Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Jedna krošnja kestena godišnje daje i do 200 kg ploda, a stablo može biti staro i do 500 godina. Nekada su ogromne kestenove šume prekrivale veliki deo Evrope, a danas su se zadržale na većim prostranstvima u mediteranskim zemljama.
Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrednost, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg ima oko 44%, zatim šećer, oko 4%, belančevina i oko 2% masti.
Vitamini u kestenu
Kesten je bogat vitaminima grupe B (vrlo velika količina vitamina B1), vitaminom A, a ima i malo vitamina C.
Minerali u kestenu
Takođe je bogat kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar i mangan. Njegov nedostatak je taj što je siromašan natrijumom, ali vrlo je pogodan u ishrani bolesnika kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Energetska vrednost ploda kestena u 100 grama je 878 kJ (215 kcal). U plodu ima eskulina, sterola, kvercitina, kumiranskih derivata.
U gastronomiji se od kestena pripremaju razne supe, gulaši, pirei, dodaci jelima kao i poslastice.
Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u ishrani iscrpljenih, starih osoba i dece.
Kesten ima prednost u odnosu na žitarice jer deluje bazično te je pogodan u ishrani obolelih od reumatskih bolesti i gihta.