|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sto lica autizma: Autizam nije samo kada dete ne govori

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.4.2023
Autizam je neman koja te neće ubiti. Ona je zver koja te zlostavlja svaki dan, nekad manje, nekad više.

image
Autizam je kad uočite da vaše dete ne želi da usvoji bonton, ni pismo, ni jezik, ni pesme. Ono samo želi da se voli i grli. Foto: Freepik.com
/11


Autizam nije bolest, nego vrlo složeno stanje. Nikad vam neće niko moći objasniti kako to izgleda jer se jedno autistično dete razlikuje od drugog za 200 svetlosnih godina. Zajedničko je da odstupaju po svom unutrašnjem svetu i da im takoreći čula drugačije rade.

Deluje kao da su došli s planete A na planetu Z (Zemlju) i nastoje da se uklope. Ništa ne doživljavaju kao mi. Nijedno osećanje.

Jedna spisateljica i majka je to ovako opisala: „Autizam je neman koja vam krade dete pred vašim očima, a da vi ne možete ništa da učinite.“

Ja bih ipak rekla da se svašta može uraditi, ali i da to ima cenu. Prvo morate danonoćno upoznavati dete. Nažalost ne postoje knjige o razvoju autizma. Ne tako detaljne. Kao što rekoh razlikuju se, pa će vas previše literature dovesti u slepu ulicu. Morate ga gledati kao individualca. Prave majke prestanu to biti – prave majke. Postanu istraživači, sakupljači informacija, analitičari, statističari, psiholozi, logopedi, da bi na samom kraju postale i same autisti. Život im se raspadne i nastane novi i život i svet u kom one žive. U njihovom svetu živi neman zvana autizam, ne samo u dečijem. Samo vi to ne vidite. Vidite samo dete.

Autizam nije samo kada dete ne priča. Autizam je i kada vas dete udari kada nešto uradite što niste nikad. Neku nebitnu malu stvar. Tipa, da uzmete flašicu vode u kiosku, a do tad ste pili sok. To se zove tantrum. Napad besa bez cilja i kontrole. Iz njega tad izlaze reči koje vi do sad niste ni čuli i koje vam svaki put slome srce. Slome vas iznova i iznova. Okrenete se oko sebe i vidite druge koji vas gledaju tako tužno i žalosno i to vam dodatno raspori utrobu. Vi stojite tako i gledate svoje najmilije u zagrljaju te prokletinje kojoj ne možete ništa. ONO vas udara, a ne vaše dete. Ukoliko pokušate da objasnite detetu da mu je reakcija preterana, ono bude još gore. Gurne vas. To vas ne gura dete, nego autizam.

Autizam je kada je dete izbirljivo kada je u pitanju odeća i obuća. Obući novu stvar je kombinacija rata, otpora i revolucije.

Autizam je i kada dete reaguje nekim šestim čulom i bude ubeđen da je neko loš!

Autizam je kada dete želi da gospodari vama, pa se vi često pitate da li vas uopšte voli.

Autizam je kada 24 sata strepiš i brineš, iako ti dete nije životno ugroženo.

Autizam je kada više nemaš svoj dom, nego imaš metar doma. Sve ostalo pripada detetu. I auto i kuća i sve je uređeno u odnosu na njega. Izgleda kao muzej igračaka, gde ne smete ništa da pomerite.

Autizam je kada gledaš kako ti je dete razdražljivo prema bližnjima, a ti ne možeš ništa. Koliko god da si spremna, to gledaš i ćutiš i bude ti žao što tebi dragi ljudi i drugari osećaju to, onda se vremenom i povučeš jer ne možeš to da gledaš. Boli! Osećaš nemoć!

Autizam je neman koja te neće ubiti. Ona je zver koja te zlostavlja svaki dan, nekad manje, nekad više. Vremenom postane rutina i vremenom se preseli u svet majke i sve opustoši. Sve što je imala spali do temelja. Ona je izazivačka sila druge planete koja traži svoje, a vi se trudite da uklopite dete u ovu. Autizam je galaktička borba dva titana: majke i nemani.

Autizam je kad uočite da vaše dete ne želi da usvoji bonton, ni pismo, ni jezik, ni pesme. Ono samo želi da se voli i grli. Toga očito na toj planeti nije bilo, pa sad u ovoj traže to u pojačanoj meri.

Autizam je kada imate dete koje se ponaša kao da ima godina kao vi. Uči vas, naređuje i ponaša se kao autoritet.

Autizam je kada vas vređaju drugi na ulici, ne uviđajući šta se dešava. U vama vide zlo i zver, a ne u licu autizma.

Autizam je kada dete odjednom dobije novu naviku ili hobi ili oblik ponašanja, a vama žao onih prethodnih. Taman ste se upoznali s jednim licem, kada za nekoliko sedmica eto drugog lica autizma. Vi sebi ne možete doći! Autizam je avantura bez kraja i dna.

Autizam je kada morate imati apartman na plaži jer detetu smetaju sunčevi zraci. Bodu ga i cepaju. Citirala sam.

Dete iz autističnog spektra je kao snažni jež kojeg toliko volite da ga namerno stežete na grudima ne bi li bodlje spale s njega i ostale u vama. Vi znate da niste rodile ježa i trudite se da ga podsetite na to: da ste jedno. Tako nešto. Jež ide ovim svetom i brani se, a mi svi mu želimo pomoći. On sluša glas zveri zvane autizam i veruje joj. Ponekad ni majčinski glas nije jači. On samo odzvanja i vrati se kao bumerang u ranjeno srce majke.

Autizam nije samo kada dete ne govori.


Mr Edina Heldić Smailagić

Izvor: Lolamagazin.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
13
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
11
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
9
Careva kći i svinjarče
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
6





Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here