|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

6 najčešćih nedoumica u vezi kontraceptivnih pilula

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.4.2022
Uprkos tome što milioni žena širom sveta koriste već nekoliko generacija oralnih kontraceptivnih pilula, u vezi sa njihovom upotrebom postoji mnogo nedoumica. Razjašnjavamo vam neke od njih.

image
Ginekološki pregled, iscrpan razgovor i savet o vrsti i načinu korišćenja pilule je neophodan. Birth control photo created by jcomp - www.freepik.com
/11


 

Pilula se koristi kao kontracepcija, ali obavezno u kombinaciji sa kondomom kao zaštitom od polno prenosivih bolesti. Preporučuje se zdravim ženama od menarhe (prve menstruacije) do 40. godine života (i posle uz redovne konsultacije ginekologa).

 

Takođe se preporučuje ženama sa čestim seksualnim odnosima, onima koje imaju visok stepen straha u vezi sa mogućnošću nastanka trudnoće, ženama kojima je važan takozvani nekontraceptivan pozitivan efekat pilule (smanjen intenzitet i dužina krvavljenja, ublažavanje tegoba u predmenstrualnom i menstrualnom periodu).

 

PROČITAJ JOŠ: Treba li 100% da verujemo testu na trudnoću?


KOLIKO DUGO SMEJU DA SE UZIMAJU


Dužina korišćenja pilule nije ograničena - ne treba praviti periodične pauze već ići na redovne ginekološke sistematske preglede.


KOJE SVE PREGLEDE TREBA DA OBAVIMO?


Ginekološki pregled, uključujući i palpaciju dojki u cilju isključivanja premalignih i malignih promena reproduktivnog sistema (sistematski pregled). Kod adolescentkinja i mladih žena je učestalost malignih neoplazmi relativno niska, pa ginekološki pregled nije obavezan na samom početku primene pilule.

Pored ovoga preporučije se merenje krvnog pritiska, određivanje krvne slike, biohemijski pregled krvi i ispitivanje faktora koagulacije iako nema medicinskog opravdanja. Takođe je važna anamneza (razgovor sa pacijentom) o faktorima rizika za kardiovaskularna oboljenja (venska tromboza, infarkt miokarda, moždani inzult, plućne embolija, hipertenzija), migrena, dijabetes melitus, teža oboljenja jetre i pluća, autoimuna oboljenja, korišćenje određene vrste terapije duži period, prethodne ginekološka oboljenja, nerezjašnjena genitalna krvavljenja, rizik do nastanka seksualno-prenosivih bolesti. Dakle, iscrpan razgovor i savet o vrsti i načinu korišćenja pilule je neophodan!



KOJE SU KONTRAINDIKACIJE?


U početku korišćenja najčešće devojke primećuju tačkasto vanredno krvavljenje, glavobolju, mučninu i napetost dojki. Ove tegobe spontano prolaze posle nekoliko prvih pakovanja.


KADA JE POTREBNO PREKINUTI SA UZIMANJEM PILULE?


Ukoliko se javi jaka, dugotrajna glavobolja, bol u grudima, jak bol u abdomenu (trbuhu), bolan otok noge, imobilizacija, hiruški zahvat (četiri nedelje pre operacije), akutna žutica, porast arterijskog pritiska preko 160/100, izražena ospa po koži i dr. neuobičajene promene zdravstvenog stanja zahtevaju prekid korišćenja kontraceptivnih pilula.

 

PROČITAJ JOŠ: Ovulacija: Mitovi i činjenice


DA LI JE TAČNO DA LEČE AKNE I CISTE?


Izuzetno su korisne kod sindroma policističnih jajnika, bolnih menstruacija (disfunkcijska krvavljanja, obilni, produženi ciklusi, oskudni ciklusi) itd, recidivi funkcionalnih cisti jajnika (prednost se daje preparatima sa višom dozom estrogena), sindrom predmenstrualne nepetosti, slučajevi karcinoma ovarijuma kod majke, sestre i drugih bliskih srodnika (prednost se daje preparatima sa niskom dozom estrogena, bolovi u maloj karlici uslovljeni endometriozom (preparati sa dominantnim progesteronskim delovanjem). Određene kontraceptivne pilule sadrže takozvane antiandrogene progestagene i takve pilule imaju i dodatno pozitivno dejstvo na kožu i kosu, koje varira do naglašenog kozmetičkog efekta na masnu kožu i kosu do terapijskog delovanja kod osoba sa težim formama akni i izraženom maljavošću.


Izvor: Blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
15
Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
5
Zašto je bitno hraniti se zdravo?
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Veliki broj ljudi većinu svog dana provede u kancela...
3
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Obeležava se nacionalni dan borbe protiv r...
Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligni...
Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here