|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

VIDEO - Beba oživela na grudima svoje majke

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.1.2017
Da li se sećate mame koja je dodirom oživela svoju bebu dečaka, koga su doktori proglasili mrtvim nakon porođaja? Pogledajte kako ovaj mali borac danas izgleda i podsetite se njihove priče!

image
Kada je Kejt i Dejvidu Ogu rečeno da je njihov novorođeni sin Džejmi preminuo 25. marta 2010, uzeli su ga u naručje kako bi ga ugrejali. Foto: Supplied
/21


 

Majčin dodir. Kako je moćan! Njen sin je proglašen mrtvim, a ona je uradila ono što joj je majčinski instinkt rekao da uradi ...

To je bila poslednja šansa da se majka Kejt oprosti od njene bebe, nakon što su lekari izgubili nadu za spašavanje ovog mališana koji se prerano rodio. Ona je rekla kroz suze svom beživotnom sinu, rođenom u 27. nedelji, koliko ga voli, držeći ga čvrsto, ne želeći da ga pusti.

Iako je Džejmijeva sestra bliznakinja Emili uspešno došla na svet, lekari su saopštili Kejt vest od koje sve majke strahuju - da su posle 20 minuta borbe za život njenog sina, morali mališana proglasiti mrtvim.

Kejt je odmotala bebu iz ćebeta i prislonila ga na svoju koži. A onda se dogodilo čudo. Nakon što ga je dva sata grlila, dodirivala i pričala mu, dečak je počeo da pokazuje znake života. U početku, počeo je da se bori za vazduh ali su to doktori opisali kao refleksnu reakciju.


 

Međutim, majka je tada krenula da ga hrani uz pomoć svog prsta, sa malo mleka iz svojih grudi. Dečak je počeo normalno da diše.

Pomislila sam: "O moj Bože, šta se dešava" rekla je gospođa Ogg. 

"Nedugo zatim otvorio je oči. To je bilo čudo. Onda je ispružio ruku i uhvatio me za prst. Otvorio je oči i pomerio glavu levo-desno. Doktor se uhvatio za glavu govoreći, "Ja ne verujem u to, ja ne mogu da verujem."

Ova majka iz Australije govorila je javno u jednoj emisiji na TV u Australiji, ističući značaj metode koža-o-kožu prilikom nege bolesnih beba, koji se koristi u sve većem broju britanskih bolnica. U većini slučajeva, bebe šalju na intenzivnu negu, ako postoji ozbiljan problem tokom porođaja. Ali ‘kangaroo care’ tehnika, nazvana po načinu na koji kenguri drže svoje mladunce u torbici pored njihovih tela, omogućava majci da deluje kao ljudski inkubator za bebe dajući toplotu, stimulanse i hranu. Prevremeno rođene bebe i bebe rođene sa malom težinom, tretiraju se metodom koža-o-kožu, koja je takođe pokazala i da bebe tretirane ovom metodom imaju nižu stopu infekcije, manje bolesti, bolji san i smanjen rizik od hipotermije.

 

"Doktor me pitao da li smo odabrali ime za našeg sina. Rekla sam - Džejmi. Zatim se okrenuo držeći mog sina umotanog u ćebe rekavši: Izgubili smo Džejmija, on nije uspeo, žao nam je". To je bio najgori osećaj koji sam ikada osetila. Odmotala sam Džejmija iz ćebeta. Bio je veoma mlitav. Skinula sam spavaćicu, prislonila njegovu glavu na moje grudi, obgrlila ga rukama, i držala ga. Nije se pomerao. Počela sam da mu pričam. Rekla sam mu kako se zove i da ima sestru, nabrajala sam šta mi je sve bila želja da proživim sa njim. Odjednom, pokušao je da udahne vazduh ali su doktori to opisali kao refleksnu reakciju. Međutim, ubrzo sam osetila i pokret i nakon toga je počeo da diše, sve pravilnije i pravilnije. Počela sam da ga hranim sa svojim mlekom uz pomoć prsta i on je počeo sasvim normalno da diše.

Kejt je ovo ispričala gostujući u emisiji, držeći svog 5-mesečnog sina, sada potpuno oporavljenog. Njen muž je dodao: "Srećom imam veoma jaku i veoma pametnu ženu. Ona je instinktivno uradila to što je uradila. Da nije uradila, Džejmi verovatno ne bi bio ovde."



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
6
Zašto trudnoća može da pogorša anksioznost
Po definiciji, anksioznost podrazumeva brigu za budućnost ili razmišljanje o prošlosti – a mnoge žene tokom cele trudnoć...
5
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.
5





Ana RR: Moja porođajna priča
Tražim ga očima, babica ga umotava i dodaje mi to malo, čupavo klupko, i istog trenutka kada ga stavljam na sebe on pres...
sunceee: Moja porođajna priča
Eksplozija emocija, mm me grli, plačemo oboje... Stavljaju mi bebu na grudi i ona prestaje da plače. Dr kaže: povlačim r...



Click Here