|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Navikavanjem dječijeg organizma na novu hranu u ranom periodu sprečavate moguće alergije

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 24.3.2019
Davanje bebi da isproba novu hranu ponekad može biti zabavno, a jedina briga koju bi roditelji trebali imati je pronalaženje telefona kako bi snimili sve te smešne situacije.
Ključne reči:

image
/11


Ipak, poslednjih godina naučnici su se bavili pitanjima kada i kako je najbolje uvesti namirnice kako bi se sprečile alergije na neke namirnice. Američka akademija za pedijatriju danas je objavila podatke šta funkcioniše, a šta ne kada je reč o prevenciji alergija na hranu kod dece, piše CNN. 

Nove smernice savetuju uvođenje onoga što se smatra alergenom hranom kao što su kikiriki, riba i mleko. Kazali su da nema uverljivih dokaza da odgađanje uvođenja alergena u ishrani, u periodu od četiri do šest meseci deluje na sprečavanje alergija na hranu.

Osim toga, postoje snažni dokazi da rano uvođenje kikirikija u dobi od četiri meseca može sprečiti razvoj alergije na kikiriki. 

"Nema razloga odlagati davanje hrane koja se smatra alergenima, kao što su proizvodi od kikirikija, jaja ili riba. Ove namirnice možete uvesti u ishranu veoma rano, baš kao pirinač, voće i povrće", navodi u saopštenju dr. Scott Sicherer. 

Gastrointestinalni trakt je dom jedinstvenim skupovima ćelija imunološkog sistema, a kada se tim ćelijama daju alergeni proteini u različitim namirnicama, one uzimaju te proteine ??i postaju tolerantne prema njima. 

Pedijatar David Stukus kazao je kako je ova činjenica istinita te da rano upoznavanje dečijeg organizma s hranom može dovesti do toga da telo postane tolerantno, a rani period je zapravo u detetovom četvrtom i šestom mesecu života.

U novom izveštaju razmatrano je i da li dojenje štiti bebu od ekcema, astme i alergija na hranu.

Došli su do rezultata da dojenje u prva tri-četiri mjeseca života štiti bebu od ekcema, a ako se beba doji duže vreme, dojenje je štiti od astme u prvih pet godina pa čak i kasnije, dok se ne može doneti zaključak o njegovom efektu na prevenciju alergija na hranu.

Inače, Američka pedijatrijska akademija je 2000. godine preporučila odlaganje uvođenja kravljeg mlijeka za decu mlađu od jedne godine, jaja do druge i kikirikija, orašastih plodova i ribe do treće godine života, no sada je svoj stav promenila.

 

Izvor: klix.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
5
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
5
10 načina kako možeš pomoći prijateljici k...
Pomoć oko gostiju kojih nakon porođaja zaista ne manjka, korisni pokloni umesto skupih poklona za bebu i ohrabrivanje i ...
5
Od 1. januara POVEĆAN RODITELJSKI DODATAK
Iznosi roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dete, cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak i iznos ...
4





DOJILA SAM NA KALIŠU, U KAFIĆU, NA AUTOBUS...
Digla se velika frka oko dojenja u javnosti ovih dana. Bruje domaći mediji, diskutuju, objavljuju priče dojilja koje u i...
Podgrevanje maminog (humanog) mleka
Ponekad, u izuzetno retkim situacijama neophodan je dodatak mleka uz dojenje. Kako majčino (humano) mleko nema gotovo ni...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here