|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vanmaterična trudnoća, opasnost bez simptoma

Baby Planeta, 10.6.2022
Jedno od veoma ozbiljnih stanja koje može da se dogodi tokom trudnoće jeste vanmaterična trudnoća, kada se oplođeno jajašce usadi izvan materice. Takvu trudnoću nije moguće izneti i što pre se otkrije, to je bolje po zdravlje žene.

image
Vanmaterična trudnoća predstavlja usađivanje i razvijanje oplođenog jajašca izvan materice, najčešće u jajovodima, vrlo retko u trbušnoj duplji ili jajniku, a najređe u samom grliću materice. Ultrasonic photo created by ArtPhoto_studio - www.freepik.com
/11


 

O tome kako se može otkriti vanmaterična trudnoća i kakve opasnosti nosi razgovarali smo sa dr Svetlanom Janković Ražnatović iz Ginekološko - akušerske klinike Narodni front.    

- Vanmaterična trudnoća predstavlja  usađivanje i razvijanje oplođenog jajašca izvan materice, najčešće u jajovodima, vrlo retko u trbušnoj duplji ili jajniku, a najređe u samom grliću materice. Ovakva trudnoća se javlja kod 0,3-1,5 odsto svih trudnoća - pojašnjava dr Janković Ražnatović.


Prvih nedelja, u ranoj fazi razvoja, vanmaterična trudnoća se ne razlikuje od one koja se razvija u materici, niti ima kliničkih simptoma. Izostanak menstruacije i mučnina karakteristični su za trudnoću. Bol koji se javlja na početku vanmaterične trudnoće liči na bol kod upale jajnika ili slepog creva, na rani pobačaj, nadbubrežne i crevne kolike, upozorava sagovornica Baby planete.

 

PROČITAJ JOŠ: Male tajne zatrudnjivanja koje moraš znati


Pravovremeno otkrivanje vanmaterične trudnoće mnogo zavisi od kliničkog iskustva dijagnostičara.Vaginalni ultrazvučni pregled u velikoj meri može da pomogne u pravovremenom postavljanju dijagnoze. Zbog maskiranih i nekarakterističnih kliničkih simptoma i nepredvidivog toka, čim se posumnja da se trudnoća ne razvija u materici, neophodno je hitno trudnicu zadržati u bolnici radi dodatnih ispitivanja.


Dr Janković Ražnatović dodaje da u ranoj dijagnostici vanmaterične trudnoće može da pomogne i određivanje hormona trudnoće - beta HCG-a iz krvi. Kod normalne trudnoće vrednosti ovog hormona dupliraju su na svaka dva dana, a u momentu kada trudnoća može jasno da se vidi transvaginalnnom ultrazvučnom sondom njegove vrednosti su 1000-1200 mIU/ml.

Kada trudnoća ne može da se vidi na ultrazvuku, a vrednosti beta HCG-a su preko 1200mIU/ml, treba posumnjati na vanmateričnu trudnoću. Ukoliko postoje i dodatne tegobe, to je dovoljan razlog za hitan prijem u bolnicu. Zato je važan prvi rani ultrazvučni pregled vaginalnom sondom, jer može da pokaže da je trudnoća u materici, a ne van nje.

Simptomi vanmaterične trudnoće mogu da budu različiti, u zavisnosti od toga gde se oplođena jajna ćelija ugnezdila.

- Kako trudnoća napreduje, javljaju se bol i krvarenje različitog intenziteta, pet do šest nedelja od izostanka menstruacije. Kada se oplođeno jajašce ugnezdi u jajovodu, trudnoća polako širi jajovod, krv se izliva u trbušnu duplju, i klinički simptomi se razvijaju. U slučaju pucanja jajovoda usled povrede većeg krvnog suda dolazi do pojave bola te naglog i jakog krvarenja u trbuh, tako da ženin život može biti ozbiljno ugrožen. Pucanje jajovoda, prerastegnutog rastućom trudnoćom, i posledično krvarenje ne mogu da se predvide. Zato je nakon izostanka menstruacije neophodan ginekološki pregled kojim bi se na vreme utvrdilo da li je plod u materici ili izvan nje - upozorava dr  Svetlana Janković Ražnatović.


Posle vanmaterične trudnoće treba se ponašati kao  i nakon svake druge operacije. Dobro bi bilo da se sa eventualnom sledećom trudnoćom sačeka nekoliko meseci, dodaje sagovornica Baby planete. Ranije infekcije jajovoda i jajnika, naročito ako su neadekvatno lečene ili nisu uopšte, šest do deset puta povećavaju rizik od vanmaterične trudnoće.

Iako su veoma ozbiljno stanje, na svu sreću, vanmaterične trudnoće se javljaju retko. Mada se ne zna šta ih tačno uzrokuje, postoje neka stanja koja mogu da povećaju rizik da se takva trudnoća desi.

 

PROČITAJ JOŠ: Kad zbog stresa nikako da zatrudnite...


 -  To su stanja koja remete normalan prolazak oplođene jajne ćelije kroz jajovod, usporavaju je i dovode do neadekvatnog usađivanja i nastanka vanmaterične trudnoće. Infekcije mogu trajno da oštete osetljivi i veoma nežan epitela unutrašnjeg zida jajovoda. Ožiljno tkivo koje nastaje delimično ili potpuno sužava njegov lumen, dok se kod jakih upala priraslice stvaraju u celoj maloj karlici. Tako se remeti normalna funkcija jajnika i jajovoda i značajno smanjuje mogućnost da žena zatrudni. Priraslice nastaju kao posledica različitih infekcija (najčešće hlamidijom), upale jajnika i jajovoda, endometrioze, prethodnih vanmateričnih trudnoća, pobačaja, upala slepog creva… - pojašnjava sagovornica Baby planete.

 

Opasno po život

 

- Vanmaterična trudnoća može da bude i opasna po život zbog obilnog unutrašnjeg krvarenja, praćenog jakim bolovima i stanjem šoka - dodaje dr Svetlana Janković Ražnatović. - U takvim situacijama neophodno je hitno hirurško lečenje. Danas se takve operacije pretežno rade laparoskopskim putem.

 

 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na aksa.rs.



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ishrana u trudnoći – kada, šta i koliko?
Možda ste upravo shvatili da ste trudni! Vaša beba tek što postoji! Odluka šta ćete jesti danas i u buduće, dok ste trud...
10
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
8
ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...
6
Cepanje na porođaju: Kako ga izbeći?
Položaj u kojem ćete roditi ima veliki uticaj na to da li ćete se pocepati ili će biti potrebno sečenje perineuma. Cepan...
6





Sve što treba da znate o gestacionom dijab...
Gestacioni dijabetes je privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći. To je stanje koje nastaje kada zbog ...
Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.



Click Here