|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ponekad mi se čini da je SVE ŠTO RADIM KAO MAMA...

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.1.2023
Kada se naviknete na svoju novu rutinu i uhvatite ritam roditeljstva, možda ćete primetiti da se neke stvari čine . . . poznato. Ponekad se čini kao da sve što radite kao mama jeste da imate iste misli ili aktivnosti kojima se ne vidi kraj. Dani se spajaju, a noći su večne. Možda vam je teško da ponovo pronađete sebe, jer deluje kao da glumite u rimejku filma „Dan mrmota“.

image
Verovatno ta maženja sa novorođenčetom bude neka od najboljih osećanja na svetu. Foto: Freepik.com
/11


Ova osećanja možda je teško obraditi, i dok ste preplavljeni radošću zbog dolaska vašeg novorođenčeta, takođe je istina da možete biti preplavljeni nekim drugim osećanjima. Ova životna faza je puna uspona i padova i svega između, zato ne zaboravite da budete nežni prema sebi dok se vozite rolerkosterom. Ali kao nova mama, možda ćete se osećati kao da je ponekad sve što radite...


Dojite
Zatim ponovo dojite. I još jednom na bis. Ali ozbiljno, dojenje nije jednostavan zadatak. Možda se osećate kao da idete na audiciju za najnoviju raskalašnu komediju u kojoj se vaše grudi svakodnevno pojavljuju u vašem domaćinstvu. Vremenom, vaša beba će se uklopiti u rutinu, a vi ćete verovatno postati efikasniji sa svojim sesijama hranjenja. 

Dojite

Zatim ponovo dojite. I još jednom, dojite na bis. Ali ozbiljno, dojenje nije jednostavan zadatak. Možda se osećate kao da idete na audiciju za najnoviju raskalašnu komediju u kojoj se vaše grudi svakodnevno pojavljuju u vašem domaćinstvu. Vremenom, vaša beba će se uklopiti u rutinu, a vi ćete verovatno postati efikasniji sa svojim sesijama hranjenja.


Menjate pelene 

Ovo se podrazumeva. Rodi bebu i menjaj pelene. Istina, u tim prvim danima, promenićete te pelene više puta nego što možete da izbrojite. Bonus poene dobijete kod bljuckanja, koje takođe zahteva presvlačenje. 


Plačete

Mislimo na vas, a ne na vaše novorođenče (iako će i ono dosta plakati). Mnogo ćete plakati tih prvih dana. Sve može da izgleda tako novo i zastrašujuće, a vaši hormoni su svuda. Dozvolite sebi da plačete i oslanjate se na svoj sistem podrške koliko god vam je potrebno.


Pranje veša

Bebe zahtevaju često menjanje odeće, posebno u prvim danima. Prosipanje, bljuckanje i promena odeće mogu učiniti da se veš nagomila brže nego što možete zamisliti. Ostanite prisebni ako je moguće, ali budite i milostivi prema sebi. Ta odeća će se na kraju oprati. A ko će je opeglati i i odložiti? E sad već preterujete.


Čišćenje delova flašica 

Možda će vam se činiti kao da stalno sipate mleko u flašice ukoliko bebu hranite adaptiranim mlekom, ili se izmazate. Neke bočice imaju više delova od drugih. Međutim, pranje i opet, i opet pranje bradavica, flašica i poklopaca može brzo da dosadi.  


Google simptomi 

Internet može biti neverovatno mesto. Ali to takođe može biti zastrašujuća zečja rupa koja može doneti više štete nego koristi, posebno novopečenoj mami koja je uskraćena za spavanje tokom još jedne sesije dojenja do kasno u noć. Pokušajte da se klonite Dr. Gugla i držite se bezbrižnijeg skrolovanja.  


Planiranje događaja

Psihički opterećujuće. Uvek postoji predstojeći praznik ili događaj. Možda se osećate kao da vaš mozak stalno razmišlja o onom što sledi, i brinete se da li ste vi i beba spremni. Pripremite se što je više moguće, ali zapamtite da ne mora svaki događaj biti elaborat.


Organizujete, kupujete i smenjujete odeću po veličini

Vaše novorođenče brzo raste i možda je već preraslo prvu odeću. Kao nova mama, verovatno stalno dodajete nova odelca, odlažete one male stvari i menjate ih za sledeću veličinu.  


Čišćenje

Bez obzira na sve, vaša kuća nikada nije istinski „čista“ kada stigne beba. Svugde ima stvari, i nakon što provedete svaki trenutak budnosti sa bebom i svaki drugi trenutak pokušavajući da uhvatite nekoliko minuta sna, nije preostalo mnogo vremena za čišćenje kuhinje. Možda ćete zateći sebe kako skupljate stvari po kući tokom noći. Ali bez obzira koliko često to radite, kuća dalje izgleda kao da je tornado upravo prohujao.  


