|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Pitomi kesten ili castanea sativa je visoko drvo sa bujnom i velikom krošnjom, poreklom iz jugoistočne Evrope i Male Azije. Njegov sastav je idealan za ishranu ljudi obolelih od bubrežnih i srčanih oboljenja...
Ključne reči:

image
/11


 

Jedna krošnja kestena godišnje daje i do 200 kg ploda, a stablo može biti staro i do 500 godina. Nekada su ogromne kestenove šume prekrivale veliki deo Evrope, a danas su se zadržale na većim prostranstvima u mediteranskim zemljama.

 

Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrednost, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg ima oko 44%, zatim šećer, oko 4%, belančevina i oko 2% masti.

 

Vitamini u kestenu

Kesten je bogat  vitaminima grupe B (vrlo velika količina vitamina B1), vitaminom A, a ima i malo vitamina C.

 

Minerali u kestenu

Takođe je bogat kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar i mangan. Njegov nedostatak je taj što je siromašan natrijumom, ali vrlo je pogodan u ishrani bolesnika kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Energetska vrednost ploda kestena u 100 grama je 878 kJ (215 kcal). U plodu ima eskulina, sterola, kvercitina, kumiranskih derivata.

 

U gastronomiji se od kestena pripremaju razne supe, gulaši, pirei, dodaci jelima kao i poslastice.

 

Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u ishrani iscrpljenih, starih osoba i dece.

 

Kesten ima prednost u odnosu na žitarice jer deluje bazično te je pogodan u ishrani obolelih od reumatskih bolesti i gihta.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 načina da ojačate imunitet ove zime
Ne postoji čarobni štapić koji će ojačati vaš imuni sistem, ali ovih 5 navika će vam pomoći da izgradite jak imuni siste...
13
KAKO DA IZABERETE PRAVI PROBIOTIK?
Sa dr Miodragom Krstićem, iz Kliničkog centra Srbije, profesorom gastroenterologije i hepatologije na Medicinskom fakult...
4
RECEPT: Obloge od kupusa pomažu kod mnogih...
Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za...
4
Jojoba ulje, dar prirode
Jojoba ulje je prirodno esencijalno ulje koje se proizvodi od semenki grma jojobe. Ovo ulje je postalo pravi sinonim za ...
3





Gde se rodiš – tako se i hraniš?
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni fakt...
Kinoa
U prirodi postoji mnogo proteina životinjskog porekla koje obično pronalazimo u mesu i mlečnim proizvoidma. Kinoa je nam...



Anketa

Bezbednost dece u vrticima
stefanovic

Da li ste nekad culi za vaspitacicu koja se neponasa primereno sa decom?npr. vredjanje,vikanje,cupanje za kosu,udaranje dece..

Da (59%)

Ne (41%)


Ukupan broj glasova: 116

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here