje do trenutka kada određenu aktivnost počnemo da obavljamo mnogo lakše i bez razmišljanja. U početku može delovati teško, ali jednom kada redovno vežbanje postane način života, znajte da ste učinili nešto što je suštinski važno, ne samo za fizičko, već i za mentalno zdravlje. Svakako je lakše kada se dobre navike stiču od malena i zato je naš program usmeren prvenstveno na najmlađe,“ istakla Koraljka Novina Brkić, koordinatorka ZdravoRastimo programa.


Nacionalno razmrdavanje


Bilo da ste ljubitelj fitnesa koji želi da poboljša svoju rutinu ili početnik koji pravi prve korake ka zdravijem načinu života, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izgradite i zadržite naviku redovnog razgibavanja.


Pronađite aktivnost u kojoj uživate

Istražite različite vrste fizičkih aktivnosti dok ne pronađete one u kojima zaista uživate. Bilo da je u pitanju ples, planinarenje, plivanje ili bavljenje nekim sportom, uživanje u aktivnosti povećava verovatnoću da ćete u njoj istrajati. Tim bolje, ukoliko nađete zajedničku aktivnost u kojoj će  cela porodica moći da uživa.


Postavite „male“ ciljeve

Planirate da dete upišete na plivanje i džudo, a vi ste se zarekli da krećete u teretanu pet puta nedeljno. Ali dok ne pronađete pravi klub i ne uplatite članarinu, nemojte sedeti skrštenih ruku. Zakažite zajedničku vožnju bicikla, idite svakog dana po tri sprata peške umesto liftom i ne koristite automobil i autobus za kraće relacije.


Napravite dobar miks

Raznolikost je neophodna kako biste izbegli monotoniju i zasićenje. Zato je dobro uključiti različite vežbe i menjati aktivnosti. Na primer, ako ste umorni od teretane, razmislite o odlasku na planinarenje ili vožnju bicikla kako biste održali interesovanje i motivaciju za fizičkom aktivnošću.


Prilagodite okruženje

Male promene mogu da olakšaju usvajanje navike. Ako ste rešili da pre svakog tuširanja uradite 20 trbušnjaka ili čučnjeva, postavite podsetnik na vrata tuš kabine. Ili, na primer, neka elastična traka za vežbanje bude na vidnom mestu blizu TV-a da biste uz omiljenu seriju radili vežbe za ruke i leđa.


Pronađite društvo

Dogovorite se sa članom porodice, prijateljem, komšijom, da jedno drugom pratite napredak. Zajedničko putovanje ka boljoj formi može vam pružiti motivaciju i podršku onda kada vam je najpotrebnija.


Videćete da uz primenu ovih saveta i malo discipline razmrdavanje lako prelazi u rutinu. Hajde da se svi zajedno pokrenemo i damo primer svim generacijama kako mogu biti aktivnije.


A da biste svojim primerom inspirisali druge, podelite na društvenim mrežama sopstvene savete i trikove uz haštagove #nacionalnorazmrdavanje, #svakidanjesportskidan i #zdravorastimo.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

COGNITIVA: Povećajte snagu mozga!
Idemo u teretanu da jačamo mišiće. Trčimo i planinarimo da bismo bili izdržljiviji. Vodimo računa šta jedemo, da bismo b...
6
Matične ćelije iz umnjaka
Naučnici su uspeli da kreiraju matične ćelije iz tkiva koje je uzeto iz izvađenog umnjaka. To omogućava lakše čuvanje ma...
4
Gde se rodiš – tako se i hraniš?
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni fakt...
3
NOVI NAČIN TESTIRANJA NEDOSTATKA GVOŽĐA U ...
Novi vid testiranja brzo i jednostavno utvrđivaće nedostatak gvožđa i bez korišćenja laboratorijskih aparata
3





Zauške (parotitis)
Zauške su akutna virusna sistemska infekcija koju karakteriše otok pljuvačnih, i to najčešće parotidnih, čvorova.
COGNITIVA: Povećajte snagu mozga!
Idemo u teretanu da jačamo mišiće. Trčimo i planinarimo da bismo bili izdržljiviji. Vodimo računa šta jedemo, da bismo b...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here