|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Telo posle porođaja: 4 istine i jedna laž

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.7.2022
Promene koje se događaju na telu žene posle porođaja povod su brojnih rasprava, razlozi brige i pokušaja da se negativne posledice izbegnu. Kilogrami, strije, akne samo su neke od nepoželjnih promena za koje treba samo malo strpljenja.



ODMAH POSLE POROĐAJA TELO JE LAKŠE ZA ČETIRI, PET KILOGRAMA

 
Prosečna kilaža bebe kreće se između tri i tri i po kilograma, dodate li tome skoro kilogram koji čine izgubljena krv i amnionske tečnosti koje telo gubi tokom porođaja, ali i posteljica lako ćete doći do četiri izgubljena kilograma i pre nego što ste planirali. Povratak na staru kilažu posle porođaja problem je s kojim se suočavaju brojne žene u nastojanju i očekivanju da se kilogrami rastope u najkraćem mogućem vremenu. Međutim stručnjaci savetuju da dopustite svom telu koje se devet meseci menjalo i povećavalo isto toliko vremena da se vrati u prvobitno stanje.


KOSA POSLE POROĐAJA NAGLO OPADA

 
Problem opadanja kose skoro je neizbežan kod 50 odsto žena i događa se u prvih šest meseci nakon porođaja. Uzrok te pojave su hormoni koji su tokom trudnoće usporavali opadanje kose ali nakon devet meseci trudnoće nivo hormona vraća se u svoju normalu čime kosa dobija svoj stalan ciklus rasta i opadanja.

Kako biste smanjili neizbežan gubitak kose savetuje se ishrana bogata gvožđem, proteinima, cinkom, antioksidansima i silicijumom koji su ključni za zdravu kožu i kosu.

 

PROČITAJ JOŠ: Svim mamama koje očekuju 2. dete. Vaše srce je spremno!


STRIJE NA TELU POSTAJU VIDLJIVE

 
Strije na telu pojavljuju se kod čak 90 posto žena kao znak naglog debljanja tokom kog se telo širi brže nego koža. Osim toga nivo hormona glukokortikoida tokom trudnoće raste, čime dolazi do usporenog stvaranja kolagena i elastičnih vlakana u slojevima kože. Strije ne moraju da ostanu na vašem telu ako reagujete na vreme, dok su crvene ili ljubičaste boje najbolje je započeti s tretmanom. Na tržištu se nalazi niz preparata s tom svrhom, a na vama je da pripazite i na ishranu. Izbegavajte slatkiše, slane grickalice i hranu koja sadrži skrob jer takva hrana izaziva nadutost popraćenu s kojim kilogramom više. Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena zato ga unosite u što većim količinama.


TEN SE NAKON POROĐAJA POGORŠA

 
Najčešće koža posle porođaja pokazuje povećanu sklonost aknama i bubuljicama za razliku od sjajnog tena tokom trudnoće. Cirkulacija krvi u telu tokom meseci trudnoće povećava se za 50 posto što se manifestuje na licu gde krvni sudovi postaju prošireni te mu daju dodatni volumen. Za problematičnu kožu preporučuje se korišćenje retinoid ili OTC retinola koji će vašem licu brzo povratiti izgubljeni sjaj. Osim toga preporučuje se da izbegavate masnu i suvu hranu, radije posegnite za svežim voćem i povrćem i orašastim plodovima.

 

PROČITAJ JOŠ: Ženama mozak naraste nakon porođaja


Telo se s vremenom navikava na nedostatak sna: NE NIKADA

Ne, telo se nikada neće naviknuti na to iz jednostavnog razloga što mu je potrebna određena količina sna kako bi normalno funkcionisalo i teško da ga možete uveriti u nešto drugo. Hronična neispavanost donosi niz nuspojava koje nisu poželjne posebno kod majki novorođenčadi, piše Zadovoljna.

Umor, iscrpljenost, nervoza samo su neki od problema s kojima se mame nose.

Kako bi svom detetu bile na raspolaganju najčešće zaboravljaju na sebe.

Ali najbolji savet je "Kad spava beba, spavajte i vi!", jedino na ovaj način možete svom detetu pružiti najbolje a to je odmorna i naspavana mama zbog čega će i ono biti zadovoljnije.

 

Izvor: Zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

KAKO DA ODGOJITE SREĆNU BEBU
Vaša beba je srećna beba? Naučite ključne elemente osnovnih potreba, stimulacije i prilagođavanja. Otkrijte kako da podi...
12
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
MOTORNI RAZVOJ DETETA - ENIGMA DO DANAŠNJI...
U potrazi za odgovorom gde je istina i kako odbraniti sebe kao roditelja i svoje dete koje je jedinstveno u onom najlepš...
6
Stvari koje možda niste znali o bebama
Bez obzira na količinu saveta koje dobijete od svoje mame, bake, sestre ili prijateljice o bebi, ništa vas ne može sprem...
4





TRENUTAK KADA SE MAJKA RODI!
Sve postaje drugačije. Može biti uzbuđenja, radosti, straha, ljutnje i svega ostalog između. Možda se mama plaši da napu...
Dolazak iz porodilišta: sačekajte sa posetama
Kada se rodi novi član porodice, sasvim je razumljivo da se svi njemu bliski raduju i žele da ga vide što pre. Međutim, ...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here