|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija

Selma Sakić , 19.3.2018
Dr. Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, doktor sportskih nauka i autor NTC programa već se godinama smatra specijalistom za odgajanje dece.
Ključne reči:

image
/11


Ovaj strastveni lekar objašnjava šta je sve važno za odgajanje i razvoj dece, a zanimljivo interaktivno predavanje održao je u sklopu konferencije "Mlečni zub".

Iako nam se možda čini da su današnja deca zbog upotrebe tehnologije puno naprednija i sposobnije, dr. Rajović je objasnio da su nove generacije puno slabije na nekoliko područja - inteligencija, motorika i koncentracija. Dečiji mozak se intenzivno razvija do treće godine, a zatim slede faze razvoja do pete odnosno dvanaeste godine. Kako navodi Rajović najveći problem današnjeg roditeljstva i razvoja dečijeg mozga je što deca više ne trebaju misliti, a roditelji se previše zaštitnički odnose prema svojoj deci.

Prve greške roditelji rade već u prvim mjesecima

Kad se dete rodi, ističe dr. Rajović, kreće intenzivno povezivanje regija mozga pa je važno edukovati roditelje. "Prva greška je bojenje dečje sobe u plavu ili rozu. Za razvoj mozga bitan je kontrast, a beba koja ne vidi ništa osim kontrasta ima oko sebe pastelnu jednoličnu boju. Tu smo ih zakinuli za prvi pokret - pokret očiju. Onda kad nose bebu, roditelji panično fiksiraju glavu. Ja im kažem, ljudi, glavicu treba pridržavati, a ne imobilizirati kao da nosite pacijenta", priča dr. Rajović te ističe kako su ti prvi pokreti važni kako se ne bi razvili poremećaji koncentracije i mnogi drugi.  

Najčešće greške koje usporavaju razvoj dečije inteligencije Dr. Rajović navodi da je sve važno, od toga da pustimo decu da žvaću kada prelaze na čvrstu hranu, naravno da ćete postupno povećavati komadiće i količinu. Bebe treba pustiti da se kreću, ako beba treba dopuzati do neke igračke, često ćemo joj poželeti pomoći i približiti igračku, međutim to nije dobro za njen razvoj. Odmaknite igračke od dece, pustite ih da sami dođu do njih. Dečiji mozak intenzivno se razvija i sve je važno, kada deca uče govoriti odmah ih učite da povezuju stvari i radnje sa simbolima koja okružuju decu.

Previše zaštitnički odnos prema deci

 U svom predavanju dr. Rajović je istaknuo da su roditelji previše zaštitnički orijentisani prema deci - svaki pokret je važan, ali i svako podsticanje deteta da misli. Kroz svoju okolinu deca dobiju puno reproduktivnog znanja, ali teško povezuju.

Čim deca progovore treba ih učiti da misle, što se jako dobro može naučiti kroz pitanja. "Postavljajte deci pitanja i dajte im da misle", kaže dr. Rajović.

U Hrvatskoj je funkcionalno znanje među decom odnosno povezivanje informacija puno niže u odnosu na evropsku decu, a na vrhu su deca iz Azije.

Kako podsticati dečiji razvoj?

Deca moraju igrati se, skakati, kretati se, biti napolju i trčati za loptom i tako će do pete godine postati spretna i okretna.

Kako ističe dr. Rajović dosada nije neprijatelj našoj deci i roditelji nisu dužni ispunjavati tu prazninu. "Dosada je kreativni pokretač", kaže dr. Rajović.

Pustite decu da im bude dosadno kako bi si naučili rešavati svoju dosadu, a jednog dana svoje probleme. Iako je dosada izvor stresa za decu, ona će ih podstaknuti na razmišljanje i pokret. Danas zbog takvog odgajanja bez tih ključnih stvari pravimo od dece biološke invalide.

Osvrnuo se na školski i obrazovni sustav i istaknuo da ne trebamo težiti prema severu i uzimati tuđe obrazovne programe, u poslednje vreme se vrlo često ističe Finska kao primer, nego stvoriti vlastiti model u skladu s našim jezikom, kulturom i religijom.

 

Izvor: klokanica

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Mali konjanik
Autor: Jovan Jovanović Zmaj, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Išli smo u Afriku
Autori: Minja Subota, Ljubivoje Ršumović, Peva: Manda
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5





MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dete gaji sam...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here