|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mališane puštajte u vodu po pola sata

Blic online (www.blic.rs), 16.7.2011
Morska klima svakako prija dečjem organizmu, a mališani jednostavno obožavaju kupanje u moru, ali da bi letovanje proteklo u najboljem redu roditelji moraju da vode računa o određenim stvarima

image
/11


 

Decu nikada ne ostavljajte bez nadzora kada su blizu vode

Dugo kupanje u vodi čija je temperatura ispod 28 stepeni nikako se ne preporučuje zbog toga što deca lakše od odraslih gube telesnu temperaturu pa lako mogu da se prehlade. Pa tako ako primetite da su im nosić ili uši hladne, izvedite ih iz vode i pustite da se malo ugreju na suncu. Naravno, i na plaži morate da vodite računa da vaš mališan bude adekvatno zaštićen.


Sunce



 - Postoje preparati koje bi svaki roditelj trebalo da kupi pre nego što ode na odmor sa decom, bilo da je u pitanju more, bazen, jezero ili bilo koji tip izlaganja suncu. Što se tiče zaštitnog faktora, trebalo bi koristiti što veću zaštitu (za malu decu ne ispod 50), a svakako ne manju od zaštitnog faktora 15. Čak i kada su deca obučena trebalo bi ih mazati preparatima, na svakih pola sata je najbolje. Između 11 i 15 sati ne bi trebalo izlaziti na sunce, već ostati u sobi ili eventualno biti u dubokoj hladovini - kaže za “Blic” pedijatar Spomenka Mihić-Simović iz ordinacije “Slavija medik”.


Voda


 Ona dodaje kako bi trebalo pre samog ulaska u vodu izvršiti i određene pripreme, kao što su:

 
Kada deca ulaze u vodu treba da se prvo rashlade, nakvase ruke, noge, stomak i polako uđu u vodu. Nikako ih ne treba pustiti da odmah uskoče a da prethodno nisu nakvašeni.
Ne treba dugo da se zadržavaju u vodi jer će izlazak na sunce onda biti šok za organizam, već treba proceniti koliko vremena je dovoljno, a nije opasno.
Toplota vode u bazenima trebalo bi da bude minimum 30 stepeni, odnosno razlika temperature vazduha i vode trebalo bi da bude 1,5 stepeni.
Obavezno treba da se unosi što više tečnosti, kako ne bi dehidrirali, jer visoke temperature iscrpljuju organizam.
Preporučuje se i da svako dete ima na sebi neku pamučnu majicu, koja takođe dobro štiti kožu od sunca, a i ukoliko je u majici obavezno je mazanje zaštitnim faktorom - saveti su doktorke Mihić-Simović.

 

A kada su u pitanju mere zaštite kada ste na odmorima, nije na odmet znati i neke od ovih, vrlo korisnih informacija. Najbolje vreme za odlazak na plažu i kupanje sa decom je ujutru i predveče. Za vreme kupanja detetu je poželjno zaštititi glavu nekim pokrivačem, šeširom, koji po mogućnosti ima i produžetak za vrat. Najbolje je da bude od materijala koji se brzo suši. Ukoliko dete ima alergiju na sunce i primetite da se javlja zbog boravka na plaži, a ipak ste ga mazali zaštitnim faktorom, obavezno se treba obratiti lekaru.


Opekotine


 Ako se dese nezgode i opekotine od meduze, trebalo bi alkoholom ili peskom trljati na deo koji je opečen, kako bi se odstranili delovi meduze. Nakon toga dobro je kožu hladiti oblogama. Ovakve mere se preduzimaju samo ako je reč o manjim opekotinama, a ako su one proširene po celom telu, obavezno potražiti pomoć lekara.

 
Ispiranje posle kupanja

 
 
Zaštitni faktor 50 je odličan za prve izlaske na sunce

Posle kupanja u moru ili bazenu, operite dete slatkom vodom, da bi izbegli infekcije i iritacije kože. Male bebe nemojte da perete pod tušem na plaži, već sipajte vodu u kanticu ili flašu koju ćete ostaviti na suncu.

 

Tako ćete uvek imati mlaku slatku vodu za ispiranje posle brčkanja u moru. Važno je i da im očistite uši jer ćete na taj način da sprečite opasnost od upale uha.

 

Prva pomoć
 
 
Temperatura vode treba da bude oko 28 stepeni

Ne ostavljajte decu ni kraj najpliće vode ni na sekund same. Često se dešavaju davljenja usled nemarnosti ili dece ili roditelja. U tim slučajevima prva pomoć je najvažnija. Spasilac bi trebalo da odmah počne sa oživljavanjem primenjujući tehniku “usta na usta” ili “usta na nos”. Odmah nakon izvlačenja na obalu takođe bi trebalo da se pregledaju usta i odstrani mulj, voda, blato, a ukoliko se primeti da je stomak nadut, trebalo bi davljenika okrenuti na bok i pritisnuti gornji deo stomaka, obuhvatiti ga rukama ispod stomaka i podići nekoliko puta, kako bi se izbacila voda. Ukoliko se obrati pažnja na ovakve savete, odmor će biti manje stresan, a uživanje mnogo bolje.

 

2. jun 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
10
Kako sa tvrdoglavim detetom?
Neka deca jednostavno imaju tešku narav i jak karakter od malih nogu. Oni znaju šta hoće, što je najčešće ono što vi ne ...
6
Dete mora da se pelcuje frustracijama dok ...
Kako odrasta, ti pomalo kreneš da ga frustriraš, pomalo mu nešto ne daš.
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6





"ŠKOLICA" - dečija igra koju smo v...
Umesto da igraju igrice na kompjuteru, svako dete će biti srećnije i zdravije na svežem prolećnom i letnjem vazduhu.
Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here