Držite bebu

Ovo izgleda kao dobra stvar, zar ne? Verovatno ta maženja sa novorođenčetom bude neka od najboljih osećanja na svetu. Ali takođe može biti izazovno imati novorođenče koje nikada ne želi da se spusti i ne dozvoljava vam ni minut odmora. Iako je lako podsetiti sebe da će vam jednog dana nesumnjivo nedostajati to maženje, može biti stresno onda kada vam je potreban odmor, ili tuširanje.


Sterilizujte delove pumpice 

Ako se izmazate, ovo predstavlja čitav dodatni aspekt vašeg dana kao nove mame. Stalno ćete se osećati kao da sterilišete delove pumpe na vreme za sledeću sesiju izmazanja. Učinite sebi uslugu i investirajte u dva ili čak tri seta delova za izmazanje. Na taj način ne morate sve brzo da perete između izmazanja.  


Tražite svoju kafu po kući ili je grejete 100 puta dnevno 

Ako ste nova mama, znate da nedostatak sna izaziva haos u vašem telu, svakodnevno. Možda se osećate kao da je kafa jedina stvar koja vas vodi kroz dan. Ali možete i da zagubite tu šolju dok se bavite milionima drugih stvari na vašoj listi obaveza.  


Potraga za čistom dudom

Ako imate bebu koja koristi dudu, možda ćete stalno tražiti ovu magičnu alatku. Takođe biste se mogli naći na sve četiri ispod krevetića u traganju za dudom, očajnički želeći da umirite svoju bebu koja plače.


Uspavljujete bebu

Ovo je jedno od najboljih osećanja na svetu. Takođe može biti prepuno stresa i anksioznosti jer ste lišeni sna i molite svoje novorođenče da se naspava kako biste i vi mogli. Osećate se kao da preklinjate svog malog anđela da shvati kako dobar san može prija.  


Brinete se da li beba jede dovoljno

Može biti stresno truditi se da beba dobija dovoljno majčinog mleka ili formule, dobijajući time i odgovarajuću težinu. Bićete u ordinaciji pedijatra više puta nego što možete da izbrojite, proveravaćete težinu i obavljati zdravstvene posete kako biste bili sigurni da je vaša beba na pravoj krivulji rasta.


Kružite po kući

Možda počnete da ulazite u sobu i zaboravljate po šta ste došli ili da besciljno koračate po kući dok štiklirate svoju listu obaveza u glavi. Bez obzira na razlog, to je samo jedna od onih stvari koje se dešavaju kada postanete mama. Neobjašnjivo je.


Razmišljate o potrebama drugih

Možda ćete se osećati kao da izgarate dok ulazite u novi svet roditeljstva. Najbolji osećaj na svetu je dočekati svoju bebu. Međutim, stalno prisećanje da ste odgovorni za drugi život može i da optereti. Uzmite u obzir i to da još uvek imate partnera koji traži vaše vreme i pažnju. Ipak, ne zaboravite da odvojite vreme za sebe. Lakše je reći nego učiniti, znamo.  


Brinete

Uz svu radost koja dolazi sa novom bebom i roditeljstvom, ona je takođe praćena nivoom straha koji vam kao novopečenoj mami možda nije poznat. Briga može biti opterećujuća, i ukoliko vam onemogućava da uživate u životu i svojoj porodici, obratite se svom sistemu podrške za pomoć.


Smejete se 

Možda se osećate kao klovn dok se ceo dan smešite svojoj bebi, nadajući se da ćete dobiti taj neuhvatljivi prvi osmeh. Može biti iscrpljujuće pokušavajući da zabavite novorođenče. Znajte da bebe vole da se maze u vašim rukama, isto koliko vole da vas vide kako izvodite tačke svoje stend-ap komedije.  



Ne može vas ništa pripremiti za taj osećaj, kada se vratite kući iz bolnice sa svojim novim zamotuljkom radosti. Možete ići u školu za trudnice, pročitati razne knjige i pretraživati svaki mameći blog i još uvek ne biti spremni na sve što roditeljstvo donosi. Ova osećanja su validna i iskrena. Možda se čini kao da su vam dani ispunjeni istim stvarima, ali to je zaista trenutak u vremenu. I dok se možda osećate kao da ponavljate istu stvar, vaša beba je zahvalna što sve to radite ZA NJU.

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Autor Rebecca Nicholes za baby-chick.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
9
Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
9
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
5
Hajde da stvaramo uspomene sa Lilly Junior...
Uzbuđenje je u vazduhu - Lilly Junior Radosnica je stigla!
5





Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
TRENUTAK KADA SE MAJKA RODI!
Sve postaje drugačije. Može biti uzbuđenja, radosti, straha, ljutnje i svega ostalog između. Možda se mama plaši da napu...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here