|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li sve TATE svoju decu GRLE, LJUBE i kažu "VOLIM TE"?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.11.2022
Ono što je važno je da obezbedite da vaša deca znaju šta osećate prema njima, čak i ako to ne izgovorite uvek. Interakcije očeva sa njihovom decom mogu imati doživotne posledice, čak i veće nego interakcije sa majkama.

image
Pronalaženje načina na koji tate pokazuju i komuniciraju ljubav i privrženost može imati doživotne uticaje. Foto: Freepik.com
/11


Mnoge tate pokazuju naklonost svojim ćerkama zagrljajima, poljupcima i rečima: „Volim te“. Sa sinovima, neki očevi pokazuju svoju ljubav na isti način, dok drugi mogu biti mnogo suptilniji i svoju ljubav pokazivati kroz postupke i zajednička iskustva.


Nije nedostajalo ljubavi u mom domu dok sam odrastao, piše tata dvogodišnje devojčice, Aaron Martin za Baby-chick.com. Svaki telefonski razgovor sa mojim roditeljima završavao se sa „volim te“, tradicijom koju nastavljamo i danas. I otkrio sam da ne postoji samo jedan način da se pokaže ljubav. Ona dolazi u različitim oblicima. Ponekad je neočekivana i pokaže se kada je najpotrebnija.

 

PROČITAJ JOŠ: Da mi budeš otac i u sledećem i u onom tamo životu.

 

Retko ispoljavanje emocija 
Iz života u različitim delovima zemlje naučila sam da svaka država ima svoje karakteristike. Moj dom u Majamiju ima tone palmi i vode u skoro svim pravcima. Moj rodni grad Pitsburg je veoma brdovit i zakrivljen, a vožnja je slična igranju Pac-Man-a sa dosta oštrih, neočekivanih skretanja.

Retko ispoljavanje emocija 

Jedna slika u moj glavi je iz avgusta 2005. godine, kada su me roditelji prvi put odvezli na fakultet. Bio sam nestrpljiv i uzbuđen, ali najviše od svega sam se plašio da sam uđem u novi svet. Razgovarao sam o tome sa svojim roditeljima u danima i nedeljama koji su prethodili semestru, ali ta vožnja automobilom bila je teška.  


Roditelji su mi pomogli da se uselim u studentski dom i nakon što je sve bilo sređeno, oprostili smo se. Mama je emotivna, pa sam znao šta da očekujem od nje. Dugo me je grlila uz nekoliko reči ohrabrenja, boreći se da zadrži prisebnost. Nervozno sam joj se osmehnuo i rekao joj da je volim. Očekivao sam da će ovo biti moj najteži oproštaj. Ali, pogrešio sam.

Kada sam krenuo da zagrlim tatu, primetio sam da mu suze teku niz obraze. Bilo je zapanjujuće. Do tada sam na prste jedne ruke mogao da izbrojim koliko sam puta video svog tatu kako plače, i to je uvek podrazumevalo smrt u porodici.  

Ali evo mog oca od 2 metra koji se slomio dok se borio da pronađe reči koje bi rekao svom sinu na početku fakulteta. Taj spoljašnji prikaz emocija mog tate bio je moćniji od bilo koje reči koju je mogao da izgovori, ili bilo kog gesta koji je mogao da napravi.

 

PROČITAJ JOŠ: Tata! Ovo moraš znati, ako imaš ćerku.


Više delima nego rečima 

Istraživač komunikacije Džejms Voh otkrio je da je ovaj način na koji tate pokazuju svoju ljubav dokaz veće istine, posebno u odnosu očeva sa sinova. Vohr je u članku za Fatherly.com rekao da muškarci češće pokazuju naklonost kroz ono što rade, u odnosu na ono što govore. Svoju ljubav izražavaju na suptilne načine.

„I dok posmatračima ovi načini mogu izgledati kao slaba zamena za iskrenu naklonost, mnogim očevima i sinovima su isto toliko značajni kao reči, poljupci i zagrljaji“, rekao je Vohr za Fatherly.com.  

Vohr je otkrio da mnogi očevi pokazuju naklonost prema svojim ćerkama na tradicionalnije načine čak i kad odrastu. Odnos otac-sin je mesto gde je promena bila najočitija, ali ništa manje uticajna. Zajedničko iskustvo ili razgovor mogu biti znak naklonosti.  


Ono što je važno je da obezbedite da vaša deca znaju šta osećate prema njima, čak i ako to ne izgovorite uvek. Iako očevi često nisu primarni staratelji, interakcije sa njihovom decom mogu imati doživotne posledice, čak i veće nego interakcije sa majkama.

 

PROČITAJ JOŠ: 8 znakova da će ON biti dobar tata


Očevi imaju kritičnu ulogu u samovrednovanju deteta 

Istraživači sa Univerziteta u Južnom Ilinoisu su nedavno otkrili da očevi igraju ključnu ulogu u rastu detetovog samopouzdanja i vrednosti dok odrasta.

U članku za Greater Good Magazine, istraživač Rajli Maršal sugeriše da zbog toga što očevi različito komuniciraju sa svojom decom, naklonost može uticati na stavove njihove dece o njihovoj samovrednosti. 

Studija je otkrila da pronalaženje načina na koji tate pokazuju i komuniciraju ljubav i privrženost može imati doživotne uticaje. Ovo se može manifestovati u različitim oblicima, osim zagrljaja i poljubaca. Na primer, očevi mogu:

  • Biti podrška, motivacija i ohrabrenje 
  • Biti prisutni na fudbalskim utakmicama, u igrama, biti lični vozači. 
  • Slušati, biti puni razumevanja i praštati 

 

Kao otac dvogodišnje ćerke, često razmišljam o ovome. Kako da budem siguran da će se uvek osećati voljeno i sigurno? Na ovo pitanje je mnogo lakše odgovoriti u fazi malog deteta u poređenju sa tinejdžerskim ili odraslim godinama. Ali to je kritička misao koju treba razmotriti u bilo kom uzrastu, s obzirom na uticaj koji očevi imaju.

 

PROČITAJ JOŠ: Kada pelene zamene utakmice i pivo, rodi se TATA!


Postoje različiti načini da pokažete ljubav 

Ja sam ljubazan momak. Bilo da se radi o prijateljima ili porodici, obično brzo ponudim zagrljaj i kažem: „Volim te“. Ne očekujem da će očinska naklonost biti problem za moju ćerku da napreduje. Ali postoje različiti načini da to izrazite onima koje volite.  

Do danas sam blizak sa ocem i redovno se čujemo. Razgovaraćemo o mnogim temama, od najnovijih aktivnosti koje zanimaju moju ćerku do zašto Pitsburg Stilersi ne vode loptu efikasnije. Retko se upuštamo u to kako se osećamo jedni prema drugima. Ali sam razgovor mi govori sve što treba da znam. On voli i duboko brine o meni i mojoj dobrobiti. I ja isto osećam prema njemu.

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Personalizovane knjige koje osnažuju decu
Moderne i unikatne, ali i romantično staromodne, personalizovane dečije knjige su idealan poklon za svaku priliku. Baš z...
11
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
Kao majka dečaka mislim na vaše ćerke, dok...
Odbijam da napuste moju kuću misleći da su jači pol. Ipak, želim da ih ohrabrim da budu što jači. Ali i nežni takođe. Ka...
5
Vaskrs
Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Po njemu se hrišćanstvo razlikuje od svih ostalih religija, jer su osnivači ostali...
5





Važno je da mali dečaci imaju mnogo dobrih...
Danas mnogi dečaci žive u stanu sami sa majkom, bez tate, ujaka, strica.
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here