|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta je linea negra i da li zaista otkriva pol deteta?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.2.2021
Linea Nigra je jedna od nuspojava bilo koje trudnoće i još jedan znak promene vašeg tela tokom ovog perioda. Evo šta treba da znate o Linei Nigri.

image
U prošlosti se verovalo da ako je Linea Nigra duža, onda trudnica očekuje dečaka i, shodno tome, ako je kraća - devojčicu. Foto: Freepik.com
/11


Šta je Linea Nigra?

Šta je Linea Nigra?
Linea Nigra je tamna, vertikalna linija koja se spušta kroz sredinu abdomena i nije veća od 1 cm širine. Pojavljuje se sredinom 5. ili početkom 6. meseca, ima smeđu boju, jer se potamni približavanjem termina za porođaj.
Njegova dužina je različita - neki počinju nekoliko prstiju preko putnika i padaju u intimnu oblast, dok drugi od pupka padaju. U prošlosti je postajalo uverenje da ako je Linea Nigra duža, onda trudna žena očekuje dečaka, ako je kraća - devojčica.
Zašto se pojavljuje Linea Nigra? Linea Nigra je još jedan znak hiperpigmentacije koja je karakteristika trudnoće. Nakon 20. nedelje gestacije, nivo hormona u telu buduće majke se povećava. Više melanoma se oslobađa, što je odgovorno za bojenje kože i smatra se da je uzrok Linea Nigra.
U nekim slučajevima, Linea Nigra je mogla biti prisutna pre začeća, ali je bila jako sjajna i nije obraćala pažnju na nju  (tada se zvala Linea Alba).
Da li treba da se brinete o njoj?
ne možete izbeći Linea Nigru tokom trudnoće. Ne može se reći da je potrebna posebna pažnja ili briga, ali možete napraviti svetliju liniju. Lekari preporučuju da vaš stomak ne izlažete suncu, a ako se to dogodi, morate da koristite kremu za sunčanje sa SPF 30. Redovan unos folne kiseline takođe ograničava potamnjenje.
Kada Linea Nigra nestaje?
Ne brinite - nakon porođaja Linea Nigra postepeno nestaje. U nekim slučajevima, to je pitanje nedelja, dok kod drugih može potrajati nekoliko meseci - to zavisi od toga kada će se hormoni normalizovati. Ali u novoj trudnoći, ona će se ponovo pojaviti. 

Linea Nigra je tamna, vertikalna linija koja se proteže sredinom stomaka i nije veća od 1 cm. Pojavljuje se u drugom trimestru, sredinom 5. ili početkom 6. meseca, ima smeđu boju, koja biva tamnija kako se bliži termin porođaja.

Njena dužina varira - neke započinju nekoliko prstiju iznad pupka i spuštaju se u intimno područje, dok druge idu od pupka nadole. 

U prošlosti se verovalo da ako je Linea Nigra duža, onda trudnica očekuje dečaka i, shodno tome, ako je kraća - devojčicu. S vremenom se ispostavilo da to i nije istinita tvrdnja, jer je mnogo žena kod kojih se pojavila linea negra do pupka na kraju rodilo dečake.


Zašto se pojavljuje Linea Nigra?

Linea nigra je još jedan znak hiperpigmentacije koji je karakterističan za trudnoću. Posle 20. nedelje gestacije, nivo hormona u telu buduće majke se povećava. Oslobađa se više melanina koji je odgovoran za bojenje kože i smatra se da je on uzrok nastanka Linea Nigre. 


PROČITAJ JOŠ: Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće


U nekim slučajevima Linea Nigra je možda bila prisutna i pre začeća, ali je bila vrlo svetla i niste je primećivali. Ona se vertikalno prostire na stomaku i spaja trbušne mišiće, a pre trudnoće se naziva Linea Alba.


Da li treba da se brinete o njoj? 

Male su šanse da izbegnete Linea Nigru tokom trudnoće, jer se ova promena na koži javlja kod 90% trudnica. Ne može se reći da zahteva posebnu pažnju ili negu, ali liniju možete učiniti svetlijom. Lekari preporučuju da stomak ne izlažete suncu, a ako se to dogodi, morate koristiti kremu za sunčanje sa SPF 30. Redovni unos folne kiseline takođe ograničava zatamnjenje. Trudite se da šetate što više, kao i da unosite vitamin C koji će pozitivno uticati na vaše vene, a koži pomoći da ostane lepa i zdrava, jer nije linea nigra nije jedina promena na koži koja će vas zadesiti u trudnoći. Možete očekivati i strije, bubuljice, fleke po koži, paučinaste vene.


Kada Linea Nigra nestaje? 

Iako je potpuno bezopasna, ni u jednom slučaju nije štetna po zdravlje trudnice ili bebe, mnogim ženama smeta. Znamo da van nije omiljena promena na telu, ali ne brinite se - proći će! S obzirom da folna kiselina uspešno kontroliše promene u pigmentaciji kože, a prirodno se nalazi u pšenici, spanaću i narandžama, ako želite da crna linija bude manje vidljiva, konzumirajte ove namirnice.


PROČITAJ JOŠ: ZAŠTO je D vitamin važan u trudnoći


Nakon porođaja Linea Nigra postepeno nestaje. U nekim slučajevima u pitanju su nedelje, dok je kod drugih potrebno i nekoliko meseci, u zavisnosti od toga kada se će se hormoni vratiti u normalu. Takođe, dojenje može usporiti nestanak linije. 

Ako planirate novu trudnoću, očekujte da će se ponovo pojaviti.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
8
Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...
7
Trudnička vakcina protiv gripa štiti i bebe
Novorođenčad čije su majke tokom trudnoće dobile vakcinu protiv gripa su pod manjim rizikom da se zaraze ili da budu hos...
6
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
4





Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here