|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Studije pokazuju da muževi stresiraju žene znatno više nego djeca i obaveze

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.3.2023
Udate žene proživljavaju više stresa nego one neudate. Imaju prevelik teret: posao, roditeljstvo i brak.

image
Studija otkriva da svaka peta žena tvrdi da je najveći uzrok dnevnom stresu upravo činjenica da joj muž ne pomaže dovoljno oko kuće. Foto: Freepik.com
/11


One nadalje zbog toga proživljavaju glavobolje, iscrpljenost i bes.

Roditeljstvo jeste izuzetno stresno, ali ono što iznenađuje (možda) je da zapravo muževi u mnogome doprinose stresu kod žena, i to znatno više nego deca.

Kako navodi jedna studija, 46% žena tvrdi da im deca prouzrokuju znatno manje stresa od muževa. (Pri tom, nije reč o prevarama ili zlostavljanju neke vrste.)

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto su mame stalno ljute?


Ovo su neki od načina kako muževi utiču na stres kod žena – prema pomenutoj studiji:


PONAŠAJU SE KAO DECA

Istina je da se muškarci ponašaju kao deca dok ne napune… pa, nekih 43 godine. Nauka tvrdi.

Ovo se posebno ogleda u njihovoj inerakciji sa decom. Naime, najčešće su upravo očevi ti koji se zabavljaju sa decom. To za posledicu ima da na njih deca gledaju kao na prijatelje, na odmor, partnera u igri, koji im pritom dopušta sve.

Majke su sa druge strane okupirane stvarima kao što su odgoj, disciplina, zdravlje i edukativni razvoj dece. One jednako tako više prate dnevnu rutinu dece, daju im instrukcije i stavljaju zabranu na mnoge stvari.

Mame stoga deluju kao stroge i imaju “lošiji” odnos sa decom, što nadalje dovodi do lošijih relacija i sa supružnikom.

 

STRES JE ŽENSKOG RODA!


Rešenje: Najbolje je držati se zajedno. Ukoliko jedan roditelj zabrani nešto detetu, drugi treba da podrži tu odluku.

Jednako tako, jako je bitno podjednako deliti svakodnevne obaveze oko dece. Ko kada ima trening, eventualne terapije i preglede kod lekara, njihov školski raspored, i tome slično. Ukoliko bi uz to majke mogle manje da nastoje da imaju kontrolu nad svime/a, sve bi bilo znatno lakše.


OBAVEZE OKO KUĆE ZA ŽENU POSTAJU PREVIŠE

Studija otkriva da svaka peta žena tvrdi da je najveći uzrok dnevnom stresu upravo činjenica da joj muž ne pomaže dovoljno oko kuće. Žene dakle više vremena provode brinući o kući, dok muškarci to vreme provedu u odmoru, recimo.

Treba imati na umu da ove obaveze nisu toliko lagane i da su na kraju itekako stresne.

Rešenje: Najjednostavnije bi bilo da se podele pomenute obaveze. Pritom su jasna organizacija i podela obaveza jedni od ključnih razloga uspešnog braka.


ŽENA IMA OSEĆAJ KRIVICE I NEDOSTAJE JOJ SLOBODNOG VREMENA

Ukoliko dakle uzmemo u obzir sve obaveze žena, a koje smo naveli u tekstu do sada, biće nam jasan nedostatak slobodnog vremena za nju. Posebno ukoliko se tom spisku doda i posao.

Na kraju svakog dana one se posvete svakom članu porodice, ali i obave ono što još nisu stigle do tada. To nužno vodi ka stresu.

Nastoje da sve urade u toku 24 sata, tako da tokom žurbe načine i koju “grešku”, što na kraju samo doprinosi već zagarantovanom stresu.

Stres je dakle prouzrokovan i osećajem krivice.

Rešenje: Muž dakle može da se pobrine ne samo o obavezama oko dece i kuće, već i oko porodice kao jedne celine i svega onoga što to podrazumeva.

Ne smemo zaboraviti da stres može da dovede do narušavanja odnosa između partnera što može na kraju da dovede i do razvoda.

 

Izvor: Lolamagazin.com

 

PROČITAJ JOŠ: 12 zapovesti za roditelje (a i šire)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto su mame čarobna bića?
Ima nešto potpuno čarobno u mamama. Imaju snage za dete kao tri lava, dva vola, četiri geparda i krdo bizona zajedno. Al...
4
OVO JE ZA TATE KOJI SU PRISUTNI
Ovo je za tate koji napuštaju toplinu pokrivača noću, samo da promene pelenu ili šapnu mekane reči ohrabrenja.
4
Izaberite Cake Factory tortu za svog mališ...
Bilo da volite četvrtaste, okrugle, trouglaste, stepenaste ili torte na nekoliko spratova, pa čak i one za koje ni sami ...
4
Pitajte svog školarca šta želi da radi za ...
Na platformi Shtreber 20. oktobra je počeo sada već tradicionalni turnir ZdravoRastimo programa, ove godine pod nazivom ...
4





Zašto posle maminog porođaja, tate gube li...
Nove mame su možda zabrinute zbog prvog seksa nakon porođaja, ali stručnjaci tvrde da ni tatama nije lako.
Zašto su mame čarobna bića?
Ima nešto potpuno čarobno u mamama. Imaju snage za dete kao tri lava, dva vola, četiri geparda i krdo bizona zajedno. Al...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here