|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Priče malih junaka: tvrdoglav kao mama, tih kao tata

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.8.2022
U 32. nedelji, moja vena je pukla, a posteljica se pokidala. Nikada neću zaboraviti kako stojim u sali u lokvi krvi i razgovaram sa Gabrijelom: - Hajde, molim te. Znam da to možeš.

image
Sa 40 nedelja, Gabrijel je pobedio sva loša predviđanja. Lični arhiv
/11


Tokom cele trudnoće slušala sam da ću biti carica, ako ovu trudnoću iznesem do kraja. Pre Gabrijela, imala sam pobačaj u petom mesecu. Grlić materice nije izdržao, a bebac je bio premali. Kada se rodio, njegovo srce je prestalo da kuca.

Zbog toga sam bila praćena tokom cele trudnoće i u Ljubljani iu Celju. Takođe sam imala posteljicu pozadi i kratak grlić materice. U 32. nedelji, moja vena je pukla, a posteljica se pokidala. Nikada neću zaboraviti kako stojim u sali u lokvi krvi i razgovaram sa Gabrijelom: „Hajde, molim te. Znam da to možeš."

Porodila sam se u Celju, ali su ga zatim helikopterom prevezli u Ljubljanu, jer u Celju nije bilo opreme da mu pomognu.

 

PROČITAJ JOŠ: Emotivno pismo u kojem će se pronaći mame Palčića...


Komplikacije zbog birokratije

Kada sam sutradan nazvala Ljubljanu, nisam ni slutila u kolikoj nevolji smo. Rekli su mi da nešto nije u redu sa Gabrijelovim srcem i da čekaju tačnu dijagnozu. Popodne je došao kardiolog i tada mi se svet ponovo preokrenuo. Gabrijel je rođen sa teškom srčanom manom - iz desne komore oba suda vode van srca, umesto da jedan vodi u srce. Rekli su mi da moje dete, koje nema ni 40 nedelja (kada je po svim pravilima trebalo da dođe na svet), mora da ide u Izrael na operaciju srca.

 

nedonošenček

Gabrijel je rođen sa teškom srčanom manom koja se mogla popraviti samo u Izraelu. (FOTO: Lični arhiv)

 

Operacija, koja je podrazumevala i sužavanje srčanih arterija sa 5 na 3 milimetra, bila je izuzetno rizična. Toliko rizična da u Pragu, gde se slovenačke bebe obično šalju na operaciju srca, nisu znali kako da je obave. Naša jedina opcija bila je dr. Mišalija, koji zbog svih komplikacija više ne operiše u Ljubljani. Zbog birokratije i sklopljenih ugovora sa Pragom, odgovorni u Sloveniji nisu hteli da pošalju Gabrijela u Izrael. Na kraju, za Gabrijela se zauzeo njegov pedijatar dr. Grosek, koji je tako spasio život mom sinu.

 

PROČITAJ JOŠ: Pismo mom detetu kojeg više nema


Teška odluka i još teže čekanje

Bila je nedelja, 14. jul. Moj stariji sin Lovro i ja smo sedeli na plaži i premetala sam telefon u rukama. Znala sam da Gabrijelova operacija traje pet sati, ali sam i dalje svakog minuta gledala da li mi je Boris već pisao.

U Izrael je sa Gabrijelom otišao moj partner Boris, Gabrielov otac. Nekoliko puta sam naišla na čuđenje ili osudu kada sam rekla da ne idem sa sinom u ordinaciju. Odluka je bila teška. Na kraju sam razmišljala i o Lovri, pošto me nije bilo više od mesec dana jer sam bila sa Gabrijelom u porodilištu u Ljubljani. Znala sam da će biti bolje ako odvedem starijeg sina na more, a i Borisu će biti lakše u stranoj zemlji jer on govori engleski, a ja ne.

Prošlo je pet sati. Telefon mi je zapištao: „Operacija uspela!“ Ne mogu da opišem sreću, olakšanje, osećaj kada je sav teret poslednjih meseci skinut sa mene.

 

novorojenček

Gabriel, rođen u 32. nedelji, tvrdoglav kao mama, miran in tih kao tata. (FOTO: Lični arhiv)

 

Gabrijel je pravi borac i heroj. Sa 40 nedelja prevazišao je sva loša predviđanja, tako što je preživeo u mom stomaku, preživeo je porođaj gušeći se u mojoj krvi, preživeo je let u Izrael i komplikovanu operaciju srca. Tvrdoglav kao mama, miran i tih kao tata. Ovaj će dogurati daleko u životu.


mali junaki

"Ne mogu da opišem sreću, olakšanje, osećaj kada mi je partner rekao da je Gabrielova operacija uspela," kaže njegova mama. (FOTO: Lični arhiv)


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
14
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
7
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...
4





New Mom: Moja porođajna priča 2
Ja sam uspaničena, ne mogu od bola da guram kako treba. Babica mi kaže da će na žalost morati epiziotomija opet, očigled...
Pucanje vodenjaka, evo kako zaista izgleda!
Fotografkinja Elizabeth Farnsworth bila je prisutna u sali za porođaje i uspela je da snimi trenutak pucanja vodenjaka!



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here