|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kada je šansa da ostanem u drugom stanju najveća?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.9.2023
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.

image
U ovulaciji učestvuju razni hormoni koji pomažu pripremu ovulacije, plodnosti i začeća. Foto: Freepik.com
/11


Svaka žena treba da poznaje svoje telo i promene kroz koje ono prolazi u toku ciklusa. Te promene su najbolji pokazatelji plodnih dana i samim tim najbolji način da se pripremite za začeće.

Ovulacija je deo ženskog mesečnog ciklusa u kojem može doći do začeća. Do ovulacije dolazi kada se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku u toku ciklusa odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu. To je vreme kada je žena plodna i kada nezaštićeni polni odnosi 4-5 dana pre toga i 24 sata posle toga mogu dovesti do trudnoće. 

 

PROČITAJ JOŠ: Koje doba dana je najbolje za zatrudneti?


Naime, spermatozoidi žive 4-5 dana, a jajna ćelija tek 12-24 sata posle izlaska iz jajnika. U tom vremenu moguća je oplodnja, a ukoliko do nje ne dođe odumrla jajna ćelija se zajedno sa materičnom sluzokožom izluči – to zovemo menstruacijom, do koje najčešće dolazi 14 dana posle ovulacije. Kod većine žena do ovulacije dolazi jednom mesečno, sve do menopauze.

 

U ovulaciji učestvuju razni hormoni koji pomažu pripremu ovulacije, plodnosti i začeća. Najvažniji su naravno progesteron i estrogen. Estrogen se proizvodi u velikim količinama pre ovulacije i pomaže da se materica regeneriše nakon menstruacije. Progesteron se proizvodi u velikim količinama nakon ovulacije i pomaže u pripremanju materice za primanje oplođene jajne ćelije, kao i u pripremi grudi za pravljenje mleka. Oba ova hormona takođe služe da obaveste mozak o dešavanjima u materici, kako bi se regulisala proizvodnja luteinizirajućeg hormona i hormona koji stimuliše folikule, i samim tim menstrualni ciklus.

Ukoliko imate redovne cikluse, izračunavanje plodnih dana je veoma jednostavno. Prvo što treba da znate je koliko je dug vaš ciklus (razmak između dve menstruacije). On se meri od prvog dana nastupajuće menstruacije do prvoga dana sledeće menstruacije. Kod većine žena ciklus traje od 28 do 30 dana i to se smatra normalnom dužinom ciklusa. Ukoliko nemate redovan ciklus ili je on kraći tj. duži od normalnog, i dalje ćete moći da izračunate plodne dane, ali je jako važno da uz ovaj metod koristite i metode prepoznavanja ovulacije.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?

 

Sada kada znate dužinu svog ciklusa, sve što treba da uradite je da od prvoga dana sledeće menstruacije oduzmete 12-16 dana (kod 28-dnevnog ciklusa do ovulacije dođe 14 dana posle početka menstruacije), ili jednostavno upotrebite naš kalendar ovulacije. Kod većine žena ovulacija se javlja između 11. i 21. dana njihovog ciklusa (računajući od prvog dana poslednje menstruacije).

U slučaju polnih odnosa normalno plodnog para u vreme ovulacije imate 25 % mogućnosti da zatrudnite u svakom ciklusu, što znači da će 75-85 % žena u prvoj godini zatrudneti.

 
Načini utvrđivanja ovulacije

Najsigurnija metoda utvrđivanja ovulacije je proučavanje vlastitog tela i promena u toku ciklusa. Važno je znati da svaka od ovih metoda ponaosob nije dovoljna da se sa sigurnošću odrede plodni dani i ovulacija, ali ukoliko ih kombinujete i pomno pratite, u mnogome ćete povećati šanse za začeće.
 
Pročitajte više o tome, kako prepoznati dane ovulacije prateći:
 
Ringeraja.rs preporučuje:

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
7
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?
4
Tamo gde počinje život - klinika Pronatal ...
Porast steriliteta je globalni problem, a prema dostupnoj medicinskoj statistici u Srbiji svaki šesti par se bori sa nep...
4
Žene, negujte svoju matericu!
U borbi protiv raka grlića materice, ne zaboravimo najmoćniju preventivnu meru - negu materice.
3





Pitali smo doktor-ginekologa: 30-to dnevni...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
Praćenje ovulacije - telesna (bazalna) tem...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću merenja telesne (bazalne) temperature?



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image
Click Here