Ringerajin kuvar: viking RR
Za testo:
- 600 g brašna (mada uvek shvatim da mi treba više)
- 100 g šećera
- Pola kašičice soli
- Jedan paketić svežeg kvasca od 45 g (nemojte kvasac u kesici, testo neće dobro narasti, pitajte Anu RR )
- 100 g putera
- 400 ml mleka
- 2 jajeta
- Kesica vanilin šećera
Za nadev:
- 150 g mekog, neslanog putera (istopim u mikrotalasnoj)
- 150 g šećera
- 2 kašike cimeta (može i malo više ako baš volite)
- Šaka oraha ili mešavine oraha, lešnika, badema, šta god, samleveni
- Malo karanfilića koje takođe meljete zajedno sa orasima
- Kesica vanilin šećera
- Jedno umućeno jaje za glazuru
- Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer, so i kvasac. Istopiti puter i pomešati ga sa mlekom i jajima i sve sjediniti sa ovom prethodnom mešavinom. Sve dobro umešati, može rukama a može i mikserom sa onim nastavcima za testo. Ja rukama to mesim bar 5 minuta, i više, da bi se kvasac lepo rasporedio. Ovde uglavnom dodam još brašna jer mi testo bude mnogo lepljivo. Napraviti loptu od testa, prekriti krpom i ostaviti 25 minuta.
- Odvojiti oko trećine testa i razvući ga u tanki pravouganik kojim ćete prekriti dno pleha (ispod tog testa ne zaboravite da stavite pak-papir). Na toj podlozi ćete kasnije ređati rolnice.
- Ostatak testa stavite na radnu površinu prethodno posutu brašnom, i oklagijom ga razvucite u pravougaonik približne veličine 50_x_25cm. Umešajte sve sastojke za nadev i rasporedite ga ravnomerno po testu. Umešajte cimet i šećer pre nego mu dodate istopljeni puter da se ne bi stvarale grumuljice.
- Urolajte testo u „rolat“, i isecite na parčiće oko 2cm širine, trebalo bi da dobijete oko 20 rolatića. Poređajte ih na podlogu od testa koju ste ranije postavili na pak-papir i pleh. Nema veze ako su poređani blizu, neće smetati da se „dodirnu“ kad narastu. Umutite jaje i četkicom namažite svaki rolatić sa svih strana. Ostavite da narastu još 15 minuta.
- Zagrejte rernu na 230 C i pecite oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatno braon boju. Mmmmmm.....
Čuvajte ih u poklopljenoj posudi da se ne osuše!
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični članci, koje čitaju drugi korisnici
Šišarke na moj način
Ringerajin kuvar: minnica
3
Testenine allla pizzaiola
Ringerajin kuvar: lelaigor
2
Pita sa šampinjonima
Ringerajin kuvar: Ivana 82
2